Bandırma Cumhuriyet Başsavcılığı ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.
Üniversitedeki işbirliği protokolünün imza törenine Bandırma Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Demirdaş, Rektör Prof. Dr. Süleyman Özdemir, Bandırma Cezaevi İnfaz Kurumları’ndan sorumlu Cumhuriyet Ceza İnfaz Savcısı Baray Tütüncü, 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü İlhan Uğurlu, 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ikinci müdürü İsmail Tosun, Ceza İnfaz Kurumu öğretmenleri Ezgi Bektaş Dede ve Savaş Şahinoğlu, infaz koruma memurları Ramazan Dedeoğlu ve Yücel Avcı katıldılar.
PROTOKOLDE NELER VAR
İmzalanan protokol ile ilgili bilgi veren Bandırma Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Demirdaş, şunları söyledi:
“Bir suç sonucunda hüküm alarak ceza infaz kurumlarına giren insanların cezalarını tamamlamalarının ardından hayata hazırlanmaları devlet politikaları olarak öncelikli bir konudur. İnfaz rejiminin temel amacı da suça karışarak ceza infaz kurumlarına gelen insanımızı yeniden topluma kazandırmaktır.
Eğitim ve öğretim hakkı, insanların temel haklarından biri olup, hiçbir koşulda engelle karşılaşmaması gerekir. Cezaevinde bulunanların bir meslek kazanarak, sosyal hayata uyumlarını sağlayıcı programlara katılımlarının sağlanarak topluma yeniden kazandırılmaları hedefiyle hükümlü ve tutukluların kendilerine uygun örgün ve yaygın eğitim programları, iş ve meslek kursları, sosyal-kültürel kurslar, dini rehberlik hizmetleri gibi iyileştirici faaliyetlerden yararlanmaları sağlanmaktadır. İmzaladığımız bu protokolle tutuklu ve hükümlülere sunulan hizmetlerin akademisyenlerimiz tarafından desteklenmesi ile bu çalışmaların daha nitelikli olarak yürütülmesine katkı sağlayacağız. Pilot uygulamasını 2 Nolu T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda başlattığımız işbirliği protokolümüzü önümüzdeki yıl, ilçemizde bulunan diğer kurumlara da yaygınlaştırmayı, daha fazla tutukluya ulaşmayı hedefliyoruz.”
ÖZDEMİR’İN AÇIKLAMASI
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de konuşmasında, imzaladıkları 1 yıllık protokol kapsamında, sekiz fakülteleri ve meslek yüksek okulunda görevli 20 öğretim üyesinin, cezaevindeki hükümlü ve tutuklulara ders vereceğini, ayrıca üniversitenin çeşitli daire başkanlıklarına bağlı birimlerde görevli bulunanların, öğrenci topluluklarının oluşturduğu kulüplerin de kültürel ve sportif etkinliklere destek sunacaklarını belirtti. Özdemir, “Kamu-üniversite-sanayi işbirliğini en iyi şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz” dedi.
Protokol kapsamında, cezaevindeki hükümlü ve tutuklulara sinema ve tiyatro gösterimlerinin yanı sıra pozitif bilimler, insan hakları, Atatürk’ün hayatı, peygamberlerin tarihi, İstiklal Marşı, Kurtuluş Savaşı’nda Bandırma ve yöresi, Güney Marmara’nın turizm potansiyeli, insan onurunun önemi gibi 20 dolayında konularda eğitim-öğretim verileceğini, ayrıca edebiyat çalışması kapsamında “Metin Yazarlığı Atölyesi” çalışması yapılacağı bildirildi. Bu eğitim-öğretim çalışmalarına katılımın zorunlu olmadığı, hükümlü ve tutukluların tercihlerine bırakıldığı belirtildi.