Bandırma Mimarlar Odası'ndan uyarı

Bandırma Mimarlar Odası

Mimarlar Odası Temsilcisi Şerafettin Engüdar: Bandırma, Deprem Kent Bilgi Sistemi'ni hemen kurmalıdır,İmar plânlarıyla sık sık oynamak doğru değildir”




.            .               . Önder BALIKÇI


Bandırma Mimarlar Odası Temsilcisi Şerafettin Engüdar, Bandırma Belediyesi'nin, Deprem Kent Bilgi Sistemi'ni hemen oluşturması gerektiğine dikkati çekti. Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığına işaret eden Engüdar, şunları söyledi:

Deprem ile ilgili çalışmalar yapan kurumlar ve kişiler, yakın bir gelecekte Marmara Bölgesi'nde yıkıcı olması kaçınılmaz bir depremden söz ediyorlar. Bu depremin, bölgemizdeki hangi fay hattında olacağı belli değil. Bu nedenle başta belediyeler olmak üzere herkesin, kendi çapında önlemler alması gerekir. Bu konuda, Bandırma Belediyesi'ne de önemli görev ve sorumluluklar düşmektedir. Belediyemiz, Türkiye'ye önderlik yapacak şekilde, radikal kararlar alarak, Deprem Kent Bilgi Sistemi'ni hemen oluşturmalıdır. Bu sistem sayesinde, kentimizdeki binaların yapıldığı dönemler, projeleri, içlerinde kaç kişinin yaşadığı gibi önemli bilgilere ulaşılmasının ardından, daha sağlıklı biçimde deprem hazırlıkları gerçekleştirilebilecektir.”

1990 yılına dek Bandırma'daki binaların inşası sırasında denetimleri, Oda ve belediyenin birlikte gerçekleştirdiğini belirtirken, Körfez Depremi'nin ardından Yapı Denetim Yasası'nın çıkmasına paralel şekilde bu denetlemenin, özel kuruluşlara bırakıldığını vurgulayan Engüdar,

Şu anda yürürlükte bulunan bu sistem de, birçok kurum ve kuruluş tarafından tartışılıyor” dedi.

1985 yılında kurulup, şu anda 42 üyeye sahip bulunan, kendisinin başkanlığındaki yönetim kurulunda sekreter üye olarak Mustafa Aykan, muhasip üye olarak Selim Cem Candemir, Orkun Sencer ve Ali Altın'ın görev yaptığı Bandırma Mimarlar Odası Temsilciliği'nin, ülkemiz düzeyinde en aktif çalışan yönetim birimleri arasında yer aldığını vurgulayan Engüdar, şu değerlendirmede bulundu:

Temsilcilik olarak, meslektaşlarımızın projelerini, mesleki denetime tabi tutuyoruz. Onlara sicil belgesi veriyoruz. Onlar, daha sonra projelerini, belediyeye onaylatıyorlar. Odamız, yıllar önce ihtisas ayırımını ilk kez gerçekleştirerek, belediyemizle protokol yapmıştır. Bandırma'nın imar durumu ile ilgili düşüncelerimizi, belediye başkanları ve belediye imar komisyonlarıyla yaptığımız toplantılarda sık sık dile getiriyoruz. İlgili komisyonlara, İnşaat Mühendisleri Odası temsilcileri ile birlikte danışman olarak katılıyoruz.”

Bandırma Belediyesi'nin, yıllardır süren geleneğine göre, meclisin imar komisyonlarında görev alan üyelere, belediye başkanlarının hiçbir müdahalesi bulunmadığının altını çizen Engüdar, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

Bu çok güzel bir gelenek. Buna bağlı olarak, imar komisyonları da çok rahat çalışma olanağı buluyor. Bu arada, şu anda, önceki yıllara göre daha da olumlu bir noktanın altını çizmek isterim. Önceki yıllarda, belediye meclislerinin imar komisyonlarında, meslekleri mimar, mühendis ve kent plâncısı olmayan kişiler de görev alırdı. Son yıllarda, bu uygulamadan vazgeçildi. Hâlen, imar komisyonunda görev yapan dört kişi de mimar. Üstelik ikisi, iktidar partisi CHP, diğer ikisi ise muhalefetteki AKP'den.”

Bandırma'nın, yıllardır çarpık bir kentleşme içinde bulunduğuna dikkati çeken Engüdar, şunları söyledi:

Elimde, 1945 yılında, Bandırma'nın İmar Plânını hazırlayan Doç. Dr. Ahmet Aru ve Orhan Sefa'nın plânlarının örneği var. Bu projelere göre, kent içinde üç katın üzerinde hiçbir yapı bulunmuyor. Ancak, daha sonra, belediyeyi yönetenlerin, siyasal hesaplar uğruna bu plânları dejenere ederek, kat artışları getirdikleri bir gerçek. 1960-1970'li yıllarda, İller Bankası'nın yaptığı plânlara göre, Dere Mahallesi'ne bile 7-8 kat izni verildiği, Bandırma merkezinin ise katledildiğini görüyoruz. 1980'li yıllarda ise başta eski karakol binası olmak üzere Çerkez Ethem'in evi, Avukat Vedat Burcuoğlu'nun tarihi binasını bile sorumsuzca yıktılar. Oysa bir kentin imar plânları ile sık sık oynamak, büyük tehlikedir. Bunu yaparsanız, istemeden de olsa bazı kişilere rant sağlarsınız. Bandırma, son 10 yıldır, Halil Ünlü'nün belediye başkanlığı döneminde, İTÜ'ye yaptırılan imar plânlarının yanlışlarını çözmeye çalışıyor. Bu koşullarda elbette ki Bandırma, çarpık bir kent durumuna geldi. Engüdar, önümüzdeki günlerde, Bandırma Belediyesi ile işbirliği içinde, inşaatlarda çalışanlar için eğitici seminerler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi