Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin düzenlediği “Ziraat Fakültesi Tanıtım Toplantısı'nda düşüncelerini açıklayan Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, “Bandırma’mıza nitelikli bir Ziraat Fakültesi istiyoruz” dedi.
Borsa konferans salonunda gerçekleşen toplantıda konuşmasına, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nin kuruluşundan bugüne kadar ve Ziraat Fakültesi’nin kuruluşunda emeği geçen milletvekillerine, belediye başkanlarına ve tüm yetkililere teşekkür ederek konuşmasına başlayan Tan, şunları söyledi:
“Bandırma Ticaret Borsası, Türkiye’deki 114 borsa içinde, işlem hacmine göre ilk 10 sırada yer almaktadır. Akredite olmuş laboratuvarı ve 60 bin tonluk lisanslı deposuyla, ülkemizdeki borsalar içinde dördüncü büyük depolama kapasitesine sahiptir.”
Tan, bölgemizde faaliyet gösteren tarımsal işletme sayılarını ise şöyle açıkladı:
X Süt ve süt ürünleri: 740
X Et ve et ürünleri: 52
X Su ürünleri işleme: 14
X Meyve, sebze işleme-paketleme: 138
X Hububat ve bakliyat üretimi: 35
X Katı ve sıvı bitkisel yağ: 17
X Zeytinyağı: 254
X Konserve ve salça: 44
X Fermente ve salamura ürün: 282
X Tarımsal makine üretimi: 36
X Makarna ve irmik üretimi: 26
X Yumurta paketleme: 28
X Dondurulmuş gıda: 8
X Baharat işleme: 17
X Yem üretimi: 668
X Un üretimi: 24
X Tohum firmaları: 80
BÖLGE TARIMSAL AÇIDAN ÇOK GÜÇLÜ
Verdiği bu rakamların, bölgemizin tarımsal gücünü ortaya koyduğunu vurgulayan Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan, Bandırma’ya kurulmasına karar verilen Ziraat Fakültesi hakkında da şu değerlendirmede bulundu:
“Nitelikli bir Ziraat Fakültesi istiyoruz. Bandırma, Türkiye’deki 21 Ziraat Fakültesi içinde ilk İngilizce eğitimli fakülte olacak. Öğrenciler, (7+1) ya da (6+2) eğitim modeli ile 1 ya da 2 dönem, işletmelerde tam zamanlı çalışarak, mezun olduklarında iş yaşamına daha hızlı ve verimli giriş yapacaklar. Bölgemizin tarımsal gücünü ulusal ve uluslararası rekabette daha güçlü ve katma değerli bir seviyeye taşıyacaklar.”
Tan, konuşmasını, Nobel ödüllü tarım bilimci Norman Ernest Borlaug’un, “Tarım, insanlığın geçmişi, bugünü ve geleceğidir”, Albert Einstein’in, “Tarım, doğanın en büyük mucizesidir, Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Millî ekonominin temeli tarımdır” ve “Üretmeden tüketen milletler, önce haysiyetlerini, sonra da hürriyetlerini kaybederler” sözlerini dile getirerek tamamladı. ÖNDER BALIKÇI