Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu, Merdiven altı kırmızı ve beyaz et üretimine destek verilmemesi gerektiğine işaret etti. Borsa Başkanı Halit Sezgin imzasıyla yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
Bandırma ve çevresi kanatlı üretimi bakımından ülkemizin önde gelen merkezlerinden biridir. Bölgemizde bulunan kanatlı et tesisleri, entegrasyonlarını tamamlamış, hijyen koşulları, izlenebilirlikleri ile A.B. kriterlerine uygun üretim yapmaktadır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın güvenli gıda hususunda görsel basında yayınlanan bilgilendirme amaçlı kamu spotları, tüketicileri güvenli gıda tüketimine yönlendirmektedir. Tüketicilerin özellikle bozulma riski olan ürünleri alırken ambalajlarında bulunan son kullanma tarihi, muhafaza sıcaklığı, işletme onay/kayıt belgesi numarasının kontrol edilmesi; bozulma riski olmayan ürünlerde dahi ambalajı bozuk olanların alınmaması yönünde mesajlar verilmektedir. Tüketiciyi bilinçlendirme yönünde yapılan uyarılar ile gıda maddesi üreten işyerlerini de Avrupa Birliği standartlarında üretim yapmaya teşvik etmektedir.
07.07.2006 tarih ve 26221 sayılı resmi gazetede yayımlanan Çiğ Kanatlı Eti, Hazırlanmış Kanatlı Eti Karışımları Tebliği'nde direkt tüketime sunulacak olan çiğ kanatlı etleri ve hazırlanmış kanatlı eti karışımları üretimlerini takiben hijyenik olarak ambalajlanmalı ve ambalajlı olarak satışa sunulmasını öngörmüş, tebliğe uymayanlara da yasal işlem yapılacağı belirtilmiştir. Çünkü kanatlı etleri bozulma riski en yüksek olan gıda özelliğinde olup, yaz aylarının gelmesiyle birlikte tüketicilerin en önemli ve ucuz protein kaynaklarından biridir. Kanatlı etlerinin perakende işletmelerde ambalajsız satılması tüketici sağlığı açısından olumsuzluklar yaratacaktır. Gerekli muhafaza şartlarını taşımayan perakende işletmelerde satılan kanatlı ürünleri zehirlenme vakalarını da beraberinde getirecek, tüketici satın aldığı ürünün son kullanma tarihiyle ilgili doğru bilgiler alamayacağı ve merdiven altı üretimlerin artacak olması kaçınılmaz sıkıntıları da beraberinde getirecekti.
Ancak, Bakanlığımız tarafından yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliği kanatlı etlerin ambalajsız satışına da izin vermektedir. 05.Aralık.2012 tarih ve 28488 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Türk Gıda Kodeksi Et ve Et Ürünleri Tebliğinin 6.maddesinin 4.fıkrası perakende işletmelerde çiğ kırmızı etler ve çiğ kanatlı etlerin hazır ambalajlı olmayan (dökme) satışına olanak sağlamaktadır.
Bu tebliğin uygulamaya konulmasıyla büyük yatırımlar yaparak tüketiciye doğru ve sağlıklı ürün sunan ve ambalajlı ürünlerine de hijyen ve izlenebilirlik bakımından sonuna kadar sahip çıkan firmalar yani üyelerimizin de yatırımları atıl duruma gelecek, firmaların istihdam sağlama konusundaki çabalarında da ciddi sıkıntılar olacağı kaçınılmazdır.
Durumun tekrar değerlendirilmesi ve ilgili tebliğin 6-(4) maddesine kanatlı etleri hariç' ibaresinin eklenmesini ya da Mart ayı içerisinde uygulanmaya başlayacak tebliğin tarihinin uzatılarak konunun detaylı olarak gözden geçirilmesi hususlarındaki görüşlerimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine nezdinde de paylaşılmıştır.
Ayrıca yem maliyetlerinin yüksekliği, navlun fiyatlarındaki artış, yem hammaddelerin ithal edilmesi nedeniyle artan kur maliyeti gibi yapısal sorunlarla boğuşan sektörün Bakanlar Kurulu'nun 24.02.2013 tarihli kararıyla toptan satışlarındaki KDV oranının %1'den %8'e çıkarılması sektörde faaliyet gösteren firmaları oldukça rahatlatmıştır. Bu kararı alan başta hükümetimiz olmak üzere Bakanlar Kurulu'muza, İlimiz Milletvekillerine teşekkür ederiz.