Türkiye’nin en etkin basın meslek kuruluşlarından Bursa Gazeteciler Cemiyeti başkanlığına Nuri Kolaylı yeniden seçildi. Türkiye genelinde 84 basın meslek kuruluşunun üye olduğu Gazeteciler Konfederasyonu’nun Genel Başkanlığını sürdüren Nuri Kolaylı genel kurula katılan 302 delegenin tamamının oyunu aldı.
///
Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nin 21 Ocak 2015 tarihinde alınan Yönetim Kurulu Kararıyla gerçekleşen Olağan Genel Kurul Toplantısı, Basın Kültür Sarayı’ndaki Uğur Mumcu Etkinlik Salonu’nda bugün yapıldı. Sabah saat 08.30’da imzaya açılan haziruna, saatler 10.30’u gösterirken 236 üye imza koydu ve çoğunluk sağlanarak genel kurul başladı.
Divan Başkanlığı’na Okan Tuna, Başkan Yardımcılığına Avukat Turgut Özkan, Yazmanlıklara da Yılmaz Ardıç ile İkbal Turan’ın seçildiği genel kurulda 2012 – 2014 dönemi çalışmalarını anlatan BGC Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasına yaşamını yitiren BGC üyelerini anarak başladı. Kolaylı, “Konuşmamın başında, bu dönemde son yolculuklarına uğurladığımız geçmiş dönem başkanlarımızdan değerli büyüklerimiz Necati Akgün ve Saruhan Ayber ile üyelerimiz Tayfun Ayder ve Hayrullah Aykut’u rahmetle anmak istiyorum. Allah rahmet eylesin, mekânları cennet olsun. Onları unutmayacağız” dedi. Nuri Kolaylı, yazdığı yazı nedeniyle uğradığı saldırı sonucu yaralanan köşe yazarı Mehmet Ali Yılmaz’a hitaben de, “Yaralı olarak genel kurulumuza katılan meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum” diye konuştu.
Basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması ve basın çalışanlarının haklarının her platformda savunulması başta olmak üzere birçok çalışmaya BGC üyeleri ile birlikte imza atıldığını ifade eden Kolaylı, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bilindiği gibi Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu’nun bazı maddeleri ifade özgürlüğünü kısıtlayan hükümler içermektedir.
Meslektaşlarımız yazdıkları yazılar, yorumlar ve haberler nedeniyle yargılanmaktadır. Bu durumun sona erdirilmesi ve basın özgürlüğünün gerçek anlamda sağlanması gerekmektedir. Bu gereklilik, Bursa Gazeteciler Cemiyeti’mizin önceliği oldu. Olmaya da devam edecek.
Meslektaşlarımızın en temel sorunlarından birisi de, olumsuz çalışma koşullarıdır. Sendikalaşmanın adeta hiç olmadığı sektörümüzde fedakârca görev yapan arkadaşlarımız, düşük ücret almakta, uzun çalışma saatlerinde zor koşullar altında görev yapmaktadır. Yıpranma hakkından ise sadece Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü Basın Kartı olan meslektaşlarımız yararlanabilmektedir. Arkadaşlarımızın çalışma koşullarından kaynaklanan sorunlarının çözümü için bu dönem yoğun çaba harcadık. Mesleki sorunlarımızı dönemin basından sorumlu başbakan yardımcısı Bülent Arınç’a, ardından aynı göreve atanan Yalçın Akdoğan’a ilettik.
Sektörümüzün, avukatlık, doktorluk, mühendislik veya mali müşavirlik gibi mesleki standartlara sahip olmadığını, eğitimine, bilgi birikimine veya yeteneğine bakılmaksızın herkesin gazeteci olabildiğine dikkat çektik. Basın mensuplarının erozyona uğrayan saygınlığının yeniden kazanılması için, basın sektöründe mesleki düzenlemeye gidilme ihtiyacı olduğunu belirten raporumuzu yetkililere sunduk. Şimdi bu çözüm önerimizin takipçisi oluyoruz.”
Konuşmasında, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 8 federasyon ile 84 basın meslek kuruluşunun üye olduğu Gazeteciler Konfederasyonu’na ve Basın İlan Kurumu’ndaki girişimlere ilişkin bilgi de veren Nuri Kolaylı, “Basının sorunları Türkiye’nin hemen hemen her yerinde aynı. Bu gerçekten yola çıkarak ülke genelinde meslek örgütlerinin güç birliği yapmasına önem verdik” dedi. Kolaylı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“10 Mayıs 2014, Türk Basını için yeni bir dönüm noktası oldu. Yaklaşık 20 bin gazeteci, 84 gazeteciler cemiyeti ve 8 gazeteciler federasyonunun güç birliği ile Gazeteciler Konfederasyonu’nun ilk genel kurulunun yapılmasında öncü rol oynadık.
Gazeteciler Konfederasyonu’nun yanı sıra, Bursa Basını’nı her platformda başarıyla temsil etmek için Basın İlan Kurumu’nda da etkin olduk.”
Bursa Gazeteciler Cemiyeti’nce sürdürülen toplu konut çalışmalarına ilişkin de açıklamalarda bulunan Nuri Kolaylı, “Övünçle söyleyebileceğim çok önemli bir diğer çalışmamız, üyelerimizin konut sahibi olabilmeleri için başlattığımız çalışmanın mutlu sona ulaşmak üzere olmasıdır. Üyelerimizin kira öder gibi çok uygun koşullarda konut sahibi olması için büyük çaba harcadık. Konutlarımız, Bursa’nın yeniden yapılaşan merkezi semtlerinden Yunuseli’nde inşa edilecek. İhalesi 27 Şubat 2015’te TOKİ tarafından yapılacak olan konutlarımızın inşaatına, ihalenin hemen ardından başlanmasını bekliyoruz” dedi.
2012 – 2014 döneminde sosyal yardımlarda rekor kırıldığını ve BGC üyelerine 378 bin 520 TL tutarında sosyal yardım yapıldığını açıklayan Nuri Kolaylı, “Çeşitli nedenlerle çalıştığı basın kuruluşlarından çıkarılarak işsiz kalan üyelerimize üç ay süresince asgari ücret tutarında nakdi yardım yaptık. İşsizlik yardımının yanı sıra sağlık, doğum ve evlilik yardımlarına devam ettik. Vefat eden üyelerimizin gerektiğinde mezar yerinden cenaze masraflarına kadar tüm giderlerini karşıladık. Bu yardımların yanı sıra, sizlerin üniversitelerde öğrenim gören başarılı çocuklarına burs verdik” diye konuştu.
2012 – 2013 döneminde Bursa Gazeteciler Cemiyeti tarafından gerçekleştirilen organizasyonlara da değinen Başkan Nuri Kolaylı, “Her yıl 24 Ocak’ta, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nde, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde ve 1 Ağustos BGC Kuruluş Yıldönümünde yazılı açıklamalar yaptık. Gazetecilik Başarı Ödülleri Yarışmaları organize ettik. Geleneksel hale getirdiğimiz iftar yemeklerinde, 24 Temmuz Dayanışma Günü yemeklerinde, Aydınlarla Yüz Yüze Söyleşilerinde, halı saha futbol turnuvalarında, mangal partilerinde, Yılmaz Akkılıç Bursa Araştırmaları Ödül törenlerinde, yazar üyelerimiz Ahmet Alpan, Arzu Arınel, Cenk Çalışır, Mustafa Türe, Selahattin Adıgüzeller, Tahsin Lale ve Tayfun Çavuşoğlu’nun ayrı ayrı tarihlerde gerçekleşen imza günlerinde, çeşitli tarihlerde açtığımız sayısız fotoğraf sergisinde sizlerle birlikte olduk” dedi.
Her yıl Kurban ve Ramazan bayramlarında yayınlanan Marmara Bayram Gazetesinin, 2012, 2013 ve 2014 yıllarında düzenli olarak yayınladığını sözlerine ekleyen BGC Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Bizlere verdiğiniz destek ve teveccühle kısaca özetlemeye çalıştığım bu çalışmalarda emeği geçen Yönetim ve Denetim Kurulumuza, siz değerli BGC üyelerimize ve personelimize teşekkür ediyor, mesleki dayanışmamızın yarınlarımızda da artarak devam edeceğine yürekten inanıyorum.”
Kolaylı’nın büyük alkış alan konuşmasının ardından Yönetim Kurulu ve Denetim Kurulu raporları ile bilanço, gelir gider tablosu ile tahmini bütçe ayrı ayrı oylamaya sunuldu. Raporlar toplantıya katılan bütün üyelerin oy birliği ile kabul edildi. Tüzüğün 17, 18 ve 20. maddelerinde yapılan değişikliğin de ayrı ayrı oya sunularak oy birliği ile kabul edilmesinin ardından seçimlere geçildi.
Genel Kurulda tek liste ile gidilen seçimlerin açık oylama ile yapılması oy birliği ile kabul edildi ve Nuri Kolaylı Başkanlığı’ndaki liste okundu. Üyelerin tamamının oyu ile 2015 – 2017 dönemi için seçilen listede şu isimler yer aldı:
BAŞKAN: Mehmet Nuri Kolaylı.
YÖNETİM KURULU ASIL: Fuat Kars, Fehim Ferik, İhsan Bölük, Hakan Işıkkent, Hülya Saatçi, Ruhi Berber, Necat Kırbulut, Uğur Uslubaş, Mesut Demir, Ersin Yıldıran, Hüseyin Yeşilkavak, Tuna Çam, Volkan Tezcan, Caner Evyapan.
YÖNETİM KURULU YEDEK: A.Cemal Ekentok, R.Faruk Kahraman, Ali Atmaca, Rıdvan Tümenoğlu, Ufuk Alıntaş, Tarık Kay, Fikriye Akbaş, Musa Öztürk, Tuğçe Can Bahçevan.
DENETLEME KURULU ASIL: İsmet Acar, Mehmet Gerçeksi, Salih Demirci.
DENETLEME KURULU YEDEK: Barbaros Koçanalı, Ahmet Kundakçı, Hüseyin Altınırmak.
MARMARA GAZETECİLER FEDERASYONU DELEGELERİ: Mehmet Nuri Kolaylı, Fikret Sönmez, Ersel Peker, Vedat Yücebaş.
TÜRKİYE GAZETECİLER FEDERASYONU DELEGELERİ: Mehmet Nuri Kolaylı, Erdal Çolak, Y.Can Topaktaş, Serkan Yetişmişoğlu.