Güney Marmara'daki zeytinlikler, organik olarak ilâçlanacak
Güney Marmara'daki zeytinlikler, organik olarak ilâçlanacak
Güney Marmara Zeytin Sineği ile Mücadele Birliği'nin olağanüstü genel kurulu, birlik başkanı ve Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız'ın başkanlığında yapıldı.
Erdek Öğretmen Evi salonunda gerçekleşen toplantıda, Tarım, Orman ve Köy İşleri Bakanlığı'nın, zeytin sineği ile mücadelede bugüne dek sürdürülen inorganik ilâçlamayı yasakladığına dikkat çekilerek, bundan sonraki ilâçlamanın, organik şekilde gerçekleştirilmesi kararlaştırıldı.
Kaygısız, 2012 yılı içinde, üç ablikasyon şeklinde, havadan, uçakla gerçekleştirilecek ilâçlamanın ilk ablikasyonunun, ağustos ayı içinde yapılacağını belirterek, şu bilgiyi verdi:
Güney Marmara'da genellikle sofralık olarak üretilen zeytinin yüzde 98'ini Marmara Birlik alıyor. Eğer zeytin sineği mücadelesi yapılmazsa, Güney Marmara'daki zeytin üretiminin kaybı 4-4,5 lirayı buluyor. Körfez zeytininde ise kayıp, 0 ile 0,25 lira arasında. Bu da gösteriyor ki, Güney Marmara'da, zeytin sineği mücadelesi eksiksiz yapılmalıdır. Gökçeada'dan sonra en iyi zeytin sineği mücadelesi, Güney Marmara Bölgesi'nde gerçekleştiriliyor.
Zeytin sineği mücadelesinde kullanılacak organik ilâçlar için üreticiden yüzde 1,5 oranında ücret kesintisi yapılacağına işaret eden Kaymakam İsmail Kaygısız, şunları söyledi:
Güney Marmara'da zeytin alanlarının toplamı 6650 hektarı buluyor. Yöremizdeki zeytin alanı ise yaklaşık 1400 hektar. Bu alanlarda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlükleri'nin, zeytin kapanı' denilen yöntemle ne kadarlık ilâç kullanılacağını belirlemesinin ardından, havadan, uçakla gerçekleştirilecek organik ilâçlama sayesinde ürünün kalitesi ve değeri de artacaktır. Buna paralel olarak, bölgemizde üç yıl içinde organik üretime de geçilmesini plânlıyoruz.
Güney Marmara Zeytin Sineği ile Mücadele Birliği'nde yerel yönetimler ve köyler yer alıyor.