Bandırmalı, Hürriyet Gazetesi Ekonomi Müdürü Sefer Levent, “Kütlete kütlete soyuyorlar” başlıklı yazısında önemli bir sağlık sorununa dikkati çekti.
“Kayropraktik” isimli konuyu işleyen Levent, şunları aktardı:
“Sosyal medya, kayropraktik uzmanlarından geçilmiyor. Reklâm filmi çeken var, hastalarıyla röportaj yapanlar var…
Halk arasındaki tabirle vücudumuzdaki arızaları ‘kütleterek’ nasıl tedavi ettiklerini ayrıntısıyla göstermeye çalışıyorlar. Konuyla ilgili çok sayıda görüntü izledim, gerçekten kütletme seslerinin geldiğine şahit oldum. Bu konuda gereken, gerçekten eğitimini almış kayroptaktik uzmanlarını bir tarafa ayırıyorum. Öncelikle belirtmem gerekir ki, bu yazının konusu onlar değil. Türkiye’de çalışan yabancılar veya yurt dışında konunun gerçek eğitimini almış Türk uzmanlara diyecek hiçbir sözüm yok. Kayropraktik, dünyada kabul görmüş bir tedavi yöntemi. Ancak bundan sonra yazacaklarım sizi şaşırtabilir. Amacım, şaşırmanızın dışında bu konuda yapılan uyarıları ciddiye almanız, sakat bile kalma ihtimalini iyi anlamanız. Haydi bakalım!”
Gazeteci-yazar Sefer Levent, daha sonra “Kayropraktik” ismi altında yapılan sağlığa aykırı uygulamaları dile getirerek, şunları yazdı:
“Türkiye’de kayropraktik adıyla eğitim veren herhangi bir üniversite yok. Bununla birlikte bazı üniversiteler, bu konuda bir program veya yüksek lisans bölümü açmış durumda. Bu programlardan mezun olanların ise hiçbir şekilde hastaya dokunma, müdahalede bulunma yetkisi yok. Kanuna göre sadece fizyoterapistler, ‘hastalık dışında’ insanların hareket kabiliyetlerini arttırmak için belli protokolleri uygulama yetkisine sahip. Hastalık durumlarında yine sadece fizyoterapistler, fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanı doktorların yönlendirmesine bağlı olarak bazı uygulamalar yapabiliyorlar. Kayropraktik uygulamasının en yaygın olduğu yerlerden biri durumundaki ABD’de ise uzmanlar, 4 yıllık bir uzmanlık eğitimi ile bunu uygulama yetkisine sahip olabiliyorlar. Bazı yerlerde eğitim 3 yıl ile 8 yıl arasında da sürebiliyor. Yine ABD’deki bazı üniversitelerde 5 yıllık uzmanlık, 2 yıl yüksek lisans şeklinde eğitim alınarak kayropraktik erişilebiliyor.”
Levent’in araştırma yazısında, öncelikle kulağı çınlayan bir hastanın mutlaka bir kulak-burun-boğaz doktoru ve uzman doktor tarafından muayene edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, “Bu muayeneden geçmeden çınlama için diğer yöntemlere başvurulmaması gerekir” denildi.
“Kulak lazeri veriyoruz veya kayropraktik tarafından boyun çıtlatılarak, ya da düzeltilerek, çınlamayı düzeltiyoruz” şeklindeki sözlere inanılmaması gerektiğine işaret edilen yazıda, “Bu uygulamalar, daha sonra tedavisi daha sonra mümkün olmayan zorluklara yol açabilir” denildi.