Bandırma Lokantacılar Odası üyelerine yönelik "Gıda ve İş sağlığı - Güvenliği Mevzuatlarındaki Yenilikler, İşveren Sorumlulukları ve Devlet Destekleri" konuluseminer düzenlendi.
Oda üyelerine mevzuatlardaki değişiklikleri, yapılması gerekenleri ve devlet destekleri ile ilgili bilgi verildi. Bandırma da faaliyet gösteren Bantra Serbest Müşavir ve Mühendislik bürosu tarafından verilen seminerde, Gıda Mühendisleri Odasından tescilli Bantra danışmanlık tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği konulu sunum yapıldı.
Seminerde oda üyeleri tüm Bandırmada yaşayanların daha sağlıklı, daha kaliteli gıda tüketmelerini sağlamalarının yollarını öğrendiler. Devlet yaptırımları ile üretimde nelere dikkat etmeleri gerektiğini, işletmelerinin değişen mevzuata nasıl uygun hale getirebileceklerini, devlet destekleri ile bu değişim sürecini nasıl kolaylıkla geçireceklerini ifade edildi.
Aynı zamanda yaklaşık 1000 çalışanı olan oda üyelerinin çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği yönünden nasıl korunacaklarını, daha güvenli bir iş ortamında iş kazalarının azalmasını sağlayarak iş refahlarını arttırmaya yönelik işletme sahiplerinin bilgilenmesini sağlandı.
Tüm işletmeler 01.01.2013 tarihi itibariyle 6331 İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği Risk Değerlendirmelerini, Acil Durum Eylem Planlarını yaptırmak ve tüm çalışanlarına İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi aldırmak zorundalar. Buna ek olarak Gıda işletmeleri olmaları vesilesiyle 01.01.2013 tarihinde yürürlüğe giren 5996 sayılı Gıda Kanunu ve ilgili 6 yönetmeliği gereği İşletme "Kayıt/Onay Belgelerin"i Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğünden almaları gerektiğini, porter Muayensinin Hıfsı Sıhaa Kanunu 126. maddede 2011 yılında Kanun hükmünde kararname ile kaldırılarak yerine yine aynı madde gereği ve Gıda Hijyen Yönetmeliği 21. madde gereği bir defaya mahsus "Personel Hijyen Eğitimi ve HACCP eğitimi" aldırmaları gerektiğini ifade ettik. İşletmelerinde sahip olmaları gereken hijyen şartlarını ve uygulanması gereken sanitasyon işlemleri anlatıldı.
Bandırmada yaşayan tüketicileri, hem çalışanları işverenleri yakından ilgilendiren ve son günlerde ilçede yaşanan bir kaç dolandırıcılık vakasından sonra gündemde tutulmasını arzu edildiği için programın organize edildiği vurgulanarak, ``Çünkü bilgi kirliliği olduğunu, Tekirdağ`dan telefonla aran bir firmanın kendisini KOSGEB den arıyormuş gibi göstererek 140 liralık kargo bedeli ödemeleri halinde KOSGEB kredileri vereceklerine dair olayları gözlemledik. Aynı zamanda tüm esnafın kanun maddelerindeki cezalarla korkutulduğunu ve işverenlerin tedirginliklerini gördük. Hastaya bir merhem, yolda kalmışa bir su vermek gibi acil bir hizmeti sunduk kendilerine. Tüm bu konularla ilgili makalelerinizle yöremiz insanı ve işverenlerini bilgilendireceğinizi ve bizim de katkı sağlayabileceğimizi ifade etmek istiyoruz.`` dendi.
Bilgilendirme toplantısında Lokantacılar odası Başkanı Hamit Levnt Gürer`de bazı konularda açıklama yapma fırsatı buldu.