Tarih: 16.06.2020 17:47

BANDIRMALI KIRLANGIÇLAR ARAMIZDA

Facebook Twitter Linked-in

Yaklaşık 2 hafta önce kuluçkadan çıkan kırlangıç yavruları 15 gün gibi kısa zamanda büyüdü ve anne ve babasının gözetiminde bir-iki uçma denemesi sonunda uçarak Bandırma sokaklarında kayboldu. Bir işyeri balkonu altındaki yuvadan uçup giden sevimli 4 kırlangıç yavrusunun artık Bandırmalı olduğunu ve kuş meraklısı olduğunu belirten Necmi Aydın,” Her gün onları ilgi ve zevkle izledim. Anne ve babası onları hergün sineklerle besledi. Her sene ayni yuvaya geliyorlar ve yaz boyunca 2-3 defa kuluçkaya yatarak yeni yavru çıkartıyorlar. Şimdi büyütüp uçurdukları yavrular bu mevsim ilk yavruları. Onlar artık Bandırmalı oldular ve göç edinceye kadar misafirimiz olacaklar” dedi. Erdem ÖZCAN

ANSİKLOPEDİK BİLGİ: Kırlangıç, çok soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün olan kuşlardandır. 10-23 cm civarlarında boyları olup, geniş ve sivri kanatlı, oldukça çatalkuyruklu ve ötücü kuşlardır. Göçmen kuş türlerinden bir kısmını da kırlangıçlar oluşturmaktadır. Yuvalarını çamurdan yaparlar ve yaklaşık 100 türü bulunmaktadır. Kırlangıç türlerinden en çok bilinenleri; kaya kırlangıç, yar kırlangıç, ağaç kırlangıç, tencere kırlangıç ve kır kırlangıç olarak sıralanabilir.

Etleri ve otları yiyemezler. Gagalarının geniş ve yırtmaçlı olması, kırlangıçlara sadece uçucu böcek (sinek, sivrisinek, uğur böceği gibi) türlerini yeme özelliğini verir. Oldukça hızlı uçarlar. Pek çok kırlangıç türü sürü halinde takılırken, bazıları ise tek takılmayı tercih eder. Kuyruklarının onlara kattığı artı puandan dolayı, dümen olarak kullanıp, ani dalışlarda bulunabilirler.

Kırlangıçlar üstün zekaları ve yuvalarını inşa ederken kullandıkları teknikler sayesinde insanları hayrete düşürürler. Yuva yapma konusun usta olan bu kuşlar, kullandıkları zekaları ile yuvalarını sağlamlaştırabilmek adına bildikleri bütün tüyoları kullanırlar. Çoğu zaman bir mimar edasında, çoğu zamanda bir mühendis edasında, kullanacakları malzemeleri seçerken itinalı ve dikkatli bir şekilde seçim yaparlar. Seçtikleri malzemeleri sıkıştırarak, gerilmeye elverişli yapıp, yuvalarını tıpkı bir sığınak misali korumalı ve ehemmiyetli işlerler.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —