Tarih: 06.03.2024 10:10

Bandırma’da Angus tepkisi sürüyor

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Demokrasi Platformu, Çelebi Bandırma Limanı’na canlı hayvan (Angus) gelmesine bir kez daha tepki gösterdi.

Platform Sözcüsü Recep Gökdeniz, oluşturdukları canlı hayvan komisyon üyeleri Nilgün Germiyan, Levent Balkış ve Can Tekin ile birlikte basın toplantısı düzenledi. 

Basın açıklamasını yapan Demokrasi platformu dönem sözcüsü Recep Gökdeniz;

"DEĞERLİ BASIN EMEKÇİLERİ Öncelikle basın toplantımıza katıldığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyoruz. Yaklaşan yerel seçimler nedeniyle yoğun bir mesai harcadığınızın farkındayız. Seçimler sonucunda önümüzdeki dönem Bandırma Belediyesini yönetecek başkan ve meclis üyeleri belirlenecek. Bizlerde Bandırma Demokrasi Platformu bileşenleri olarak yerel seçim atmosferinde kentimizin yerel sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirmeye devam edeceğiz. 

Açıklamamızı yaptıktan sonra varsa sorularınızı cevaplamaya çalışacağız. Uzunca bir zamandır Bandırma Çelebi Limanından canlı hayvan sevkiyatı ve ilkel koşullarda kuru yük sevkiyatlarının yapılmasının neden olduğu toz ve ahır kokusu Bandırma halkını bezdirmiş durumdadır. Halk sağlığı konusunda astım, bronşit gibi pek çok akciğer hastalığına ve bağırsak enfeksiyonlarına kapı açan; denizin, havanın ve çevrenin kirlenmesine etkileri bakımından yapılan canlı hayvan sevkiyatının ve ilkel koşullarda yapılan diğer yüklemelerin durdurulması için, özellikle Paşabayır mahallesinden Çelebi limanı giriş kapısına kadar yürüyüş yapıp, gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasında, kentimizi yönetenleri sorunu çözmeye ve çelebi limanının faaliyetlerini denetlemeye davet etmiştik. Devamında kentimizi yönetenlerden bir müdahale ne yazık ki göremedik.

 Bunun üzerine Bandırma Kaymakamlığı'na (İlçe hıfzıssıhha, sağlık kurulu başkanlığı, ilçe sağlık, tarım, çevre müd.ve dahi ilgili birimlerine) Bandırma Belediye Başkanlığına (zabıta, sağlık işleri müd.,tarım, çevre ve hukuk işleri müd.ve dahi ilgili birimlerine) Balıkesir Tabip odası ve Veteriner Hekimler odası Başkanlıklarına olmak üzere toplamda 7 soru yönelttiğimiz ve bilgi istediğimiz dilekçelerimizi 26.09.2023 te Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığına; 04.10.2023 te Balıkesir Tabip Odası ve Veteriner Hekimler Odası Başkanlıklarına verdik. 

Bugüne kadar Balıkesir Tabip Odası Başkanlığından başka bir kurumdan dönüş yapan olmadı. Bu dilekçelerimizin içeriğinde özetle; Çelebi limanının faaliyetlerinden dolayı hava kalitesiyle ilgili ölçümler yapılmış mıdır, yapılmamışsa niye yapılmamıştır, yapıldıysa bunları halka açıklayınız. Limanımızdan canlı hayvan nakli sırasında, öncesinde ve sonrasında deniz suyu analizi yapılmış mıdır? Yapılmışsa paylaşılmalıdır. Yapılmamışsa talebimiz, deniz suyunun incelenerek raporlanarak bunun halkla paylaşılmasıdır. Canlı hayvan yüklü gemiler, limana girmeden açıkta beklediği günlerde hayvan başına günlük 150 litre su ve 15 kg. Yem hangi kaynaktan temin edilmekte ve nakliyesi yapılmaktadır.

 Günlük verilerin belgeleriyle açıklanmasını istemekteyiz. Bir hayvandan çıkan günlük idrar ve dışkı ortalama 50 kg dır. Bunlar ortamdan nasıl uzaklaştırılmaktadır, nerede ve nasıl depolanmaktadır, nakliye koşulları, nakliye araçlarının limana giriş ve çıkış kayıtlarını belgeleriyle bilmek istemekteyiz. Gemi içinde yolculuk sırasında telef olan hayvanların ortamdan uzaklaştırılması, nereye götürüldüğü, ne yapıldığı hayvan sağlığı ve refahı konusunda bilgi verilmesini istemekteyiz. 

Özellikle 2023 Nisan ayı dahil olmak üzere bugüne kadar Bandırmadaki tüm sağlık kuruluşlarına başvuran hastaların; şikayetleri, yaşları ve teşhislerini nicel verilerinin gün hafta ölçeğiyle tarafımıza bildirilmesini istemekteyiz. Bandırma Belediyesince bu içerikte yapılan işlemlerin tarafımıza bildirilmesini istemekteyiz. Yukarıda belirttiğimiz konularda Çevre Kanunu, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, Veterinerlik Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu, Denizcilik Kanunu, Hayvan nakilleri Sırasında Refahı ve korunma Yönetmeliği, Hava Kalitesini Değerlendirme ve Hava Kalitesini Ölçme Yönetmeliği hükümlerine göre ve bilgi edinme hakkı çerçevesinde bilgi verilmesini istemekteyiz diye sorduk ve cevap istedik. 

