BANÜ İletişim Fakültesi yeni hedeflere doğru

BANÜ İletişim Fakültesi yeni hedeflere doğru

Daha önce, Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunan “Halkla İlişkiler & Reklamcılık” ile “Yeni Medya & İletişim” bölümleri,“İletişim Fakültesi” Onyedi Eylül Üniversitesi merkez yerleşke çatısı altına alındı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi(BANÜ) bünyesinde, 04.08.2023 tarihli ve 32269 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 7477 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararı ile İletişim Fakültesi kuruldu. Daha önce, Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde bulunan “Halkla İlişkiler ve Reklamcılık” ile “Yeni Medya ve İletişim” bölümleri, “İletişim Fakültesi” çatısı altında, Temmuz 2024 itibariyle akademik faaliyetlerine ve 2024-2025 eğitim-öğretim döneminde ilk öğrencileri ile eğitime başladı. Her yıl, bölüm bazlı istatistiklerde, Türkiye’de yer alan Vakıf ve Devlet Üniversitelerindeki İletişim Fakülteleri klasmanında ilk beşte bulunuyor ve her yıl yüzde yüz doluluk oranlarına ulaşıyor.

“Yeni Nesil Devlet Üniversitesi” anlayışı ve “Sen Umut Ol” mottosuyla hareket eden Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, “İletişim” alanında da ülkemize umut olacak gençler yetiştirme konusunda öncü üniversiteler sıralamasındaki yerini almayı hedefliyor.

Fakültede, iki profesör, beş doçent, beş doktor öğretim üyesi ve dört araştırma görevlisi bulunuyor. Söz konusu kadroda yer alan Prof. Dr. Hatice Aydın, İletişim Fakültesi Dekanı, Doç. Dr. Ahmet Güven ve Doç. Dr. Mehmet Sinan Tam ise dekan yardımcılığı görevlerini yürütüyor.

Prof. Dr. Volkan Ekin, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı ve Doç. Dr. Ahmet Güven, Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanlığı görevlerinde bulunuyor.

Dr. Öğretim Üyesi Esra Tani Yıldız ve Dr. Öğretim Üyesi İpek Tok, Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Yardımcısı iken Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Çağatay Tok ve Dr. Öğretim Üyesi Ersin Kozan ise Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkan Yardımcılığı görevlerini yürütüyorlar.

Fakültenin kadrosunda yer alan diğer öğretim elemanları ise Doç. Dr. Gül Dilek Türk, Doç. Dr. Aysel Kurnaz, Doç. Dr. Orhan Duman, Dr. Öğretim Üyesi Aylin Akınlar, Araştırma Görevlisi Beyza Türkyılmaz, Araştırma Görevlisi Beyza Türkyılmaz, Araştırma Görevlisi İrfan Yalçın, Araştırma Görevlisi Bedirhan Atlı ve Araştırma Görevlisi Azimenur Ayaz’dan oluşuyor. 

İletişim Fakültesi’nin öğretim elemanları, güçlü, farklı üniversite deneyimleri bulunan ve ses getiren başarılarıyla öne çıkıyor.

Fakültede ayrıca öğrencilerin idari işleriyle ilgilenen Fakülte Sekreteri Kadir Parmaksız ile memur Havva Yurdakul da görev yapıyor.

İletişim Fakültesi, akademik kadrosu ile hedeflerini kısa sürede gerçekleştirmeye, mesleki bilgi ve beceriyi sektör-üniversite işbirliğiyle kazandırmaya öncelik veriyor. 

Fakülte, eğitim-öğretim müfredatında yer alan teorik derslerin yanı sıra uygulamaya yönelik derslere de yer vererek mezunlarının sektördeki rekabet şansını artırmaya çalışıyor. Bu noktada, İletişim Fakültesi bünyesinde yer alan “Medya Merkezi” ile öğrenciler, derslerde gördüklerini pratiğe dökerek üniversite yaşamlarında sektörel deneyim elde ediyorlar.

Fakülte çatısı altında, Medya ve İletişim ve Halkla İlişkiler Toplulukları aracılığıyla öğrencilere sektörel deneyimler sunuluyor.

“Türkiye Yüzyılı” vizyonu perspektifiyle, sektörel rekabette öncü bölümlerden olan Halkla İlişkiler ve Reklamcılık ile Yeni Medya ve İletişim bölümlerinde, İletişim Fakültesi uhdesinde dört yıllık örgün akademik eğitim veriliyor. 

Kendini sürekli güncelleyen ve teknolojik gelişmelere ayak uyduran kadrosuyla, öğrencilerinin mezun olduktan sonraki iş yaşamlarına ilişkin donanımları ve becerileri de destekleyen fakültenin ilgili bölümlerinden mezun olan öğrenciler, halkla ilişkiler, reklam, sponsorluk, lobicilik, marka, etkinlik, imaj ve itibar yönetimi konularında, kamuda ve özel sektörde farklılıklarını ortaya koyuyorlar. Öğrenciler, ayrıca sosyal medya yönetimi, medya planlama, metin yazarlığı, kamera kullanımı, kurgu vb. iletişimin pek çok alanında, ilgili konularda kariyer yapma olanağına sahip oluyorlar. Akademik ve idari kadronun yanı sıra gerek paydaşlar, gerekse danışma kurullarıyla kurulan ikili işbirlikçileriyle, öğrencilerle birlikte geleceğin Türkiye'sine güvenilir ve daha güçlü adımlarla katkı sağlamak hedefleniyor. Bu hedefler doğrultusunda, ilk eğitim-öğretim yılının ilk döneminde, Medya Merkezi’ndeki faaliyetler hem nicelik hem de nitelik olarak geliştiriliyor.

 Medya Merkezi’nde, “Banu Web TV” kanalı programlarının çekimleri emin adımlarla ilerliyor. Kanalda birçok canlı yayın yapılmakla birlikte birçok proje de hayata geçiriliyor. Bu projelerden ilki “BANÜ AKADEMİ” programı olarak yaşama geçirildi. Bu programda üniversitenin yönetici pozisyonlarında görev alan Rektör, Rektör Yardımcıları, Dekanlar ve Müdürler, her çarşamba, saat 20.00’de görev alanları, fakülte ve meslek yüksekokullarının planlarından ve projelerinden bahsediyorlar. Bu program, dış paydaşlara, öğrencilere, akademik ve idari personellere bilgi akışını sağlıyor. Diğer bir program da “BANÜ’ye Değer Katanlar”dır. Bu programda da Bandırma’nın önde gelen iş insanları, kurum/kuruluş yöneticileri, danışma kurulu üyeleri vb. pozisyonlarda yer alan kişiler ağırlanacak. Programın amacı ise ilgili kamuoyu ve paydaşlar ile üniversite arasında bilgi akışını sağlamak ve kalıcı bir köprü oluşturmak olarak belirlendi. 

Bu iki proje dışında da çeşitli spor, sanat, kültürel ve akademik programlar gerçekleştiriliyor. Bu bağlamda “Medya Merkezi”, İletişim Fakültesi’nin dışarıya açılan yüzü kapsamında çalışıyor.

Sosyal medya programları dışında, İletişim Fakültesi’nin bölümleri, katıldıkları yarışmalar, alınan ödüller, yaşama geçirilen akademik ve sosyal projeler ve topluluk faaliyetleri ile de öne çıkıyor. Bu noktada, öğrenciler, ilk altı aylık süreçte de geçmiş yıllardaki başarılarını daha da artırarak, “TRT Geleceğin İletişimcileri” ve “Hasan Kalyoncu Özel Ödülü” kategorilerinde üç ödül alma başarısını gösterdiler. Yeni Medya ve İletişim Bölümü öğrencilerinden Ünzile Bakar ve Sıla Solaklar, “Gazze’nin Çocuk Parkları” adlı eserleriyle “İnternet Haber” kategorisinde, “TRT Geleceğin İletişimcileri” yarışmasında ikincilik ödülünü kazanmayı başardılar.

Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinden Dilara Kuyanç ve Emirhan Özcan ise “Altın Baklava Film Akademisi 9. Uluslararası Öğrenci Film Festivali”nin finalinde, “Yapay Zekâ” kategorisinde çektikleri “Yavuz” adlı kısa filmleri ile “Hasan Kalyoncu Özel Ödülü”ne değer bulundular. 

TRT’nin “Geleceğin İletişimcileri” yarışmasına, 2024 yılında, İletişim Fakültesi’nden giden başvuru sayısı 178 olup,  eğitim-öğretim veren diğer İletişim Fakülteleri ile kıyaslandığında, ilk üç üniversite arasındaki yerini aldı.

“Altın Baklava Film Akademisi”, Uluslararası Öğrenci Film Festivali’ne gönderilen toplam proje sayısı ise 1550 olup, bu sayı içinde özel ödüle değer bulunan tek eserdi. Bu başvuru sayıları, öğrencilerin ve akademik personelin Bandırma’yı ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ni ve ilgili bölümlerini gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde tanıtma ve temsil etme çabalarının göstergesi olarak dikkati çekti.

Fakültenin öne çıkan bir diğer yönü ise bilimsel alanda, “TÜBİTAK2209)” öğrenci proje başvurularıydı. Bölüm akademik personelinin danışmanlığında, geçmiş yıllarda tamamlanan proje sayısı 7 iken ilk altı aylık sürede yapılan başvuru sayısı 10’a yükseldi. 

Akademik faaliyetlerinin yanında iletişim teması ile sosyal faaliyetlerde de diğer fakültelerle, kurum ve kuruluşlarla işbirlikleri gerçekleştirdi. Bu kapsamda, medya okuryazarlığı, etkili iletişim, sağlık iletişimi konuları başta olmak üzere birçok alanda düzenlenen faaliyetlere, organizasyon ve toplantılara katılım sağlayarak, bu faaliyetleri teşvik eden İletişim Fakültesi, gerek idari ve gerekse akademik yöndeki başarılarını artırma çabalarını sürdürmeyi ve bu çabalarını sürdürmeyi ve bu çabalara yenilerini de eklemeyi planlıyor.    ÖNDER BALIKÇI