Bir zamanlar ŞEFTALİ diyarıydı.

Bir zamanlar ŞEFTALİ diyarıydı.

Gönen'de yetişen Şeftalilerin adı anılarda, tadı damaklarda kaldı.

Gönen’de 1970 li yılların başına kadar her yıl Ağustos ayının 3.haftasında Şeftali Bayramı adı altında şenlikler yapılırdı.  O tarihlerde çok büyük şeftali bahçeleri vardı. Şeftali bayramı münasebetiyle Gönen’de yetişen cins atlar, kıvırcık ve merinos koyunlar, süt veren iyi cins inekler kaymakamlık ve belediye tarafından derecelendirilir ve ilk üçe girenlere mükâfat olarak değerli hediyeler verilirdi. 

Aynı zamanda şeftali meyvesinin de ilk üçe girenlerinin de ve Gönen’de yetiştirilen Bostan Patlıcan dediğimiz çekirdeği az patlıcanlarda derecelendirilir yetiştiricilerine ödüller verilirdi. Aynı zamanda şenlikler başlar Gönen ve civarından folklor ekipleri ve her yıl Gönen'e gelen Silifke Folklor Ekibi oyunlar sergiler büyük bir coşkuyla Şeftali Bayramı kutlanırdı. 

GÖNEN ŞEFTALİ BAYRAMI

Dünyanın en lezzetli ve büyük şeftalilerinin yetiştiği Gönen'de her yıl olduğu gibi bahçe sahiplerinin iştiraki ile mevsimin şeftali bayramı kutlanırdı. Bahçe sahiplerini teşvik ve iyi mahsul elde etmek gayesiyle hazırlanan müsabakalarda birinciliği kazanan şeftalinin ağırlığı 680 gramdı. Şeftalilerin yanı sıra Gönen, meyve bahçeleri ve patlıcanı da meşhurdu. 

 Gönen’de bulunan Türk-Alman numune çiftliğinde Almanlar ile birlikte çalışan ziraatçılar modern ve teknik ziraatta öğrenerek artık tamamen yetişmişlerdi. Şeftali Bayramlarında onların başarısını ve sevinçleri görülmeye değerdi. O gün genç, ihtiyar bütün Gönenlilerin yanında onlarda bayrama katıldılar, milli oyunlar oynayıp horalar tepilirdi.

Gönen'de yetiştirilip yakın piyasaya sürülmesine rağmen, gerekli pazar payı olmadığı için ekonomik değerini kaybederek sökülen Şeftali fidanlıkları  50 yıl sonra karşımıza alternatife meyve olarak sofralarımızı süslüyor, tabii bir farkla oda Pazardaki ederini bulmak şartı ile.

“Şeftali ile bizi 50 yıl geriye götüren noktaya nasıl geldik birde ona bakalım.”

Yeşil Gönen'in çayırlarında palazlanan hayvanları sütünü toplayarak, süt üreticisini destekleyen bir anlayış  ile Süt'e katma değer katarak ilkemizin Bayrağını TEK SÜT markası ile 43 ülkede dalgalandıran iş insanı Cevdet Arınık'ı hafta sonu damadı Onur Reşat  İmamoğlu ile birlikte tatile geldiği Erdek'te ŞEFTALİ satıcısının tezgahında yakaladık.

Mesleğinde kazanın başından gelen Arınık, etkin güneş altında beyaz kasketi ile sade bir vatandaş edası ile geldiği Şeftali tezgahında satıcıya Şeftalilerin hangi yöreye ait olduğunu sordu. Meyve için yetiştiği yer önemliydi “Bursa” olduğunu öğrenince “Çek 4 kg.” dedi.

Üreticinin alın teri karşılığını almadığında ünlü Gönen şeftalisi gibi odun olarak sobada yakılacağını bilen Arınık kg'ı 50 tl olan Şeftali'ye fiyat sormadı.

“Üreten 'de kazanacak, satan' da, Yiyende şükredecek ki devran böylelikle mutlu insanların yaşadığı yer olsun” dedi.  200 tl tutan Şeftali için 400 tl veren Arınık meyve satıcısına "hayırlı işlerin olsun" diyerek ayrılırken, Seyyar satıcı bana dönüp sordu, “abi ya kim bu beyefendi. 30 yıllık esnafım ilk kez fiyat sormadan iş raslığı dileyen birisini gördüm.” 

Kızı Nihal Arınık İmamoğlu'nun  eşi Onur Reşat İmamoğlu'da dönen Cevdet Arınık, “Bak damat Gönen havzası ülke tarım ve hayvancılığının başkenti. Sıradan besi ve tarımsal üretimin dışında son yıllarda alternatif tarıma geçilerek Trabzon hurması,  Ayva, Armut, Ceviz, Avokado, Kivi ve Muz  üretimine başlandı. Şimdi sıra bu ürünleri markalaşmasını sağlayarak uluslararası pazardapay sahibi yapmaktır. Unumuz var, Yağımız var, Şekerimiz var… Sıra helvayı yapmakta, onu da siz gençlerden bekliyoruz.”

Kolay marka olunmuyor, ürettiği süt ürünleri ile 43 ülkenin pazarında payı olan müteşebbis iş insanı Cevdet Arınık çevresinde yüzlerce insana iş-ekmek imkanı sağlamanın yanı sıra İstanbul'un dışında Kocaeli ile birlikte sadece 2 futbol takımı bulunan TFF 1 Lig'de mücadele eden Bandırmaspor'a da hatırı sayılır şekilde isim sponsoru olarak Türk futboluna önemli katkı sağlamıştır.