Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nden yeni projeler

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nden yeni projeler

Müdürlüğüne 2 Haziran 2025’te Kerim Kılınç’ın asaleten atandığı Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü, AR-GE çalışmalarıyla sürekli yeni projeler geliştiriyor.

Müdürlüğün bünyesinde gerçekleştirilen çalışmalar hakkında şu bilgi verildi:

"Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü faaliyetlerine 1935 yılında Merinos Yetiştirme Çiftliği adıyla Karacabey Harası bölgesinde başlamış, 1943 yılında ise Bandırma’ya nakledilmiştir. 2017 yılında faaliyete geçen Biyoteknoloji Merkezi ile laboratuvar altyapısı tamamlanmış olup, gelişen biyoteknoloji uygulamalarının hayvan yetiştiriciliğinin her alanına entegre edilmesi hedeflenmiştir. Ayrıca bu merkez bünyesinde 212 kişi kapasiteli konferans salonu, 25 kişi kapasiteli toplantı salonu ve 40 kişi kapasiteli 1 adet derslik bulunmakta ve 25 oralı misafirhanemiz hizmet vermektedir. 

Enstitümüz kuruluşundan bugüne mevcut altyapı ve araştırma olanaklarını güçlendirerek, diğer kamu kuruluşları ve üniversitelerle iş birliği halinde ortaklaşa Ar-Ge çalışmalarını; Islah ve Genetik, Yetiştirme Teknikleri, Yemler ve Hayvan Besleme, Su Ürünleri, Tarım Ekonomisi ile Üretim ve İşletme bölümleri aracılığıyla sürdürmektedir.

1.Üretim ve İşletme Bölümü 

1.1.Küçükbaş Hayvan Yetiştirme Şubesi

1930’lu yıllarda melezleme çalışmaları gerçekleştirilen ve günümüz küçükbaş hayvancılık sektöründe özellikle Güney Marmara bölgesinde hâkim ırk olan Karacabey Merinosu koyunlarının üretimi, bölge hayvancılığına damızlık temin etmek (her yılın Nisan/Mayıs aylarında geleneksel koç satışı ile), enstitü bünyesinde yürütülen besleme, genetik ve yetiştiricilik üzerine gerçekleştirilen bilimsel çalışmalara materyal sağlamak amacıyla elit sürü olarak yetiştirilen yaklaşık 1000 anaç koyundan oluşan sürü ile devam etmektedir. Bunun yanında enstitü bünyesinde melezleme çalışmaları yapılıp ırk tescilinin son aşamasına gelinen Bandırma koyunu, genetik kaynak koruma sürüsü olarak elde tutulan Kıvırcık, Gökçeada ve Sakız koyunları da bulunmaktadır.

1.2.Büyükbaş Hayvan Yetiştirme Şubesi

Yaklaşık 140 baş Boz ırk koruma sürüsü olarak mevcudiyetini devam ettirirken yine yaklaşık 140 başlık ‘’Anadolu Mandası X Murrah’’ melezi manda sürüsünün de ıslah çalışmaları devam etmektedir.

1.3.Kanatlı Yetiştirme Şubesi

Yerli kazlarda ıslah ve ırk tescili çalışmaları ile ülkemizin tek yerli etlik piliç ırkı olan Anadolu T etlik piliçlerinde adaptasyon amaçlı bilimsel çalışmalar devam etmektedir.

1.4.Çoban Köpeği Koruma, Üretim, Eğitim ve Yetiştirme Şubesi

Mevcut sürülerin idaresini kolaylaştırmak ve bölge yetiştiricilerine de çoban köpeği temin edebilmek adına 2022 yılından itibaren Kangal, Akbaş ve Border Collie ırklarının yetiştiriciliği devam etmektedir.

1.5.Su Ürünleri Yetiştiriciliği Şubesi

Su Ürünleri Bölümünün bilimsel çalışmaları kapsamında kullanılan Yayın balığı, Koi balığı, Mersin balığı, Levrek balığı ırklarının yetiştiriciliğini yapmaktadır.

1.6.Bitkisel Üretim Şubesi

Enstitümüzde her yıl yaklaşık 15.000 dekar alanda yıla ve münavebeye göre yaklaşık 3000-3500 dekar yulaf, 6000-6500 dekar hububat (buğday, arpa) ve yaklaşık 5000 dekar ayçiçeği üretimi yapılmaktadır.

2.Islah ve Genetik Bölümü

Araştırma personellerimiz ile bünyemizdeki Laboratuvarlarımızda 2016 yılından bu yana temel olarak koyunculuk sektöründe önemli ekonomik kayıplara neden olan, özellikle tedavisi ve korunması mümkün olmayan ve aynı zamanda insan sağlığı için tehdit oluşturabilecek salgın hastalıklara karşı genetik dirençli yetiştiricilik çalışmaları yapılmaktadır.

3.Yetiştirme Teknikleri Bölümü

Hayvansal üretim ve yetiştiricilik sorunlarına çözümler üreterek hayvan yetiştirme ve ıslah alanında daha verimli, sürdürülebilir ve yenilikçi modern hayvancılık uygulamalarını yaygınlaştırma hedefliyle ırk ıslahı ve seleksiyon çalışmaları, kayıt sistemlerinin geliştirilmesi, hayvansal üretim sistemleri, sürü yönetimi, barınak sistemlerinin geliştirilmesi, hayvancılıkta mekanizasyon, hayvan davranışları, yetiştirme yöntemlerinin geliştirilmesi faaliyetlerine devam etmektedir.

4.Yemler ve Hayvan Besleme Bölümü

Hayvan besleme, yemler, yemleme sistemleri, yemleme yönetimi ile ilgili araştırma faaliyetlerini gerek bireysel gerekse diğer bölümler ile interdisipliner ölçekte tasarlanan Ar-Ge amaçlı projeler ve/veya İstihsali faaliyetleri yürütme amacıyla sektör paydaşları ile uzmanlık alanları konusunda işbirliği ve ortak proje fikirlerinin hayata geçirilmesi ve bu hususta atılacak adımlar noktasında yetiştirici/üretici tabanına indirgenecek sonuçların çarpan etkisinin planlanmasını değerlendirmek, yönlendirmek, koordine etmek ve denetleme faaliyetlerine devam etmektedir.

5.Su Ürünleri Bölümü

Etki faktörü yüksek, temel ve stratejik araştırmalar yürüterek (stok tahminleri, biyo-ekolojik özelliklerinin belirlenmesi, av araç gereçlerinin verimliliği ve geliştirilmesi, su ürünleri genetik kaynakların korunması, balıkçılık sosyo-ekonomik yapısındaki değişimler, iklim değişikliğinin sucul ekosistemler üzerine olan etkileri, çift kabuklu biyolojisi ve yetiştiriciliği, yapay resifler, balık yumurta ve larvaları, iç su ve deniz ekosistemi izleme ve yönetim planı), elde edilen araştırma sonuçlarını su ürünleri sektörü ile paylaşarak, katma değeri yüksek ekonomiye katkı sağlayan çalışmalar yaparak, eğitim amaçlı ulusal ve uluslararası kurs, panel, sempozyum ve konferanslar düzenleyerek, yurt içi ve yurt dışı benzer amaçlar doğrultusunda faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaparak faaliyetlerine devam etmektedir.​

6.Tarım Ekonomisi Bölümü

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenen Enstitü amaç ve ilkelerine uygun olarak; Marmara bölgesi ve ülke genelinde çiftlik hayvanları ve küçük evciller, bitkisel üretim balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği alanlarında sosyo-ekonomik etki ve etkinlik analizi faaliyetlerini yürütmek, koordine etmek ve denetlemek amacıyla faaliyetlerine devam etmektedir.

2025 yılının Haziran ayında Kurumumuzda gerçekleştirilen Midye Çalıştayı

FAO ve Bakanlığımız iş birliği ile düzenlenen Enstitü Müdürlüğümüz ev sahipliğinde gerçekleşen “Kabuklu Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde Kapasite Gelişiminin Desteklenmesi” Projesi Çalıştayı başarıyla tamamlanmıştır. Su ürünleri sektörü paydaşları bir araya gelmiş olup, sorun ve çözüm önerileri görüşülmüştür. Sektörün sürdürülebilir büyümesi, ihracat potansiyeli, yenilikçi üretim teknikleri ve çevresel etkileri gibi birçok önemli konu ele alınmıştır."

DİGER FAALİYETLER.



YAZARLAR

  • Cumartesi 38.6 ° / 18.4 ° Güneşli
  • Pazar 42.1 ° / 18 ° Güneşli
  • Pazartesi 43.5 ° / 21.8 ° Güneşli