Bandırma Sanayici ve iş insanları derneği Bansiad bir süre önce Bandırma’nın il beklentisi için oluşturulan “Bandırma Partisi” adı altındaki komite ile Ankara’da başlattığı lobi çalışmalarını 14 Mayıs seçimleri için Bandırma’ya gelen adayların önüne koyuyor.
Bansiad, gelinen noktada hızla gelişen, büyüyen ve mevcut idari sistemin bu gelişim karşısında yetersiz kaldığı gerekçesi ile il olma taleplerini 14 Mayıs için oy istemeye gelen tüm adayların önüne koyuyor. Bansiad, “Bandırma partisi” oluşumu ile gündeme taşınan beklenti raporunu TBMM 28. Dönem Milletvekilleri adaylarının önüne koyarak 14. Mayıs’tan sonra bu beklentilerini meclise taşıyarak Bandırma’nın bir an önce il olması taleplerini yeniliyor.
İşte Bansiad’ın 14 Mayıs seçimleri için kapı kapı dolaşan TBMM 28. Dönem Milletvekilleri adaylarının önüne koydukları “il olma reçetesi”
BANDIRMA
Bandırma, Marmara Denizi kıyısında, Balıkesir iline bağlı bir sahil ilçesidir. 150 bine yaklaşan nüfusa sahip olup gelişmişlik bakımından Türkiye'nin önde gelen ilçelerindendir. Ayrıca Altıeylül ve Karesi’den sonra Balıkesir'in üçüncü büyük ilçesidir.
Son yıllarda hızla gelişen Bandırma, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük limanlarından birine de sahip olan bir ilçedir. Bandırma limanına her gün düzenli olarak İstanbul'dan deniz otobüs seferleri yapılmaktadır. 2021 yılı resmi nüfusu 162 bin olarak belirlenmiş olup, gayri resmi nüfusun 200 bin civarında olduğu tahmin edilmektedir.
İlçede 1997 yılında Bandırma Ticaret Odası'nın desteği ile Bandırma Organize Sanayi Bölgesi kurulmuştur. Bölgemize olan yoğun arsa talebi sonucunda mevcut 50 parselin tamamı tahsis edilmiş ve 42 firma üretim, 7 firma inşaat ve 1 firma proje aşamasındadır. Firmaların tamamının üretime geçmesiyle birlikte tahmini istihdam 3000‘e yaklaşacaktır.
Mevcut teşvik sisteminde Bandırma OSB’nin 2. Bölge teşvik kademesinde yer alması Bandırma OSB’ye önemli bir yatırım avantajı daha sağlamıştır. Bursa ve İstanbul’da sanayi parsel fiyatlarının çok yüksek olması özellikle büyük parsel bulmayı çok zorlaştırmıştır. 2. Etap alanı 204 Hektar olup Parselasyon çalışmaları bitirilmiş ve 01.02.2017 itibariyle Bakanlığın onayına sunulmuştur.
Firmalardan 2. Etap ile ilgili arsa tahsis taleplerini toplamaktadır. Böylelikle Bandırma OSB’nin mevcut alanı toplam 354 Hektar olmuştur. Marmara Yüksek Teknoloji ve Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Marmara Denizinin güneyinde, Balıkesir ili, Bandırma ilçesinde, Bursa-Çanakkale otobanı üzerinde, Bezirci ve Şirinçavuş mahalleleri arasında toplamda 221 hektar alan üzerinde yer almaktadır. Marmara OSB parselasyon ve altyapı çalışmaları devam etmektedir.
OSB’de bulunan başlıca sektörler; Makine İmalatı, Savunma Sanayi, Enerji, Biyomedikal, Teknoloji Bilişim, Otomasyon, Otomotiv Sanayi, Gemi Sanayi. OSB’nin 250 fabrika ile toplamda 30 bin kişiye istihdam sağlaması beklenmektedir. Ticaret Bandırma'da ticaret genellikle deniz yolu ile yapılır. Bandırma Limanı, İstanbul'dan sonra Marmara Denizi'nin en büyük ikinci, Türkiye'nin beşinci büyük limanıdır. Toplam uzunluğu 2973 metre ve derinlikleri 6- 11.50 metre arasında değişen 20 adet rıhtımında konteynır, dökme yük, genel yük, proje yükü ve Ro-Ro gemilerine hizmet verilmektedir.
