Biri KAPIDAĞ'ı gözetliyor.

Biri KAPIDAĞ

Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı: “Kapıdağ Mili Park ilan edilmeli”

Bandırma Orman İşletme Müdürü Taner Nişancı, “Bandırma Gazeteciler Cemiyeti”nin (BGC) konuğu oldu.

Müdürlüğünün sorumluluk alanına Bandırma, Erdek, Marmara, Susurluk ve Manyas’ın girdiğini belirten Orman Mühendisi Nişancı, 2021 yılında gerçekleşen çalışmaları hakkında bilgi verirken, “Bu ilçelerde, müdürlüğümüze bağlı 220 bin hektarlık alanın 180 bin hektarı ağaçlandırma alanıdır” dedi.

Geçtiğimiz yıl, başta Avşa Adası olmak üzere Paşalimanı ve Ekinlik adaları da dahil, toplam 4.500 dönümlük alana fidan dikildiğini belirten Nişancı, şunları söyledi:

“Bu adalara fıstık çamı, sahil çamı, kestane ve iğdeden oluşan toplam 120 bin adet fidan diktik. Böylece Avşa’da, sıfır olan alanda ağaçlandırma çalışması yaptık. Şimdiye kadar kıraç olan Avşa’da, 10 yıl sonra bir orman oluşacak. Kıraç Avşa, yeşil Avşa durumuna dönüşecek. Böylece bölge de yağmur almaya başlayacak. Bu adaların ağaçlandırmasını şartlı bağışlarla yapıyoruz.”

Manyas’ın Boğazpınar bölgesinde “bal ormanı” oluşturduklarını vurgulayan Müdür Taner Nişancı, şu bilgiyi verdi:

“Bu bölgeye ıhlamur, karaçalı, piren ve kekik ektik. Yaklaşık 600 dönümlük alanda doğal bir bal ormanı oluşturduk. Arıcılar, bu ormandan yararlanabilir.”

Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü olarak bıraktığımız 2021 yılında 49 milyon 283 bin liralık satış yapıldığını belirten Nişancı, “Geçen yılki net kârımız ise 27 milyon 841 bin 126 lira oldu” dedi.

Çok zengin bir yaban yaşamı ve zengin ormanları bulunan Kapıdağ’ın “Milli Park” ilan edilmesi gerektiğine dikkati çeken Nişancı, şunları aktardı:

“Kapıdağ’ı gözümüz gibi korumalıyız. Orman kaçakçılığı ve kaçak avlanmalara engel olmak için üç noktaya ‘fotokapan’ koyduk. Kapıdağ gibi bir doğa cennetini korumak hepimizin görevi olmalı. Ormanı bekçi değil, sevgi korur”

Orman Genel Müdürlüğü’nün “Özel Ağaçlandırma” projesinin sürdüğüne ve orman köylüsünün bu uygulamadan memnun olduğuna işaret eden Nişancı, Orman Genel Müdürlüğü’nün, orman yangınlarının söndürülmesiyle ile ilgili 100 bin kişilik gönüllü ordusu oluşturması kapsamında, Bandırma’da da böyle bir çalışma olup olmadığı sorusunu, “Evet. Bizde de böyle bir çalışma var. 200 kişilik bir ekip oluşturacağız. Onları eğiteceğiz” yanıtını verdi.

Geçtiğimiz yaz aylarında, bölgelerinde toplam 38 dönümlük alanda, 5 orman yangını meydana geldiğini belirten Nişancı, “Ancak bunlar örtü yangınıydı ve önemli değildi. Bu arada 200’e yakın kırsal alan yangınına müdahale ettik. Vatandaşlarımızın, orman yangınları konusunda bundan sonra da dikkatli olmalarını bekliyoruz” dedi.

Müdürlüklerine bağlı olarak 130 personelin görev yaptığına, araç-gereç sıkıntıları bulunmadığına işaret eden Nişancı, Kapıdağ’da kestane konusunda bir aşılama projelerinin bulunmadığına dikkati çekerek, Emre’de de kurdukları laboratuarda, biyolojik açıdan gal arısı üretimi yaparak, arıcılığın zarara uğramamasını sağlamak için çalışmalarını sürdürdüklerini sözlerine ekledi. ÖNDER BALIKÇI