01.04.1942’de, Bandırma’da doğan, 25 yıl Bandırma, 25 yıl İstanbul’da yaşadıktan sonra son 30 yıldır da Antalya’da oturan Yedikardaşlar, kurucuları arasında yer aldığı “Bandırma Roket Kulübü”nün kuruluş aşamasını, roket denemelerini, Şehit Mehmet Günenç Lisesi’ndeki(ŞMG) öğrencilik yıllarını ve eski Bandırma’yı anlattı.
ŞMG LİSESİ YILLARI
Şehit Mehmet Günenç Lisesi’nde okuduğu yıllarda müdürlük görevinde bulunan Kemal Göknur’un maaş almadan çalıştığına işaret eden Yedikardaşlar, daha sonra müdürlük görevine getirilen Fehim Akıncı ile ilgili bir anısını da şöyle anlattı:
“O dönemde, okulumuzun Havacılık Kolu başkanıydım. Fehim Akıncı müdürümüze giderek, Türk Hava Kurumu aracılığıyla bize 4-5 model uçak getirmesini rica ettim. Müdürümüz bana, ‘Bu kadar uçağı, Bandırma Cumhuriyet alanına nasıl indireceğiz? Olmaz!’ yanıtını verdi. Anladık ki, model uçağın ne olduğunu bilmiyor ve istediğimiz uçakları gerçek sanıyordu. Neyse, durumu anlattık ve model uçaklarımız geldi.”
Yedikardaşlar, o dönemde Tahsin Çizenel’in de ŞMG Lisesi’nde müdürlük yaptığını, Nihal Yalım’ın coğrafya, Nihal Hanım’ın kimya, İrfan Gündüz’ün cebir-geometri, Mürvet Tekeli’nin biyoloji derslerine girdiğini, kızların beden eğitimi dersi öğretmenliğini ise Mehmet Akbaş’ın(Koç Mehmet) yaptığını dile getirdi. Atilla Yedikardaşlar, o yıllarda sınıf geçmenin zorluğuna dikkati çekerek, “Boynuzsuz inek gibi çalışırdık” dedi.
KİRKOR DUVARCİYAN’A VERİLEN DERS
Bandırma Roket Kulübü’nün, Artuğ Sayıner’in başkanlığında, kendisinin yanı sıra Ali Osman Ceran ve Adnan Zambak tarafından kurulduğuna dikkati çeken Atilla Yedikardaşlar, “Kulübümüz çalışmalarına daha sonraki yıllarda bir trafik kazasında ölen gazeteci Güngör Gezer de katılırdı” diye konuştu.
O yıllarda, daha sonraki ismi Havacılık ve Uzay Araştırmaları Derneği(HUZAD) olan derneğin, ülkemizde uzaya ilk roketi atan havacılık kurumu olduğunun altını çizen Yedikardaşlar, şunları söyledi:
“İlk roket denememizi Livatya bölgesinde yaptık. Ancak roketimiz, düşünce bölgedeki zeytinliklere zarar verdi. Ancak zeytinliklerin sahibi en küçük bir tepki göstermedi ve anlayışla karşıladı. Kulübümüzü dünyaya tanıtan denememiz ise Kızıksa’da gerçekleşti. Roketimiz, 4165 metre yükseldi. Bu dereceyle dünya üçüncüsü olduk. O gün, Hürriyet Gazetesi’nin sponsorluğunda, Kızıksa’da, Kirkor Duvarciyan’da, adeta bize meydan okumak için roket denemesi yaptı. Ancak Kirkor’un roketi havalanamadan çakıldı. Duvarciyan’ın, bunun üzüntüsüyle bölgedeki askeri bir cipin altına saklandığını hiç unutamam.”
KARPAT USTA
Yaptıkları roketlere, o dönemde 6. Ana Jet Üssü Komutanlığı’nda sivil memur olarak çalışan ve “Karpat Usta” diye anılan kişinin büyük destek verdiğinin altını özellikle çiziyor, Atilla Yedikardaşlar. “Karpat Usta”nın, roketlerinin kaynaklarını yaptığını belirtiyor.
İZGÖREN’LE GÖRÜŞTÜK
“Bandırma Roket Kulübü” kitabını yazan Ahmet Şerif İzgören’in, kitabını kaleme almadan önce kendisiyle görüşerek bilgiler aldığını belirten Yedikardaşlar, “Tabii ki bu kitabın Bandırma’ya büyük yararı olduğunu düşünüyorum. Aynı şekilde, önemli bölümü Mudanya’da, son sahneleri ise Bandırma’da çekilen ‘Bandırma Roket Kulübü’ filmi de Bandırma’nın tanıtımı için çok önemli” değerlendirmesinde bulundu.
SİYASETLE DE İLGİLENDİ
Bandırma’daki yıllarında, Adalet Partisi çatısı altında politikayla da uğraştığını belirten Atilla Yedikardaşlar, o dönemde en çok beğendiği belediye başkanının, 600 Evler Mahallesi’ni de kuran Mustafa Evyapan olduğunu vurgulayarak, “Belediye Başkanı Hasan Sur ile anlaşamazdık” diye konuştu.
Yedikardaşlar, son yıllarda Bandırma’nın beton yığınına dönüşmesinden üzüntü duyduğunu belirterek, “Eski Bandırma, bir cennetti” dedi. ÖNDER BALIKÇI