Bandırma'nın ihraç ürünleri madenler, piliç eti, gübre, yumurta, deniz ve su ürünlerinden oluşmaktadır. Bandırma Liman İşletmesi verilerine göre; 2022 yılı Bandırma Limanı ticari işlem hacmi 2 milyon dolardır. Yıllık ürün işleme kapasitesi 15 milyon ton/yıl şeklindedir. 2022 yılı toplam işlem tonajı ise 9 milyon ton şeklinde oluşmuştur. Bu rakamın %70’i ithalat verisi, %30 u da ihracat verisi şeklinde gerçekleşmiştir. Bu işleme Ro-Ro ile yapılan işlemde dahildir. Bugün Türkiye'de üretilen kimyasal gübrenin %15'i, etlik civcivin %25'i, yumurtalık civcivin %20'si, beyaz etin %22'si, yumurtanın %10’u ilçede üretilmektedir.
Tarım ve Hayvancılık Bandırma'da kırsal kesimde en yoğun etkinlik bitkisel üretimdir. Mısır, yulaf, şeker pancarı ve bakla en çok üretilen ürünlerdir. Bağlarda şaraplık üzüm üretilir. Sebzeciliğin de gelişkin olduğu ilçede maydanoz üretimi önemlidir. İlçede sığır ve koyun da yetiştirilir. İlçede kurulu Merinos yetiştirme çiftliğinde damızlık koç ve koyun yetiştirilir. Genellikle büyük kentler ve çevresinde yoğunlaşan tavukçuluk da ilçede önemli bir geçim kaynağıdır. Ayrıca, Marmara Denizi kıyılarında ve Manyas Gölü'nde balıkçılık yapılır.
Sosyo-Ekonomik Göstergeler Nüfus: 161.894 (2021- TÜİK) Şehirleşme oranı: 85,27 Nüfus yoğunluğu: 215 Sanayi sektöründe çalışanların oranı(%): 15,77 Tarım sektöründe çalışanların oranı(%): 31,83 Hizmet sektöründe çalışanların oranı(%): 52,40 İşsizlik oranı(%): 6,97 (Türkiye'de 287.sırada) Okur-Yazar oranı(%): 93,10 (37.sırada) Kişi başına genel bütçe geliri (TL): 706,831 (12.sırada) Vergi gelirlerinde ülke içindeki payı(%): 0,32643 (19.sırada) Ayrıca sosyo-ekonomik açıdan Bandırma, 852 ilçe ve 78 il arasında (İstanbul, İzmir ve Ankara liste dışı) arasında Türkiye'nin 23. gelişmiş kentidir.
Şehrimiz Güney Marmara’nın parlayan bir yıldızıdır ve Ülkemiz ekonomisi için önemli bir potansiyel oluşturmaktadır. Bu potansiyelini sürdürülebilir bir şekilde uzun yıllara taşımak için, bu şehirde herkesin bir sorumluluğu olduğu kanaatindeyiz. Şehrimiz adına tespit ettiğimiz bazı önemli noktalar aşağıda yer almaktadır. Bu konuları elbirliği ile tüm tarafların katılımıyla çözümünün daha kolay olacağını düşünüyoruz. Burada tüm taraflardan anlayış ve katılım beklemekteyiz.
ŞEHRİMİZİN BEKLENTİLERİ
1.Şehrimizin Trafik Sorunu (Hastane ve Eti Maden Kavşakları) Bölgemizde yer alan Çanakkale ve Bursa gibi iki ili birbirine bağlayan, yaz turizminde Erdek için bir geçiş noktası olan; Bandırma OSB ve Marmara OSB kurulması ile birlikte lojistik anlamda yükü artan şehrimizin; Devlet Hastanesi, Üniversite ve Liseler Vadisinin bulunduğu lokasyonda bir kavşak çalışması ve trafik düzenlemesine ihtiyacı vardır. Bölgede Hastane olması sebebiyle her saat yoğunluk yaşanan bu hatta; farklı çözümlerin ele alınması elzemdir.
Konut alanları ve yaşam merkezinin bu bölgeye kayması ile birlikte ileride daha büyük sıkıntıların yaşanmasını önlemek amacıyla; yukarıda bahsi geçen Üniversite ve Hastane bölgesine ayrı bir çevreyolu ile bağlantı yapılmasının büyük oranda sorunun çözümüne katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Hali hazırda ilçemizde bulunan Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından Eti Maden İşletmeleri; kapasite artışı ve yeni tesisleşme hamleleri ile daha da büyümektedir.
Bu büyümenin getireceği lojistik yükün tam anlamı ile karşılanabilmesi adına Eti Maden kavşak düzenlemesinin şehir estetiği açısından yapılması da önem arz etmektedir. Yukarıda yapılması talep edilen kavşaklar, daha önce ilçemizde yapılmış olan Liman AVM bölgesindeki viyadük ve hava üssü altgeçidi ile birleşerek şehrimizdeki trafik akışını rahatlatacaktır.
2. Çevreyolu İhtiyacı Son dönemde yatırımcılar için cazibe merkezi olarak öne çıkan bölgemizde; Bandırma OSB, Marmara OSB kurulmuş; Eti Maden Kar-bür Tesisleri açılmış, istihdam ve ticaret hacmini arttırıcı önemli sanayi adımları atılmıştır. Bunun yanı sıra Bandırma’nın girişinde halihazırda bulunan sanayi fabrikalarının artan hacmi, küçük sanayi sitesinin yanına Orta Ölçekli Sanayi sitesi yapılması ihtiyacını getirmiş; ve mevcut parselizasyonda bile firmaların tesisleşme için yer ihtiyacı bulunmaktadır.
Böyle bir perspektifte; bölgemizde sürekli artan ticaret hacmi düşünüldüğünde; Osmangazi ve 1915 Çanakkale köprülerinin daha verimli kullanılmasını sağlayabilecek; şehir içi trafiğin azaltılmasında rol oynayacağını düşündüğümüz Bandırma-Karacabey-Balıkesir kavşağından başlayıp; Bandırma Gönen Çanakkale kavşağı çıkışlı bir çevre yolunun gerekli olduğu kanaatindeyiz.
3. Bölgesel 1/5000 Ölçekli İmar Planları Çevre Şehircilik Bakanlığının 1/5000 ölçekli imar planları şu an şehir bazında uygulanmayı beklemekte ve henüz hayata geçmemiş durumdadır. Yukarıda bahsi geçen durumları göze aldığımızda şehrimizin bir cazibe merkezi olduğu ve önemli sanayi yatırımlarına ev sahipliği yaptığı devamında da önemli yatırımların bu bölgelere uygulanmasının beklendiği görülmektedir. Bu yönü itibariyle değerlendirdiğimizde şehrimizdeki yaşlı ve yorgun bina yükünün yüksek olması ilave imar planlarının uygulanmasında sıkıntıların olması şehir içerisinde kentsel dönüşüm planlamalarının henüz uygulanamamış olması şehrimizin bu yönü itibariyle yumuşak karnı şeklindedir.
Son dönemde ülkemizde önemli bir farkındalık ve acı gerçeklerle karşılaştığımız deprem gerçeği şehrimiz içinde çok önemli bir konu olarak masada durmaktadır. Elini taşın altına koyması gereken tarafların hepimiz olduğunu düşünerek deprem şehri olan Bandırma'nın da bu yönü itibariyle bu planlamalarda yeniden gözden geçirilip ivedi kararların alınarak hayata geçirilmesi adına hepimizi düşecek görevlerde yer almaya hazırız.
4. Marmara OSB (Tarım Arazileri) Marmara OSB alanının şehrimizin önemli ve verimli tarım alanları üzerine kurulduğu bu yönüyle alakalı yerleşim planlamalarında değerlendirme yapılmadan parselizasyon çalışmalarına başlandığı kamuoyunun bu yönüyle bir tatminsizlik oluştuğu uzun dönemdir söylenmekte ve bu düşünce maalesef ortadan kaldırılamamıştır.
Biz kurum olarak şehrimizin gelişmesine önemli sanayi yatırımlarına ev sahipliği yapmasını istiyoruz fakat uygulanan sanayi yatırımlarının beraberinde diğer önemli noktaları da yok etmemesi zarar vermemesi gerektiğini savunuyoruz. Bugünüyle değerlendirdiğimizde Marmara OSB alanının tarım alanları üzerine kurulmuş olması burada Bandırma OSB'de uygulanan yatırım tercihi ile aynı tercihin yapılmadığını ve bunun gözden geçirilmesi gerektiğini genişleme alanlarının mümkünse tarımsal olmayan alanlarda devam edebileceği kanaatindeyiz.
5.Bandırma’ya bir Ziraat Lisesinin Kazandırılması Bandırma'nın tarımsal potansiyeli mikro iklim yapısına sahip klimal iklim yapısı çeşitli ve yüksek verimli kaliteli ürün potansiyeli şehrimizin tarımsal manada da önemli bir konumda olduğunu göstermektedir. Kurumumuzun borsacılık faaliyetlerinde şehrimizi önemli platformlarda ve nitelikli projelerle temsil ediyor olmamız şehrimizin tarımsal potansiyelinin bir sonucudur. Bu konunun gelecek nesillerde tavana yayılarak gelişmesi tarımın genç kuşaklara sevdirilip beğendirilmesi için bir tarım listesinin açılması bu durumu olumlu manada etkileyecektir.
Hali hazırda bir hayırseverimizin bir tarım lisesi kurulması karşılığında 23 dönüm nitelikli arazisini bu iş için bağışlayacağı durumu vardır.
6.Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kurulması Türkiye’nin en genç ve dinamik üniversitelerinden biri olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, “Geleceğe Açılan Köprü” misyonuyla 23 Nisan 2015 tarih ve 29335 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6640 sayılı Kanun ile kurulmuştur.
Üniversitemiz 29 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Balıkesir Üniversitesi’nden devralınan eğitim kurumları ile akademik hayatına başlamıştır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, 08 Eylül 2015 tarihinde Rektörümüz Prof. Dr. Süleyman Özdemir’in göreve başlamasıyla, hızla gelişme yolunda adımlar atmaya başlamıştır. Üniversitemiz, toplamda 11 yerleşkede 4 enstitü, 10 fakülte, 1 yüksekokul ve 9 meslek yüksekokulu, 20 uygulama ve araştırma merkezi ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdürmektedir. Üniversitemizde 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibariyle ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde olmak üzere 21.000 civarında öğrencimiz mevcuttur.
Şehrimizde Bandırma On Yedi Eylül Üniversitesi'nin kurulması önemli bir kazanım olmuş ve ülkemizde üniversitesine sahip olan ender ilçelerden biri haline gelmemizi sağlamıştır. Şehirlerde üniversitelerin olması o şehrin sanayi entegrasyonu, tarımsal entegrasyonlar ve kültürel etkileşimlerin hızı ve gelişimi yönü ile önemli avantajları elde etmesini sağladığı herkesin malumudur. Tüm bu gerçeklikler içerisinde şehrimizin, Güney Marmara'da önemli bir tarım havzasına sahip olduğu bu yönü itibariyle üniversitemizde bir ziraat fakültesinin de ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Bu düşünce sektörel olarak yer aldığımız birçok platformda eksikliği bildirilmekte ve şehrimizin tarımsal ticaretine yön veren bir kurum olarak da önemli gördüğümüz bir konudur. Bu durumla alakalı birçok önemli kamu otoritesine bu talebimizi ile ilettik ve değerlendirilmesini talep ettik. Bu yaklaşımın benimsenmesi kabul görmesi ve uygulanması neticesinde bu fakültede öğrenim gören öğrencilere desteklerimizi ve fakültemizin gelişimi için elimizden gelen bütün imkânları sarf edeceğimizi bildiriyoruz.
