Tarih: 15.10.2019 13:18
BANÜ ADT´DEN ?KADIN´ KONFERANSI
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Topluluğu (BANÜ ADT) tarafından ?Kadın´ temalı bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Bandırma Belediye Meclis Üyesi Avukat Merve Polat ve Uzman Psikolog Duygu Avcı olarak katıldı.
Konferansa Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan Serel, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanı Mehmet Karatepe, CHP Bandırma İlçe Başkanı Hüseyin Bahar ve Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Serdar Polat da katıldı.
BANÜ ADT BAŞKANI İNCE: AMACIMIZ YENİ NESİLLERİN HEPİMİZİN YAŞADIĞI PROBLEMLERİ YAŞAMAMASI
BANÜ ADT Yönetim Kurulu Başkanı Gamze İnce açılış konuşmasında şöyle dedi: ?Günümüzde Erkek egemen bir toplumun içerisinde kaybolmuş bir çığlığın sesidir kadın. Siyasette, Devlet kademelerinde, bakanlıklarda, özel şirketlerin yönetimlerinde ve eğitimde belki %20 sini bile oluşturmayacak Kadın istihdam oranlarımız var, şiddet, taciz, istismar ve daha niceleri. Yozlaşan insan yapısı kadın cinayetlerinde etkili olurken, sürekli değişen eğitim sistemi ve kurucu değerlerden uzaklaşmamız Kadına yönelik şiddetin artmasıyla sonuçlanmıştır. 2002 yılında öldürülen kadın sayısı 66 iken sadece 2019 da yıl daha bitmeden öldürülen kadın sayısı 347 olmuştur. Kadın erkek eşitliğinin fıtrata ters olduğunu söyleyerek eşitliğe inanmadığını açıkça beyan eden bu zihniyetin yarattığı politik ve toplumsal iklimde kadınlar ezilmeye mahkûm edilmektedir. Eğitimde, iş hayatında, Devlet kademelerinde ve siyasette Kadına verilen değer artmadığı sürece daha nice Emine BULUT lar, Özgecan Aslanlar, Münevver Karabulutlar toprağın altına girmeye mecbur olacaklardır. Bugün de sizlerle bu konferansı yapmamızın amacı, Kadın ile ilgili konularda anayasada bulunan haklarınızı ve bu durumları oluşturan psikolojik etmenleri sizlerle paylaşılması ve hep birlikte kendimize ülkemizin en önemli konusu olan Kadın hakları ve aile psikolojisini sizlerle paylaşmak, yeni nesillerin belki de hepimizin yaşadığı problemleri yaşamamasıdır.?
BAŞKAN TOLGA TOSUN: BOŞANMA SÜREÇLERİNDE KADIN MAĞDUR OLUYOR
Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun da katılımcılara hitap etti. Başkan Tolga Tosun: ?Hukukçu kimliğim olduğu için bu konu ile çok yakından ilgiliyim. Meslek yaşamımda erkek şiddetine maruz kalmış pek çok kadının yaşadıklarına tanık oldum. Boşanma süreçlerinde eğer ekonomik özgürlüğü yoksa mağdur olan kesim hep kadın oluyor. Erkek nafaka vermemek için sigortalı işinden ayrılmış gibi gösteriyor, üzerine kayıtlı malları başkalarının üzerine geçiriyor. ?Yuvayı dişi kuş yapar, evin reisi erkektir´ anlayışından toplumumuzu eşit birey ve eşit yurttaşlık anlayışını egemen kılmak için uğraş vermeliyiz. İnsanlarımıza haklarını öğretmeliyiz. Bu tür etkinlikler bu yüzden gerçekten çok önemli ve siz üniversiteli genç kardeşlerim burada edindiğiniz bilgiler ile toplumun her kesimine ışık olmalısınız. Bizler de yerel yönetim olarak elbette elimizden geleni yapmak zorundayız. Kreş projelerimizi bir an önce hayata geçirerek kadınlarımızın çocuklarını güvenle emanet edebilecekleri kreşlerimiz sayesinde kadınlar iş yaşamına katılsın istiyoruz, ekonomik özgürlüklerini kazansınlar istiyoruz? dedi.
UZMAN PSİKOLOG DUYGU AVCI FLÖRT ŞİDDETİNE VURGU YAPTI
Uzman Psikolog Duygu Avcı konuşmasında şiddet türlerinden bahsederek gündelik yaşamda kişilerin maruz kaldığı şiddet türlerine örnekler verdi. Avcı: ?Ekonomik, psikolojik, fiziksel, sözlü açıdan ve cinsel olarak şiddet yaşanabilir. Özellikle flört şiddeti günümüzde artık daha sıkça karşılaştığımız bir şiddet türü. Özellikle sevgililik döneminde sosyal medya hesaplarının kontrolünün istenmesi, kimlerle arkadaşlık edebileceğini söylemek, arkadaş listesini kontrol etmek, müdahale etmek de şiddet türüdür. Bu tür insanları hayatınızdan çıkarmak gerekir? dedi.
AV. MERVE POLAT: UYGULAMADA SIKINTILAR VAR
Belediye Meclis Üyesi Av. Merve Polat, Türk Medeni Kanunu hakkında bilgi vererek aile içi şiddet vakalarında kadınların kanuni haklarından bahsederek üniversiteli gençlere ?Herhangi yaşadığınız bir sorunda hukuksal yardım almaktan çekinmeyin. Bu konuda hem sivil toplum örgütlerinin hem de devletin ciddi çalışmaları var. Emniyet Genel Müdürlüğünün cep telefonlarına indirilen bir uygulaması var. Acil bir durumda bunu kullanarak kolluk güçlerinden yardım istenebilir. Toplumumuzda eşit birey-eşit yurttaş anlayışını hakim kılmamız gerekiyor. Pozitif ayrımcılığında bazen olumsuz sonuçları olabiliyor. Bu yüzden eşitliğe özellikle vurgu yapıyorum? dedi. Yasaların uygulanmasında sıkıntılar yaşandığını söyleyen Av. Merve Polat: "Bu yüzden vatandaşın mutahap olduğu devlet kurumlarına da yani polise, jandarmaya, hekimlere mutlaka bu konu ile ilgili eğitimler verilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Etkinliğin sonunda BANÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alpaslan SEREL ve BANÜ Sağlık Kültür Spor Daire Başkanı Mehmet KARATEPE konuklara çiçek takdim etti.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —