BANÜ’de panel

BANÜ’de panel

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde (BANÜ), “İklim değişikliği ve yeşil mutabakat” konulu panel düzenlendi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde (BANÜ), “İklim değişikliği ve yeşil mutabakat” konulu panel düzenlendi. 

Üniversitenin Prof. Dr. Fuat Sezgin konferans salonunda gerçekleşen panelden önce açış konuşmasını, etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan Bandırma Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Erdan yaptı. Erdan, şunları söyledi: Metal ambalaj sektöründe kökleri 1970’li yıllara dayanan firmamız Bantaş, güçlü Yönetimi kurumsal yapısı ve yatırımla büyüme stratejisi doğrultusun da, yeni ve modern üretim tesislerinin inşaasını tamamlayarak yatırımlarına hız kesmeden devam etmektedir.

Sürekli büyüyen ve kurumsallaşan firmamız bu yapısını perçinlemek ve geleceğe yol almak adına bu yolda ki tüm süreçleri başarı ile geçerek 18 Mayıs 2015 Tarihinde BIST’te paylarını halka arz etmiştir. Arz edilen Paylar büyük ilgi görmüş ve Payların tamamı satılmıştır. 

Değerli misafirler,

Tüm dünya; hammadde, petrol, doğalgaz, tarım ürünleri kaynaklı, çok stratejik bir kurgu içerisinde ince hesaplarla mücadele veriyor. Bir yandan da bozulan ve kötüleşmekte olan ekolojik denge, çevre kirliliği, iklim değişikliği gibi sonuçlarıyla ortaya çıkan afetler yaşanmasına sebep oluyor.

Üretim gücü sınırlı, teknolojik gelişmesini tamamlayamayan, işgücünü yeterince vasıflandıramayan ülkeler; ekonomik sorunlar yaşamaktadır. Bunun sonucunda da yüksek enflasyon, resesyon ve işsizlik artışı da kaçınılmaz olmaktadır. Pandemi ile başlayan sorunlar da artarak devam ediyor ne yazıkki. Bu olağanüstü zor şartlarda, kriz ekonomisinin gereklerini uygulamak zorundayız.

Biz sanayici olarak; şartlara uyum sağlayarak, gereken bütün aksiyonları almak ve sonuçta şirketimize de değer katmak zorunda olduğumuzun bilincindeyiz.

Dünyanın ekosisteminin korunması için yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelen şirketimizin; GES yatırımı da tamamlanarak işletmeye alınmıştır.

Bantaş olarak yaşadığımız dünyaya verdiğimiz değer çerçevesinde kanuni zorunlulukları beklemeden hepimizin ortak kullandığı çevreye katkı sunmak adına karbon ayak izimizi azaltma kararı aldık. Bu doğrultuda planladığımız eylemlerden ilkini fabrikamızda enerji dönüşümü ile başlattık. 

2022 Ekim ayında uygulamaya geçirdiğimiz yeşil enerji dönüşümümüzün ilk etabını devreye alarak 2023 Mayıs ayına kadar toplamda 239.133,348 kWh enerjimizi çatı GES ile üreterek 117,653 ton daha az karbon salımı gerçekleştirdik. Firma olarak 2030 yılına kadar karbon emisyonlarımızı eksi seviyelere çekip bu süreçte maddi olarak firmamızın yükünü erken yatırımlar ile azaltmayı hedefliyoruz. 

Bugün gelinen nokta da; Türkiye ve Dünya ülkelerinde sosyal ve ekonomik kalkınmanın temel girdisi olan enerjiye gün geçtikçe daha çok gereksinim duyulması, dünyanın enerji kaynaklarının sınırlı olması ve sürekli azalan yönde artış göstermesi gerçeğinin daha geniş kesimlerce anlaşılması ülkeleri enerji politikalarını yeniden gözden geçirmeye ve enerjiyi etkin kullanmaya yöneltmiştir. Ülkemiz 2016 yılında imzaladığı Paris Anlaşması’nı 07.10.2021 tarihinden itibaren Resmi Gazetede yayınlayarak yürürlüğe sokmuştur. Bu anlaşmadan doğan yükümlülüklerin gerçekleşmesi ve bu konuda farkındalık oluşturmak adına BANTAŞ firması olarak değerli  akademisyenlerimize bir çalışma yaptırma kararı aldık. Bu çalışma ile Ülke ekonomisine katkı sağlamak, yeni teknolojilere referans olmak ve uygulanabilirliğini sağlamak hedeflenmiştir. Ülkemizin beyan etmiş olduğu “2053 net sıfır emisyon binalar” hedefine ulaşılabilmesi için BANTAŞ olarak üzerimize düşen sorumluluğun farkındayız. Amacımız ülkemizin hedeflerinin tutturulmasının yanı sıra enerji verimliliğinin artırılmasına ve gençlerin bu konudaki eğitimlerine katkı sağlamaktır.

Bu sebeple  “İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ VE YEŞİL MUTABAKAT” kitabımızı öğrencilerimize akademik katkı sağlaması adına Bandırma 17 Eylül Üniversitesine ücretsiz olarak hediye ediyoruz.

Ardından, iklim değişikliği ve yeşil mutabakat konularında bilinç kazandırma ve bilgilendirme amacıyla düzenlenen panele geçildi.

BANÜ Ekonometri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Metehan Yılgör’ün moderatörlüğünde yapılan panelde BANÜ Öğretim Üyesi Dr. Sinem Atay, BANÜ Ömer Seyfettin Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağatay Başarır, İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tarım Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Ufuk Eren Vapur, Elektrik Üretim A.Ş.’den Yüksek Makine Mühendisi Fatma Erdoğan ve uluslararası ticaret uzmanı Murat Erdoğan konuştular.

BANÜ “Sosyal Etkinlik ve Eğlence Topluluğu” tarafından düzenlenen paneli Kaymakam Engin Aksakal, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin yeni rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Av. Mehmet Birol Şahin, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Âdem Yılmaz, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan, Sosyal Güvenlik Kurumu Balıkesir İl Müdürü Şeref Karaca, KOSGEB Balıkesir İl Müdürü Deniz Timurçin, Sanayi ve Teknoloji Balıkesir İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, İŞKUR Balıkesir İl Müdürü Nazım Balcı, sanayiciler, diğer konuklar ve öğrenciler izledi.

Panelin ardından konuşmacılara plaketleri verildi.  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: panel
  • Perşembe 18.3 ° / 10.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu