Hakkındaki iddia ve ithamlara her fırsatta açık gönüllülükle yanıt vermeyi ilke edinen Erdek Belediye başkanı Mim. Hüseyin Sarı, hakkında yayımlanan iddia ve ithamlara özel internet sayfasından "Tekzip" gibi yanıt verdi.
Başkan Sarı İnternetteki Facebook sayfasından yayımladığı cevap´ta hakkındaki iddia ve ithamları şöyle yanıtladı.
*** Çay bahçeleri ile ilgili bazı basın organlarında çıkan Erdek belediyesini küçük düşürücü haberler ve gerçek dışı bilgilendirmelere resmi cevaptır.
İçeriği okuduğunuzda tüm halkımızın göreceği gecikmelerin sebebi de o dönemde iktidar partisinin yerel teşkilatlarının engellemeye yönelik girişimleridir. Şimdi onlar yok biz hizmet etmeye devam ediyoruz saygılarımla
Erdek belediyesi tomurcuk kadar olamadı haberine düzeltme!
Erdek belediyesi 1923 ten beri demokratik yollarla seçilen belediye başkanları ve belediye meclis üyeleri ile ilçe halkının refahı huzuru için gereken alt yapı üst yapı çalışmalarını yapan ilçemizin tüm sosyal külütrel ekonomik ihtiyaçlarını denetleyen ve gerekli yatırımları yaparak tüm bu ihtiyaçları yerine getiren, çevre sağlık gibi hassas konularda temizlik, içme suyu, kanalizasyon aydınlatma gibi hayati konularda yatırımlar yapan bir kamu kurumudur.
İlçemizin en önemli kurumunu siyasi amaçlarla kimsenin yıpratmaya aşağılamaya hakkı yoktur. Kaldı ki hiç bir dönemde Erdek belediyesi bunu hak etmemiştir.
Yaz kış nüfusunun 10 kata yakın farklılık arz etmesine karsın 34 000 kişiye göre milli gelirden aldığı pay ile yazın ilçemize gelen 350 000 kişiye hizmet etmeye çalışmaktadır.
1/06/2016 tarihli yerel gazete olan Yeni Erdek ve yayın yaptığı sosyal medyada paylaşılan ?Erdek belediyesi tomurcuk firması kadar olamadı. Tomurcuk el attı. Çay bahçeleri hızlandı.? haberi konunun gerçeklerini bilmeden tamamen kurumu aşağılamaya karalamaya yönelik bir haber olmuş ve maksadını aşmıştır.
bu nedenle söz konusu haberdeki gerçek dışı algıyı düzeltmeniz aksi takdirde yasal olarak düzeltme hakkımızı kullanacağımız hususunda gereğini rica ederim.
ERDEK BELEDİYE BAŞKANI
MİMAR HÜSEYİN SARI
KONU İLE İLGİLİ TÜM SÜREÇLER AŞAĞIDAKİ GİBİDİR.
İlçemiz Yalı Mahallesinde tapunun pafta:28-30, ada:293, parsel:4´te kayıtlı mülkiyeti Belediyemize ait üzerinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 15/ 03/ 1993 tarih ve 3094 sayılı kararıyla tescilli ağaç topluluğu ve 1.derece doğal sit alanı ilan edilmiştir. Ancak o tarihte sit alanı sınırı tespiti yapılmamış tescil genel bir tarif üzerine yapılmıştır.
1970 ler sonrasında geçen sürede imar planından onaylı hali dışında üzerinde birçok değişiklik ve ilaveler yapılmak sureti ile ilçenin adeta önünü kapayan bir blok yapı halinde gerek görsel, gerekse iklimsel olarak geçirgenliği engelleyen bir duruma gelmiştir.
İlçe merkezimizi denizle buluşturmak şehrin deniz mikro klimasını kentimizin içerisine kadar geçirmesini sağlamak üzere bu kötü yapılanmanın kaldırılması amacı ile 1993 te Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun almış olduğu kararı netleştirmek ve uygun bir proje hazırlamak amacı ile Çevre ve şehircilik bakanlığının İlgili birimleri ile görüşmeler başlamıştır.
Bu aşamada doğal sit alanı olarak ilan edilmesine neden olan ağaç kümesi yapılar arasında sıkışmış ve birçok hastalık nedeni ile kurumaya yüz tutmuştur.
Bu amaçla Ekim 2014 tarihinde mevcut 8 adet çay bahçesinin tahliyesi yapılmıştır.
EKİM 2014 KARARLARI
Çay bahçelerinin bulunduğu sahanın, 1. derece doğal sit alanı olması nedeniyle, 16/10/2014 tarih ve 24 sayılı yazımızla, Balıkesir İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvurulmuş olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 24/10/2014 tarih ve 222 sayılı gündeminde; "... İlçemiz 293 ada, 4 parsel üzerinde eski ve yıpranmış görüntüye sahip çay bahçelerinin yıkımının uygun olduğuna" karar verilmiştir.
KASIM-ARALIK 2014 KARARLARI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 18/12/2014 tarih ve 227 sayılı gündeminde; "... Orman İşleme Müdürlüğü´nün görüşü doğrultusunda gövdesi tamamen kuruyan ağaçların kesilmesine, dalları kuruyan ağaçların ise budanması ve güneş almasını engelleyecek yapıların yapılmaması dahil gerekli tedbirlerin alınarak mümkünse rehabilite edilmesine, mümkün değil ise kesilmesine, kesilen ağaçların yerine yeni ağaçların dikilmesi şartıyla uygun olduğuna" karar verilmiştir.
Hazırlanan projemizin hayata geçirilebilmesi için geçiş dönemi yapılanma koşullarının belirlenmesi için, 14/11/2014 tarih ve 39 sayılı yazımızla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne başvuruda bulunulmuş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 18/12/2014 tarih ve 228 sayılı gündeminde; "...Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu´nun 15/03/1993 tarih ve 3094 sayılı kararında belirtilen 1.derece Doğal sit sınırın teknik rapor eki haritada belirtildiği şekliyle uygun olduğuna" karar verilmiştir. Daha önce belirlenmeyen sit alanı sınırları 1(bir) ay süreyle ilan edilmiştir.
OCAK 2015 KARARLARI
Belediyemizce çay bahçeleri için hazırlanan mimari proje ve vaziyet planı, 19/01/2015 tarih ve 10 sayılı yazımız ile Balıkesir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilmiş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 30/01/2015 tarih ve 246 sayılı gündeminde proje değerlendirilerek; sit alanı içerisindeki ağaçlara ilişkin rölöve planlarının hazırlanması, mevcut yapılara ilişkin ruhsat m2´leri ile öneri çay bahçelerinin m2´lerinin belirlenmesi, koruma amaçlı imar planı sürecinin başlatılması, aykırı uygulamaların kaldırılması, mevcut ağaçların yaşam alanı dikkate alınarak zemin kaplamasının su geçişini engellemeyen parke olarak tasarlanması istenmiştir. Anılan kararın gereği yapılarak hazırlanan 2 öneri projemiz Balıkesir Tabiat Varlıkları Komisyonunun onayına sunulmuştur.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 20/02/2015 tarih ve 250 sayılı kararıyla; "1/200 ölçekli öneri 2 düzenleme projesi vaziyet planının değerlendirmeye alınarak 5 adet öneri çay bahçesinin takılıp sökülebilir malzemeden yapılması, cephe kaplamasının yöresel mimari öğelere uygun yeniden önerilmesine, çay bahçeleri zemin kaplamasının ahşap dek ile kaplanmasına, meydanın devamındaki alanın zar taşı ile kaplanmasına, komisyonda belirtilen düzletmeler yapıldıktan sonra projelerin yeniden komisyonca değerlendirileceğine" karar verilmiştir.
Bu karara istinaden gerekli düzeltmeler yapılarak hazırlanan mimari uygulama projesi ile 1/200 ölçekli vaziyet planı onaylanmak üzere, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge komisyonunun onayına sunulmuştur.
Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 10/03/2015 tarih ve 252 sayılı kararıyla; İlçemiz Yalı Mahallesinde tapunun pafta:28-30, ada:293, parsel:4´te kayıtlı mülkiyeti Belediyemize ait üzerinde Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 15/03/1993 tarih ve 3094 sayılı kararıyla tescilli ağaç topluluğu bulunan, 1.derece doğal sit alanında kalan "kâgir binaları bulunan çay bahçeleri" vasıflı taşınmazın bulunduğu alanda yapılması düşünülen çay bahçelerine ait projeler, onaylanmıştır.
Avan Projeler onaylandıktan sonra uygulama projeleri hazırlanıp imalat için keşif bedelleri tespit edilmiş ve yapımı için ihale hazırlıkları başlatılmıştır.
Belediyemiz Fen işleri müdürlüğü tarafından 4743 sayılı ihale kanunu gereği, kamu ihale kurumundan alınan onay ile 8/05/2015 tarihinde ilk ihale yapılmıştır. Ancak ilk ihaleye tek katılımcı katıldığı için ihale yenilenmek sureti ile 29/ 05/ 2015 tarihinde ikinci kez yapılmış olup ihaleye 2 şirket katılmıştır. İhalenin yaklaşık maliyeti 1.674.658,69TL olup işe en düşük teklif veren TEK AĞAÇ FİRMASI 1.471.551,00TL teklif vermiş ve ihaleyi almıştır. İhaleyi alan yüklenici firmayla 05/ 06/ 2015 tarihinde sözleşme ve 08/ 06/ 2015 tarihinde yer teslimi yapılarak, yüklenici tarafından inşaata başlanmıştır.
Fen İşleri Müdürlüğünün 17/ 06/ 2015 tarih ve 182 sayılı yazısında; uygulama aşamasında ağaçların doğal taç ve kök yapılarının özellikleri gereği bazı yapıların kaydırılması ve yatay kolonların kaldırılması gerektiği görülmüş, ayrıca arazi yapısının yumuşak zemin olması, ağaçlara zarar verilmemesi, yapıların yağmur sularından etkilenmemesi için, yapıların 10cm yükseltilmesi gerektiğinden, hazırlanan tadilat projesi, 23/ 06/ 2015 tarih ve 23365909/138 sayılı yazımızla, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun onaya sunulmuştur.
Çay bahçeleri yer tesliminden sonra ihale süresi 06.08.2015 tarihinde bitmesi gerekirken, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun tadilat projesini onaylaması gecikmesinden dolayı Belediyemiz Fen işleri Müdürlüğünce, tadilat projesi onaylanmadan uygulamaya devam edilmemesi gerektiğinden, 22/07/2015 tarihinde yükleniciye iş durdurması verilmiştir.
Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün 23/12/2015 tarih ve 33508077-252.99 -E.10514 sayılı yazısı ekinde gönderilen, Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun 18/12/2005 tarih ve 313 sayılı kararıyla; çay bahçelerine ait tadilat projesinin uygun olduğuna karar verilmiştir.
Kısaca inşaatların 6 ay boyunca durdurulmasının sebebi Balıkesir tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonunun onayının gecikmesidir.
Müdürlüğümüzce fen işlerine yazılan 25/01/2016 tarih ve 23365909/9 sayılı yazımızla Balıkesir tabiat varlıklarını koruma bölge komisyonunca onaylanan tadilat projeleri iletilmiş ve aynı tarihte yükleniciye işe yeniden başlama verilmiş ancak, 09/02/2016 tarihinde yeniden iş bitimi verilmiştir.
Yüklenici tek ağaç firması ihale süresinde işi teslim edemediği ve teslim süresini geçirdiği için işten el çektirilmek sureti ile ihale fesh edilmiştir.
Yeni yapım işi için ihale süreci uzamaması adına kira ihalesinde çay bahçelerini alan firmanın müracaatı üzerine tüm meclis üyelerimizin de onayı ile işin bitirilmesi için kiraya alan firmaya yapım işi de kira süresi uzatılmak kaydı ile devir edilmiştir. Ancak tüm imalatlar bizzat belediyemiz tarafından takip edilerek yaptırılmaktadır. Ayrıca ihale kapsamı dışında kalan çevre ve meydan düzenlemeleri bitkilendirme aydınlatma gibi tüm unsurlarda belediyemiz tarafından bizzat yapılmaktadır.
Yüklenici firma olan tek ağaç firmasına, 25.04.2016 tarihinde tasfiye hak edişi yapılmıştır. Gecikilen günler için 33.551,36 TL (76 gün) gecikme cezası kesilmiştir.
AYRICA
6.800,00 TL Teknik personel kesintisi,
8.508,83 TL Gelir vergisi kesintisi,
1.984,00 TL Yeşil teras eksik uygulama kesintisi,
19.000,00 TL Bina üzerine kaplanan Deck malzemelerin kesintisi,
10.030,00 TL Çelik konstrüksiyon kesintisi,
1.015,20 TL Çeliklerin boyanmasının kesintisi,
3.300,00 TL Elektrik imalatlarından kesinti ve
5.000,00 TL Nefaset kesintisi uygulanmıştır.
Tadilat projesin onay süresinin uzaması nedeniyle, yaklaşık 6 (altı) ay gibi bir sürede uygulama yapılamamıştır. Bu gecikmeler göz önüne alınarak, Belediye meclisinin 05/05/2016 tarih ve 54 sayılı gündeminde; Yalı Mahallesi Neyyire Sıtkı Caddesi üzerinde bulunan 5 adet Çay bahçesi ve 8 adet büfenin Tomurcuk İnşaat Taah. San. Ve Tic. Ltd. Şti. ile olan kira sözleşmesinin 31.12.2025 tarihine ilaveten 5 ay süre ile uzatılmasına oybirliği ile karar verilmiştir.
Bu doğrultuda da Cumhuriyet Meydanı ve çay bahçeleri düzenlemesi hızla bizzat ERDEK BELEDİYESİ TARAFINDAN YÜRÜTÜLMEKTEDİR.