7. Tıp Fakültesi Binası ve Yeni Hastane Talebi Onyedi Eylül Üniversitemiz bünyesinde kurulan Tıp Fakültemiz; alan yetersizliği sebebi ile eğitim-öğretime İstanbul Cerrahpaşa’da başlamış ve hala orada devam etmektedir. Tıp fakültesinin açılması ile; Eğitim ve Araştırma Hastanesine dönüşen mevcut devlet hastanemizin yatak kapasitesinin arttırılması ve makine-ekipmanlarının yenilenmesi ihtiyacı doğmuştur.
Hastanemiz; Bandırma, Gönen, Erdek, Manyas, Marmara, Biga ve Susurluk gibi ilçelere hizmet verebilen bir bölge hastanesi konumunda olması dolayısıyla, yıpranmış ve değişim ihtiyacı oluşmuştur. Bu kapsamda; artan bölge nüfusu, gelmesi beklenen göç dalgası ve şehrimizin 1. Derece deprem alanında olduğu düşünüldüğünde; yoğunluğa cevap verecek nitelikte sağlam bir yapıda faaliyet gösterebilecek bir hastane binasının yapılması gerekmektedir.
8. Liman ve Gümrüklü Saha İhtiyacı Çelebi Bandırma Limanı bünyesinde 20 rıhtım bulunmakta olup; rıhtımların kamu kurumları ve bazı özel firmalara tahsisli olması, boşaltılacak yüke uygun rıhtım sayısı azlığı, ekipman ve personel eksikliği gibi sebepler ile; mevcut liman kapasitemizin %35-40 oranında çalıştığı düşünülmektedir. Limanımızın, nispeten verimsiz kullanılması ve ücret tarifesi olarak bölgedeki muadillerine nazaran pahalı duruma gelmesi yüzünden; ithalat-ihracat işlemleri yapan firmalar çevre limanlara yönelmek zorunda kalmaktadır.
Liman kenti olması sebebi ile yapılacak yatırımlarda tercih sebebi olan ilçemizin; artacak ithalat-ihracat hacmine cevap verebilecek nitelikte; daha uygun bir lokasyonda, yeni bir limana ihtiyacı bulunmaktadır. Bahse konu ticaret hacminin; lojistik kısmında yer alan tırların tabi olduğu gümrük işlemlerinin kolaylaşması ve hızlanması adına; Toprak Mahsulleri Ofisi Hizmet Binası ve mevcut liman yoluna yakın olması sebebiyle ilçemizin Yeni Mh. Dolaylarında gümrüklü saha vasfında bir tır parkı ihtiyacı bulunmaktadır.
9. Serbest Bölge İhtiyacı Bölgemizin ihracat hacminin daha da artması ve yapılan yatırımların hızlı bir şekilde dış ticarete konu olabilmesi açısından; ilçemizde serbest bölge alanının kurulmasının faydalı olacağını düşünmekteyiz. Mevcut serbest bölge sayısı düşünüldüğünde; kara-deniz ve demir yolu bağlantılarına sahip şehrimizin, Marmara Bölgesindeki ihtiyaca rahatlıkla cevap verebileceğine inanıyoruz. Yabancı yatırımcının da bölgemize gelmesinde öncülük edebilecek böyle bir yatırımın bölge ekonomisi için önemli bir girdi sağlayacağı kanaatindeyiz.
10. Yüksek Hızlı Tren Projesi (Çekinceler) Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı dahilinde yapılmakta olan Bandırma – Bursa - Yenişehir – Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu Projesinin yapımı ve Bandırma ilçemize kadar uzanması bölgemizde memnuniyetle karşılanmış olup söz konusu projenin ivedilikle bitirilmesi hususunda beklentiler yükselmiştir. Proje kapsamında alınan Acele Kamulaştırma Kararı ile kamulaştırma yapılacak parsellerin listesi Resmi Gazetede yayımlanmış olup, odamıza kayıtlı üyelerimizin de maliki oldukları bazı taşınmazların listede yer aldığı görülmüştür. İçerisinde fabrika, imalathane vb. yapıları bulunan üyelerimizin sahip olduğu parsellere ait alınan bu karar; sanayicileri tedirgin etmiştir. Hali hazırda, bölgede bulunan yatırımcıyı, ticareti ve istihdamı en az etkileyecek şekilde güzergah çalışmasının yapılmasında hassasiyet gösterilmesini beklemekteyiz.
