Beş ilin yerel gazetecileri Bandırma`da

Beş ilin yerel gazetecileri Bandırma`da

Umut Vakfı'nın, ``Türkiye'de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri`` Yerel Medya Semineri Bandırma'da başladı.






-Önder BALIKÇI - Ahmet PESEN- Zeki KARADENİZ- Zeyyat SAYGIN- Sait ÜÇKILINÇ-

Umut Vakfı'nın, ``Türkiye'de Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri``


Yerel Medya Semineri Bandırma'da başladı.

Eken Prestige Oteli`nde, yapılan seminere, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Manisa ve Yalova`daki yerel basın mensupları katılıyor

Toplantının açış konuşmasını yapan Umut Vakfı'nın Kurucu Başkanı Nazire Dedeman Çağatay, vakıflarının amacının bireysel silahsızlanma, barış kültürü ve hukukun üstünlüğü olduğuna dikkati çekerken, Türkiye'nin silahsızlanma konusunda  178 ülkede 17. Sırada yer aldığını vurguladı.

Çağatay, ,şiddetin en uç noktasının, bireysel silahsızlanma olduğuna dikkati çekti.
Çağatay Umut Vakfı, bireysel silahsızlanma, şiddet, barış kültürü ve hukukun üstünlüğü konularında 19 yıldan bu yana çalışıyor, bilgilerini ve araştırmalarını her fırsatta kamuoyu ile paylaşıyor. Bu süreçte, medyanın desteği her zaman bizimleydi. Biz ise, Umut Vakfı olarak, araştırmalarımızı, gördüğümüz sorunları, eleştiri ve değerlendirmelerimizi medyayla ve medya aracılığıyla toplumla paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Dedi

Çağatay Konuşmasının Devamında  Yerel Medya seminerleri için yola çıkmaya karar verdiğimizde ana konunun insan haklarının en temel hakkı olan yaşama hakkı” olmasına karar verdik.  Yaşam hakkı ihlalleri demokratikleşme çabalarına sekte vurmaktadır. Dördüncü kuvvet olarak tanımlanan medya ise kamu adına denetim yapma, kamuoyu oluşturma gücü açısından demokrasinin doğru işleyişinde çok önemlidir. Bu sebeple medya ile yaşama hakkını” ele alıp irdelemekten daha doğal bir sebep bulunamazdı.


Yaşama hakkı ihlallerinin en uç noktası şiddet uygulayarak kişinin hayatına son verilmesidir. Şiddetin en uç noktası ise bireysel silahlanmadır. Medya sayesinde Türkiye'nin şiddet haritasını daha kolay görebiliyoruz. Silahlanma konusunda Türkiye 178 ülke arasında 14.sırada. Son on yılda ise ateşli silahlarla işlenen suçlarda %83 artış yaşanmış.


Bireysel Silahsızlanma ve Şiddet Haberleri” Yerel Medya Seminerler dizisinin amacı; ülkemizde en önemli değişimci güç olan medyanın, özellikle de yerel medyanın şiddet ve bireysel silahsızlanma konusundaki olaylara ve olayları yansıtma biçimine objektif ve meslek gereklerine uygun eleştirel yaklaşımını oluşturmaktadır.

Siz gazetecilere, bu konuda çok önemli sorumluluk ve görev düşüyor.

Belki de en fazla okunan, dikkat edilen şiddet haberleri, gündelik yaşamın bir parçası olarak, medya izleyicisine türlü yaşamsal tecrübeler, insan hikayeleri anlatıyor. Peki bu haberlerin ve olayların tanıkları olan gazeteci arkadaşlarımız, bir tür hikaye anlatıcısı olarak, toplumsal kanaat ve davranışları şekillendirdiklerinin farkında mıdırlar? Gazeteciler, tanık oldukları olayları aktarırken, taşıdıkları sorumluluğun bilincinde midirler?

Bu sorular, bugünkü eğitim programımızın temelini teşkil ediyor. Öncelikle, gazetecilik meslek ilkeleri, medya okuryazarlığı ve insan hakları açısından şiddet haberleri konuları ele alınacak. Daha sonra şiddet haberlerinde toplumsal cinsiyet, nefret suçları ve medyanın tavrı, şiddet haberlerinde insan hakları ve şiddet haberlerinin editoryal açıdan değerlendirilmesi konularında bilgileneceğiz. dedi


Sonrasında; Yerel Medya'nın Şiddet Haberciliğine Bakışı” konusundaki tartışma oturumunda sayın konuşmacılarımız, oturum başkanlarımız ve siz gazeteci arkadaşlarımız ile bir arada olacağız. Bu oturum, karşılıklı olarak konuya bakış açımızı ortaya koyacağı için son derece önemlidir. Bu nedenle son oturuma katılmanızı, fikirlerinizi, deneyimlerinizi, sorularınızı ve değerlendirmelerinizi bizlerle paylaşmanızı rica ediyoruz. dedi


Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, Umut Vakfı'nın 19 yıl gibi onurlu bir geçmişi olduğuna işarete ederken, her ülke için barış kültürü ve hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı.

Toplantıya katılan Balıkesir Milletvekili Namık Havutça'da konuşmasında, ‘' Bugün tüm dünyada demokrasi, basın özgürlüğü ve yargı bağımsızlığı son derece önemlidir. Ancak, bugün ülkemizde yargı, siyasi açıdan büyük bir baskı altındadır.2 milyon oy alarak seçilen 8 milletvekili, tutuklu yargılanmaktadır. Bu ortamda, özgürlükçü, demokrasiden de söz edilemez'' dedi.

Seminerin birinci oturumumda ‘ Eleştirel Gazetecilik Nasıl Yapılır?'' konusunda düşüncelerini açıklayan Umut Vakfı Onursal Mütevellisi Gazeteci Nail Güreli son yıllarda ülkemizin şiddet toplumu durumuna gelip, nefret söyleminin öne çıktığını belirtti. Güreli, gazetecilik mesleğinin ilkelerinin başlarında eleştiri hakkı geldiğini sözlerine ekledi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı