Önder Balıkçı / Bandırma Ticaret Borsası`nın genişletilmiş kurullar toplantısı yapıldı.
Borsa salonunda gerçekleşen toplantıya Kaymakam Ali Mantı ile İlçe Tarım Müdürü Sefa Uyar da katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Borsa Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin, Borsanın içinde bulunduğu durum ve lisanslı depoculuk çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Bandırma Ticaret Borsası`nın, ülkemizdeki 113 borsa arasında ayrı bir yeri bulunduğunu vurgulayan Sezgin, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Şu anda, ülkemizdeki 113 borsa arasında, ilçeler arasında, işleme hacmi olarak birinci sıradayız. Bizim önümüzde 11 ilin borsası yer alıyor. Bu illerin ardından, Bandırma Ticaret Borsası geliyor. Önümüzde yer alan bu 11 il borsası arasında, Bandırma ile birlikte yalnız Konya borsasının satış salonu bulunuyor. Yine borsamız bünyesinde üç gıda ve ürün analiz laboratuvarı, çiftçi ve üreticiye hizmet veriyor. Bu laboratuvarlarımızın hizmete girmesinin ardından bölgemiz buğdayının fiyatı, ton başına 100 lira artmış bulunuyor. Güney Marmara Kalkınma Ajansı`nın kabul ettiği projemizin gerçekleşmesinin ardından analiz laboratuvarımızın kapasitesini arttıracağız. Buna paralel olarak amacımız, bölgemiz buğdayının kalitesini, ekmeklikten, baklavalık düzeye ulaştırmaktır."
Bandırma Ticaret Borsası`nın, ilk akredite olan 12 borsa arasında, üçüncü sırada yer aldığına dikkati çeken Sezgin, "Borsamızın bu başarısında en büyük pay, elbette ki siz değerli üyelerimiz ve çiftçilerimizindir" dedi.
Tüm dünyada değişen ticaret şekline göre artık ürün senedi ile gerçekleşen lisanslı depoculuğun önem kazandığının altını çizen Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, şu değerlendirmede bulundu:
"Ülkemizde lisanslı depoculuk, 113 borsanın katılımıyla, 120 milyon dolar sermâyeyle gerçekleşecek. Bu sermâyenin yüzde 50`lik ortağı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB), yüzde 50`lik ortağı ise Türkiye`deki 113 borsa olacak. Biz de, bu ortaklık içinde yer almak istiyoruz."
Sezgin, temmuz ayı içinde tamamlanmasını bekledikleri depolarının ardından, Bandırma Ticaret Borsası`nın şu anda 40 bin ton olan depolama kapasitesinin, 90 bin tona ulaşacağını açıkladı.
Ardından, Güney Marmara Kalkınma Ajansı yetkilileri Abdullah Oskay ve Süleyman Şahal, ajansın tanıtımını yaparak, projeleri hakkında bilgiler verdiler. Yetkililer, sorumluluk alanları içindeki bölgede, kendilerine sunulup, onaylanan projelere, 2010 yılı bütçesinden 12 milyon lira destek verildiğini açıkladılar.
Toplantıda düşüncelerini açıklayan Kaymakam Ali Mantı, Bandırma Ticaret Borsası`nın, bölgenin ve ülkenin ekonomik ve sosyal yaşama katkısının çok önemli boyutlarda bulunduğuna dikkati çekerken, şöyle konuştu:
"Borsamız, Türkiye`de de çok önemli bir yerde bulunuyor. Bu kuruluşlar, ülkemizin ekonomik alanda gelişmesine sağladıkları büyük katkının yanı sıra demokrasinin gelişimine de önemli ölçüde yararlı olmaktadırlar. Yine bu kuruluşlar, insanların paylaşım alışkanlığını da geliştirmektedirler."