Tarih: 18.05.2023 23:14

Bandırma Müzesi’nde söyleşi

Facebook Twitter Linked-in

18 Mayıs “Müzeler Günü” kapsamında, Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde, “Cumhuriyetimizin 100. yılında, Türk müzelerinin tarihçesi” konulu söyleşi düzenlendi.

Söyleşiden önce açış konuşmasını yapan Müze Müdür Vekili Tülin Tan, “Müzeler Günü” ve 18-24 Mayıs tarihleri arasındaki “Müzeler Haftası”nı, her yıl periyodik olarak kutladıklarını belirtti.

“BANDIRMA DAHA BÜYÜK MÜZEYİ HAK EDİYOR”

Etkinliği organize eden Bandırma Kent Konseyi başkanı Serdar Polat, müzeciliği çok önemsediklerini vurgulayarak şunları söyledi:

“Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Anadolu’nun etnografik tarihine büyük önem veriyordu. Bandırma Arkeoloji Müzesi’nin, Güney Marmara Bölgesi’nin tarihi ve arkeolojik tarihine büyük katkıları var. Bandırmalılar tarafından yapılan bu müzede ağırlıklı olarak Kyzikos ve Daskyleion’a ait eserler sergileniyor. Müzemiz müdür vekili Tülin Tan’a, bu konudaki özverili çalışmaları için teşekkür ediyorum. Tabii ki, müzemizin bazı eksikleri de var. Ancak Bandırma, daha büyük bir müzeyi hak ediyor.”

Ardından Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Dr. Eser Çalıkuşu, “Cumhuriyetimizin 100. yılında Türk Müzeciliği” konusunda bir sunum yaptı. Çalıkuşu, “Atatürk, Anadolu’da ören yerlerinde bulunan eserlerin öncelikle Türk arkeologları tarafından çıkarılmasını arzuluyordu” dedi.

Çalıkuşu, Türkiye’de ilk özel müzelerin 1980’li yılları başında kurulduğunu, ilk özel müzenin İstanbul Sadberk Hanım Müzesi olduğunu, 1994 yılında ise Rahmi M. Koç’un, sanayi, ulaşım, endüstri ve iletişim tarihinin yansıtıldığı ilk modern müzeyi yaşama geçirdiğini belirtti.

Etkinliğin sonunda Bandırma Müze Vekili Tülin Tan, Dr. Eser Çalıkuşu’na bir teşekkür belgesi verdi.

Bandırma Arkeoloji Müzesi’nde halen 2076 arkeolojik, 191 etnografik eser, 1460 sikke olmak üzere toplam 3727 eser bulunduğu öğrenildi. ÖNDER BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —