Borsa Başkanı Tan’dan, Kurtuluş Günü açıklaması

Borsa Başkanı Tan’dan, Kurtuluş Günü açıklaması

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan, Bandırma’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’inci yılı dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Tan, açıklamasında şu düşünce ve duygulara yer verdi:

“Kurtuluş Savaşı’nın son kurşunu burada, Bandırma’da atılmıştır. Bandırma’nın kurtuluşu, aslında tüm Türkiye’nin de kurtuluşu olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın, 19 Mayıs’ta Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkışı ve Hasan Tahsin’in, İzmir’de, Konak Meydanı’nda işgalci Yunan subayına attığı ilk kurşunla başlayan kurtuluş mücadelesi Bandırma’da, Ayyıldız Tepe’de gerçekleşen çatışmalarda atılan ve düşmanın kaçışıyla sonuçlanan son kurşun ile sona ermiştir. Kurtuluş Savaşı’nın son çatışmasının yaşandığı Bandırma, 17 Eylül 1922’de, şanlı Türk ordusu tarafından düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu tarihten sonra her 17 Eylül günü, Bandırma’nın Kurtuluş Bayramı kutlanmaya başlanmıştır. 2 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edilen Bandırma, 2 yıl, 2 ay, 15 gün işgal altında kalmıştır. Bandırma’da çok uzun yıllar Türklerle bir arada yaşayan Ermeni’ler ve Rum’lar, özellikle işgal yıllarının son zamanlarında Türklere büyük baskılar ve işkenceler yapmışlardır. 

Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde birer birer işgalden Kurtarılan Anadolu toprakları özgürlüğün doyumsuz tadını yaşıyorlardı. Bandırma da bu şehirlerden biriydi. Ancak işgalciler, kaçarken her yeri yakıp yıkmışlardı ve taş taş üstünde kalmamıştı. Bandırma, is ve duman kokan bir harabe durumundaydı. Şehir, çok kısa sürede imar edildi. İskele ve dalgakıran yapıldı. 1911’de şehrimize ulaşan demiryolu ile deniz ulaşımı kolaylığı sağlanmış oldu. Cumhuriyetin avantajlarını ve ayrıcalıklarını kullanmayı bilen girişimci ruh ile isabetli yatırımlar yapan BANDIRMALILAR, şehri sürekli yeniledi ve geliştirdi. Çağdaş yaşam koşulları ile birlikte BANDIRMA, modern bir kent durumuna geldi.

Bandırmamızın kurtuluşu için mücadele eden başta büyük komutan ve devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ile dava arkadaşları olmak üzere şehitlerimize, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Kurtuluş Bayramımız kutlu olsun!”