11. İDO- Hızlı Feribot Seferleri İlçemizin, İstanbul gibi bir ticaret merkezi ile doğrudan bağlantısını sağlayan İDO; ticari kaygılar sebebiyle son zamanlarda sefer sayısını azaltmış, arabalı vapur seçeneğini kaldırmış olup; bölge yatırımcısı ve halkını mağdur etmiştir. Bölge potansiyeli göz önüne alındığında; yeni yatırımların gelmesi ve bölge ekonomimiz için gerekli olan Bandırma-Yenikapı seferlerinin devamı ve bu seferlerde arabalı vapur seçeneğinin de getirilerek seyahat seçeneği olarak bölgeye sunulması önemlidir.
12. Bandırmaspor Yeni Stat İhtiyacı 2022-2023 sezonunda TFF 1. Lig play-off finali oynayarak Süper Ligin kapısından dönen Bandırmaspor’un yeni ve altyapısı daha nitelikli bir stat ihtiyacı bulunmaktadır. Birçok il ve ilçe takımlarına gerçekleştirilen projeler ile yapılan stat projeleri çerçevesinde ışıklandırması olan, butik bir stat ihtiyacının bulunduğu ve yapılacak bu stat sonrası olası bir Süper Lige çıkmanın ilçemiz reklamı için pozitif sonuçlar doğuracağı kanaatindeyiz.
13. Kültür Merkezi Projesi 200 bine yaklaşan nüfusu ile birçok sosyal, kültürel ve bilimsel etkinliğe ev sahipliği yapmak isteyen Bandırma’nın, yeni bir kültür merkezine ihtiyacı olduğu hepimizce malumdur. İnşaatına başlanan ama sürekli yarıda kalarak açılışı ertelenen, bölge ihtiyacını karşılama noktasında yeterli olacak mevcut projenin bitirilmesi için bir an önce gerekli adımların atılması ve ilçemize yakışan toplantı salonlarının bir an önce kullanıma açılması gerekmektedir.
14. Yüksek Gerilim Güç Laboratuarı Projesi Beyaz eşya, alçak, orta ve yüksek gerilim ürünlerinin akreditasyonu için gerekli olan Dünyada 9, Avrupa’da ise 3 tane bulunan Yüksek Gerilim Güç Laboratuarının 2019 yılında yapımına başlanması öngörülmüş fakat çeşitli sebeplerden dolayı proje devam etmemiştir. Ülkemize yüksek katma değer sağlayacak ve lokasyon açısından en uygun yer olarak ilçemizin görüldüğü bu projenin bir an önce tekrardan gündeme alınarak bitirilmesini ve ülkemizin dışa bağımlılığını azaltacak olan laboratuarın bölgemize kazandırılmasını istiyoruz.
SONUÇ OLARAK;
9 milletvekili çıkaran Balıkesir ilinin, merkez ilçeler hariç en büyük ilçesi olan Bandırma’nın mecliste temsilinin azami düzeyde sağlanması temennimizdir Yıllar boyunca hak ettiği sayının çok altında milletvekili ile temsil edilen ve bu sebeple gerekli desteği hissedemeyen ilçemizin; yukarıda yer alan bilgiler ve talepler göz önüne alındığında; potansiyeli gün geçtikçe ortaya çıkmaktadır.
Marmara Bölgesinin gelişime en açık şehri olan ilçemizin; İL olması artık bir mecburiyettir. Balıkesir ili ile arası 100 km olan ve kamu kurumları nezdinde işlem yapmak mecburiyetinde kalan işletmelerin, Balıkesir’e gitmesi zaman ve para kaybına sebep olmaktadır. İçerisinde barındırdığı sanayi, tarım, turizm ve artan ticaret hacmi ile il olmayı en çok hak eden ilçelerden biri olan şehrimizin bu talebinin artık yerine getirilmesi gerekmektedir