Bunlardan sadece Balıkesir Tabip Odası Başkanı sn. Necdet UÇAN’ ın yapılan canlı hayvan sevkiyatının insan sağlığına ve çevreye olan olumsuz etkilerini anlatan bir geri dönüşü oldu. Ayrıca Denizcilik Fakültesi Dekanına yaptığımız ziyarette de limanda gemi baca emisyonlarıyla ilgili bilimsel bir araştırma yaptıklarını ve bu araştırmaya göre limana gelen gemilerin emisyonlarının şehir nüfusunun yarısının soluduğu havayı ne kadar kirlettiğini tespit etmişler ve araştırmayı makale halinde yayınlamışlardır. Bu durum bizlerin ne kadar haklı bir takip ve talep içinde olduğumuzun da kanıtıdır. Bugün yine Bandırma Demokrasi platformu olarak, Bandırma Onyedi eylül Üniversitesi Rektörlüğüne bir dilekçe vererek benzer araştırmanın daha geniş alana yayılarak ortaya çıkan sağlık sorunları, iyileştirme maliyeti, kalitesiz yaşama katkıları, limanın yerleşik alan içinde olmasıyla yöre habitatına verdiği, vereceği tüm zararları belirleme konularında geniş kapsamlı araştırma yapılmasını istedik.

 Umuyoruz bir an önce böyle bilimsel bir araştırma yapıp kamuoyuyla paylaşırlar bizler de daha somut bilimsel veriler üzerinden tartışmalarımızı yapabiliriz. Değerli arkadaşlar; Sadece canlı hayvan ithalatını yapan şirket Çelebi limanını istediği için bu gemiler buraya gelmektedir, çünkü buradan her yere ulaşım ve dağıtım kolay olduğu için maliyette şirket adına daha düşük olmaktadır. Bandırmamız da poyraz hakim rüzgar olduğundan Çelebi limanının bu faaliyetlerinden (angus, kuru yük) bir kentin yarısı yaklaşık yüz bin insan doğrudan olumsuz olarak etkilenmekte ve rahatsız olmaktadır. Çelebi limanındaki bu faaliyetler 8-10 şirket sahibini zengin ederken doğayı, çevreyi, denizi kirletmekte halk sağlığını ve yaşamını olumsuz etkilemektedir. 8-10 şirket para kazanacak diye koskocaman bir kentin insanları yok sayılmakta ve görmezden gelinmektedir. Kent yönetiminden sorumlu olanların temel görevi kentte yaşayanların refahını, sağlığını, huzurunu ve mutlu bir yaşam sürmelerini sağlamak değil midir?...

 Hepinizin bildiği gibi canlı hayvan ithalatı 2010 yılında serbest bırakıldı ve o tarihten beri yapılıyor. Canlı hayvan ithalatının serbest bırakılmasının gerekçesi olarak ta et fiyatlarının yüksekliği gösteriliyordu. 22 yıldır ülkeyi yönetenler acaba et sektöründe tekel oluşturmak için mi hayvancılığı hiç desteklemedi ve canlı hayvan ithalatını serbest bıraktı. Hani en önemli gerekçede et fiyatlarını düşürmekti ya! Bugün avrupanın en pahalı şehirlerinden Paris’te bile bir kilo kıyma 8 avro bizim paramızla 270 lira bizde en düşük 450 lira yani nerdeyse avrupanın iki katı. Demek ki canlı hayvan ithalatı et fiyatlarını düşürmek için serbest bırakıldı propagandası kocaman bir yalanmış. Değerli arkadaşlar; sonuç olarak bizler resmi makamlara yaptığımız müracaatlardan bir geri dönüş alamadık. Tüm bu konulardaki düzenlemeler kanun ve yönetmeliklerle belirlenmiştir örneğin hayvanların nakilleri sırasında refahı ve korunması yönetmeliğini uygulayacağım derseniz bu gemilerle taşımaların gerçekleşmesi mümkün değildir. 

Yasal mevzuatın uygulanması halinde hayvanlardan kaynaklanan kirliliğin çevre üzerine yapacağı olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması mümkündür. Ancak sorun yasal önlemlerin uygulamaya konulmasında ortaya çıkmaktadır. Bu konuda İlçe ve İl Hıfzıssıhha Kurulları, İl mahalli Çevre Kurulu, Kaymakamlık, İl Tarım, Çevre ve Şehircilik, Sağlık Müdürlükleri ve taşra teşkilatları üzerine düşen yasal yükümlülükleri yerine getirmelidir. Bandırma Demokrasi Platformu olarak bizlerde bu uygulamaların yakinen takipçisi olacağız ve olumsuz uygulamalarda gerekiyorsa hukuki yollarla haklarımızı aramaya devam edeceğimizin bu vesileyle bilinmesini belirtmek isteriz. 05.03.2024 BANDIRMA DEMOKRASİ PLATFORMU CANLI HAYVAN SEVKIYATI KOMİSYONU   ADINA DÖNEM SÖZCÜSÜ RECEP GÖKDENİZ 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —