Tarih: 29.05.2023 11:56
Boğaz Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?
Boğaz enfeksiyonu, boğazda ağrı, acı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. İnsanların yaşamını olumsuz etkileyen boğaz enfeksiyonu ile ilgili en çok merak edilen boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Boğaz enfeksiyonu, boğazda ağrı, acı ve şişlik gibi belirtilerle kendini gösteren bir rahatsızlıktır. İnsanların yaşamını olumsuz etkileyen boğaz enfeksiyonu ile ilgili en çok merak edilen boğaz enfeksiyonuna ne iyi gelir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.
Boğaz Enfeksiyonu (İltihabı) Nedir?
Boğaz enfeksiyonu, geniz bölgesinden gırtlağa kadar olan bölgenin çeşitli faktörler tarafından iltihabi reaksiyona maruz kalması durumudur. Yutak bölgesini ve bademcikleri içerir. Bu yüzden genellikle çok rahatsız edicidir.
Boğaz Enfeksiyonu (İltihabı) Neden Olur?
Boğaz enfeksiyonuna genellikle mikroorganizmaların enfeksiyonları neden olur. Ağız, vücudun giriş noktalarından biridir ve ağız boşluğunun arkasında bademcikler yer alır. Bademcikler, vücut için bir savunma mekanizması gibidir. Ancak bazı durumlarda mikroorganizmalar ağız boşluğuna ve bademciklere yerleşerek enfeksiyona yol açabilir.
Soğuk algınlığı ve grip tarzındaki viral enfeksiyonlar yan etki olarak boğaz enfeksiyonuna neden olabilir. Ayrıca bazı immünolojik ve romatolojik hastalıklar da boğaz enfeksiyonuna yol açar. Bazı boğaz enfeksiyonlarının tedavilerinde antibiyotik kullanılmasına ihtiyaç duyulabilir. Bu yüzden şikâyetler gelişmeye başladığında Memorial gibi sağlık kuruluşlarına başvurmak faydalı olur.
Boğaz Enfeksiyonunun (İltihabının) Belirtileri Nelerdir?
Boğaz enfeksiyonunun belirtileri enfeksiyona neden olan etkene bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Ancak genel olarak görülen belirtiler şunlardır:
- Boğaz ağrısı
- Ateş ve titreme
- Yutkunma güçlüğü
- Öksürük
- Burun tıkanıklığı
- Gözlerde yaşarma ve kızarıklık
- Burun veya geniz akıntısı
- Halsizlik
- Yorgunluk
- Boğazda beze oluşumu - şişlik
- Ciltte döküntü
- Baş ağrısı
- Bulantı ve kusma
- Kulak veya boyun ağrısı
- Karın ağrısı
- Ses kısıklığı
- Kas ve eklem ağrıları
Boğaz Enfeksiyonu (İltihabı) Tedavisinde Neler Yapılır?
Memorial gibi sağlık kuruluşlarında boğaz enfeksiyonu tedavisi için altta yatan nedene bağlı olarak tedavi yöntemleri uygulanır. Her tedavide antibiyotik önerilmez. Bu yüzden de enfeksiyona neden olan hastalığın tespit edilmesi önemlidir. Bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanan boğaz enfeksiyonu için antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Ancak viral enfeksiyonlardan kaynaklanan boğaz enfeksiyonu tedavisi için genellikle hasta da görülen diğer semptomları rahatlatmaya yönelik tedaviler uygulanır ve istirahat önerilir.
Boğaz Enfeksiyonuna (İltihabına) Ne İyi Gelir?
Boğaz enfeksiyonunda doktorun planladığı tedaviye ek olarak evde boğaz enfeksiyonuna iyi gelen aşağıdaki yöntemler uygulanabilir:
- Bol sıvı almak: Boğaz enfeksiyonunda boğaz dokularından kurumasını önlemek için bol sıvı tüketmek önemlidir.
- Dinlenmek: Vücudun direncini toparlaması ve iyileşmeyi hızlandırmak için istirahat etmek gerekir.
- Sıcak ve soğuk gıdalar tüketmek: Boğazda bulunan dokular enfeksiyon nedeniyle şişmeye meyillidir. Bunu engellemek için sıvı ağırlıklı sıcak ve soğuk gıdalar tüketilebilir.
- Tuzlu su ile gargara yapmak: Tuz ve su ile hazırlanan solüsyon boğaz şikâyetlerini azaltmaya yardımcı olur.
- Ortam havasını nemlendirmek: Ortamlardaki kuru hava boğaz dokularını tahriş eder. Bunu engellemek için hava nemlendiricileri kullanılabilir veya peteklere ıslak havlu asılabilir.
- Boğazı tahriş eden faktörlerden uzak durmak: Sigara ve sigara dumanı boğaz dokularını tahriş eder. Hastalık sırasında bunlardan kaçınmak faydalı olur.
- Pastil kullanmak: Özellikle yutma güçlüğünü ve Boğaz ağrısını azaltmak için pastil kullanılabilir.
- Bal ve limon karışımı tüketmek: Bal antibakteriyel özellikleri sahiptir. Limon da C vitamini bakımından zengin olduğu için birkaç damla limon suyu ve 1 çorba kaşığı bal ile karıştırılarak doğrudan tüketilebilir veya içeceklere eklenebilir.
- Zerdeçal çayı ve adaçayı içmek: Zerdeçal anti inflamatuar, Adaçayı ise antibakteriyel özelliklere sahip olan bitkilerdir. Boğaz ağrısını ve diğer şikâyetleri hafifletmek için tüketilebilir.
- Propolis kullanmak: Propolis, arılar tarafından üretilen doğal bir antibiyotiktir. Boğaz şikâyetlerine azaltmak için propolis tentürü veya propolis yağı kullanılabilir.
- Buhar banyosu yapmak: Sıcak su buharı, boğazda bulunan hastalıklı dokuları yumuşatır ve rahatlamaya yardımcı olur. Bu yüzden 10-15 dakikalık buhar banyosu yapılması faydalı olur.
Boğaz Enfeksiyonunda Ne Zaman Doktora Başvurmak Gerekir?
Boğaz enfeksiyonu söz konusu olduğunda aşağıdaki durumların görülmesi halinde Memorial gibi sağlık kuruluşlarında hizmet veren uzman doktora görünmek faydalı olur.
- Yüksek ateş
- Şiddetli ağrı
- Uzun süre geçmeyen semptomlar
- Boğazda şişlik
- Ağrılı yutma veya yutkunma güçlüğü
- Kulak ağrısı
- Nefes almada zorlanma
- Şiddetli baş ağrısı
- Uzun süre geçmeyen burun akıntısı
- Uzun süre geçmeyen öksürük
Boğaz Enfeksiyonundan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Boğaz enfeksiyonu, daha çok soğuk hava koşullarında görülen ve sağlık sorunudur. Ancak genel olarak boğaz enfeksiyonundan korunmak için aşağıdaki detayları dikkate alabilirsiniz:
- Sık sık elleri yıkamak
- Bağışıklık sistemini güçlendirmek
- Sigara içmemek
- Kalabalık ortamlardan kaçınmak
- Sağlıklı ve dengeli beslenmek
- Yaşam alanlarında hava nemlendiricileri kullanmak
- Stresi azaltmak
Kaynakça:
https://www.memorial.com.tr/
https://evdesaglik.memorial.com.tr/
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —