Tarih: 26.04.2018 13:43

Bandırma´da astım ve Koah hastalıklarında artış

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma´da son yıllarda astım hastalığında önemli artış görülüyor. Vatandaşların ilaç kullanım oranlarıyla ilgili olarak yaptığımız bir araştırmaya göre astım hastalığıyla birlikte amfizem ve kronik bronşiti kapsayan, dünyada en sık ölüme yol açan dördüncü hastalık grubu olarak bilinen KOAH´ta da artış gözleniyor.

Konuyla ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Balıkesir Eczacılar Odası Bandırma Temsilcisi Füsun Akyardan, ilaç satış oranlarını baz alarak şu değerlendirmede bulundu:

?Bandırma´da en çok görülen hastalıkları astım, KOAH, kalp-damar, çocuk hastalıkları, eklem ve kas hastalıkları olarak sıralayabilirim. Bu hastalıkların nedenlerinin başlarında hava kirliliği ve nem oranının yüksekliği geliyor. Bandırma´da yaşayanlar, ülke genelinde olduğu gibi yine genel bir tanımlamayla ?Sağlık okur yazarlığı´ndan uzak. Buna paralel şekilde de bilinçsiz şekilde ilaç ve antibiyotik kullanıyor. Antidepresan kullanımı da arttı.?

Bandırma´da hâlen 57 eczanenin bulunduğunu vurgulayan Akyardan, bu sayının fazla olduğunu belirtti.

/resimler/2018-4/26/1345173126529.jpg

                         REYHAN ÜLKAR´IN DEĞERLENDİRMESİ

Eski Eczacılar Odası Bandırma Temsilcisi Reyhan Ülkar da, bilinçli ilaç kullanımı konusunda eski yıllara göre bilinçlenme olmasına karşın bunun yeterli sayılamayacağını vurgularken, ?Sağlık Bakanlığı´mızın, bilinçli ilaç kullanımı konusunda etkili bir eğitim seferberliği gerçekleştirmesi gerekir? dedi. Ülkar da, Bandırma´daki eczane fazlalığına dikkati çekti.

/resimler/2018-4/26/1345362345790.jpg

               ERDOĞAN ÇIKRIKÇI´nın DEĞERLENDİRMESİ

Balıkesir Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi Erdoğan Çıkrıkçı da vatandaşların bilinçsiz ilaç tükettiklerine işaret ederken, şunları söyledi:

?Eğitim düzeyi yüksek kişiler, ilaç kullanımı konusunda biraz daha dikkatli. Ancak kırsal mahallelerde yaşayanlar, ilaç tüketiminde oldukça bilinçsiz. Birçok evde hâlen çok sayıda kullanılmayan ilaç olduğunu tahmin ediyorum. Bunları çoğu da kullanım sürelerini kullanılmadan, evlerde tamamlıyor. Buna rağmen vatandaş, kullanmadığı halde ?ya gerekirse´ diye evinde tutmayı sürdürüyor ve kullanılmayan ilaçları toplama kampanyaları düzenleyen devlete vermiyor. Erdek´in havası, Bandırma´ya göre çok daha iyi. Yaz aylarında Erdek´e gelen astım, şeker veya tansiyon hastası vatandaşlarımız, burada çok rahatladıklarını söylüyorlar. Bunun nedenini Erdek´teki nem oranının düşüklüğüne ve Kapıdağ´ın o eşsiz florasına bağlıyorum.?

/resimler/2018-4/26/1345516721005.jpg

                           ECZANE SAYILARI FAZLA

Bandırma ve Erdek´teki eczane sayıları da nüfus oranına göre oldukça fazla.

Bandırma´da hâlen 57, Erdek´te 11, Erdek´e bağlı Ocaklar ve Karşıyaka mahallelerinde birer eczane bulunuyor. Nüfus oranı standartlarına göre Bandırma´da, 37 eczane bulunması ve 3500 kişiye bir eczane düşmesi gerekirken, hâlen 2600 kişiye bir eczane düştüğü biliniyor.

Balıkesir Eczacılar Odası Erdek Temsilcisi Erdoğan Çıkrıkçı, hâlen Erdek´teki 11 eczane sayısının nüfusa göre fazlalığına dikkati çekerken, ?Erdek´te en çok 7 eczane olmalı? diye konuştu.

Bayraktar, son çıkan yasa gereğince eczane açılması konusunda nüfus baz alınarak kısıtlamalar getirildiğine işaret ederken şu değerlendirmede bulundu:

?Yeni yasa, eski eczacılar için kısıtlama getirmiyor. Ancak sadece bir kez eczanenin yerini değiştirme hakkı tanıyor. Ancak eczane açmak isteyen yeni mezunların, eczanelerini açacakları yer ile ilgili olarak Sağlık Bakanlığı´na başvuruda bulunması gerekiyor. Bakanlık, o yerleşim bölgesinin nüfusunu göz önüne alarak eczane açıp açamayacakları konusunda karar veriyor. Ancak bu da bir çözüm olarak gözükmüyor. Çünkü ülkemizde hâlen 40 eczacılık fakültesinden, her yıl 2 bin eczacı mezun oluyor. Bu fakültelerin sayıları düşürülmedikçe bence bu konuda gerçekçi adımlar atılamaz.? Önder BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —