BUGÜNÜ ANALIM

BUGÜNÜ ANALIM

Bu akşam KADİR GECESİ´dir. Kandiliniz mübarek olsun!

                Kadir Gecesi?

                İçinde Kur´ân-ı Kerîm´in indirilmeye başlandığı Ramazan ayının en mübarek gecesidir. Kadir Gecesinin oluş fazileti, dünya ve ahiret saadetini kazanmaya sebep olan Kur´ân-ı Kerîm´in indirilmeye başlandığı gece olması, yani Kur´ân´a saraylık etmesidir. Kadir Gecesi´nin aslında hangi gecede olduğu ihtilaflıdır. Efendimiz (s.a.v.)´den belli bir gece olduğuna dair sıhhati kesin bir hadis nakledilmemektedir. 27 gece olması İslâm âlimlerinin ortak kanaatidir.

                İşin doğrusuna bakılınca, bu gecenin Ramazan ayında ve diğer geceler içersinde gizlenmesinde Rabbimizin hikmeti gizlidir. Bu şekilde, Müslümanlar her geceyi Kadir Gecesi bilmek suretiyle ihyâ gayreti içine girerler ve kulluğun belli geceleri tahsisi gibi bazı mahzurlar önlenmiş olur.

                Eğer yapılan ibadetler bu geceye denk gelirse, kılınan namazlara bin ay nafile namazı kılmış gibi sevâbı verileceği vaad edilmiştir. Yine okunan Kur´ân´ın her harfine bu gece 30 bin sevap verilecektir.

                Müslümanlar arasındaki ortak kanaat, Kadir Gecesi´nin son 10 geceden birinde olduğu şeklindedir. Esasen Efendimiz (s.a.v.) de bu son 10 geceyi devamlı olarak itikâfta, ibadetle geçirirdi. Bizim de vazifemiz bütün Ramazan gecelerini, bütün seneyi ihya etmek, Kadir Gecesini bulmaya çalışmaktır. Bir hadis-i şerifi naklederek, Kadir Gecesini daha iyi öğrenelim: Kim inanarak ve sevâbını Allâh´dan bekleyerek Kadir Gecesi´nde kıyam (namaz kılar, uyanık olursa) üzere olursa, geçmiş günahları affolunur.? (Buhari, Sıyam, 71)

                Ramazan ayının 27. gecesi ?KADİR GECESİ?´dir. İnsanlara dünyada ve ahirette mutlu olmanın yollarını gösteren dinimizin kutsal kitabı Kur´ân-ı Kerîm Peygamberimiz (s.a.v.) Ramazan ayı içinde Kadir Gecesinde inmeye başlamıştır. Hz. Muhammed (s.a.v.)´e peygamberlik görevi bu gecede verilmiş ve İslâm güneşi bu gecede doğmuştur. İşte bu önemli olaylar Kadir Gecesine çok büyük bir şeref vermiş, üstün bir değer kazandırmıştır. Kadir Gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğu Kurân-ı Kerîm´de açıkça bildirilmiştir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) de bu gecenin fazileti hakkında şöyle buyurmuştur.

                ?Kim ki faziletine inanarak ve mükafatını Allâh´tan bekleyerek Kadir Gecesini ibadetle geçirirse geçmiş günahları bağışlanır.? Kadir Gecesi biz mü´minlere Allâh Teâlâ´nın büyük bir lütfu ve sonsuz rahmetinin bir eseridir. Bu geceyi Allâh rızası için namaz kılarak, Kur´ân okuyarak ve duâ ederek en iyi şekilde değerlendirmeliyiz.

                Hz. Ayşa bir gün Peygamberimize (s.a.v.): ?Ya Resulullah; Kadir gecesine rastlarsam nasıl duâ edeyim? diye sordu. Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: ?De ki: Ya Rab; sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet? Sevgili Peygamberimizin öğrettiği bu duâyı, bizde Kadir Gecesinde tekrar edelim. Kandil gecelerini; Allah rızası için namaz kılmak, Kur´ân okumak Peygamberimize salat ve selam okumak, günahlarımızın bağışlanması için Allâh´tan af dilemek, dünya ve ahirete ait dileklerimiz için duâ etmek ve yapacağımız yardımlarla yoksulları sevindirmek suretiyle değerlendirmeliyiz.

                Sahur ve seherin bereketini, iftarın paylaşma hazzını, teravih çoşkusunu bizlere yaşatan, ?BEN ORUÇLUYUM? söylemini gönüllerde hissettiren, pek çok güzelliği ve bereketi bünyesinde barındıran rahmet ve mağfiret mevsimi Ramazan ayının sonuna yaklaşırken, bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen Kadir Gecesine ulaşmanın sevinç ve mutluluğunu yaşamaktayız.

                Kadir Gecesi, Yüce Kitabımız Kur´ân´ın indirilmeye başladığı, esenlik ve güvenliğin her tarafa yayıldığı, sema kapılarının açıldığı, duâ ve tövbelerin kabul edildiği kutlu bir gecedir.

                Kadir Gecesi, geçici hevesler ve sonu gelmez emeller peşinde bir koşuşturma içersinde geçen hayatımızda bize bir soluklanma, durup düşünme, iç dünyamıza dönüp geçmişimizin bir muhasebesini yapma, tövbe etme fırsatı sunan kutlu bir zaman dilimidir.

Mükafatların sınırsız olarak verildiği bu mübarek gecede, iyi ve güzel davranışlarımızın çoğalıp kötü davranışlarımızın azalmasını, dinimiz hakkında sağlıklı ve doğru bilgimizin artmasını, aramızdaki sevgi ve bağışlamanın hepimizi kucaklamasını Yüce Allâh´tan dileyelim.

Kadir gecesi, Kur´ân´ın indirildiği gecedir. Kur´ân-ı Kerîm´in Levh-i Mahfuz´dan dünya semasına toptan indirilmiş olduğu gecedir. Cebrail, Peygamberimiz (s.a.v.) ilk vahyi bu gece getirmiştir. (96. Alak Sûresinde, ?İKRA! OKU!? emriyle başlayan ilk beş âyetini. Bu gecede kaderin bir çeşit istinsahı da yapılmaktadır. Kadir gecesi Ramazan´ın 27. gecesi olarak kutlanılmaktadır.

Kandillerin en üstünüdür ve ?GECELERİN SULTANI? olarak isimlendirilmiştir. Kıyamete kadar yüz milyarlarca insana dünya ve ahirette rehberlik edecek olan Kitab´ın yeryüzüne iniş günü ve bunun yıldönümleri elbette ki müstesna bir gündür; Ve bayramlar, ihtifaller ve merasimlerle kutlanması gayet isabetlidir.

                Kur´ân´daki ?KADR SÛRESİ? vahyin başlangıcından ve bu gecenin büyük kudsiyet, fazilet ve bereketinden, bu gece kâinatı kaplayan ilâhî esenlikten bahsetmektedir: ?Biz Kur´ân´ı Kadir Gecesi indirdik. Bilir misin nedir, Kadir Gecesi? Bin aydan daha hayırlıdır Kadir Gecesi. O gece Rablerinin izniyle ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner? Artık o gece bir esenlik gider? tâ tan yeri ağarıncaya kadar.?

                44. Duhân Sûresinde ise bu gecenin kudsiyetine yemin edilmektedir: Açık olan ve gerçeği açıklayan bu Kitâb´a yemin olsun ki; biz onu kutlu mübarek bir gecede indirdik. Çünkü biz haktan yüz çevirenleri uyarıcılarız. O öyle bir gecedir ki, her hikmetli iş, tarafımızdan bir emir ile, o zaman yazılıp belirlenir??

                97. Kadir gecesiyle aynı adı taşıyan Kadir Sûresinde, bu gecenin faziletiyle ilgili olarak şöyle buyuruluyor:

                ?Şüphesiz Biz, onu (Kur´an´ı) Kadir Gecesinde indirdik. Sen, o Kadir Gecesinin ne olduğunu nereden bileceksin? Kadir Gecesi, bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve Cebrail, Rablerinin izniyle bütün emirlerle (yere) inerler. O gece, şafak atıncaya kadar emniyetli ve selâmetli bir gecedir.?

                Görülüyor ki, insanlık için bir hidayet kaynağı olan son kitap Kur´ân-ı Kerîm, bu gecede inmeye başlamıştır. Yine, bu gecede yapılan ibadet, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin ayda yapılan ibadetten daha hayırlıdır.

                Kadir Gecesi ibadetle değerlendirilmeli, gecenin bereketinden istifadeye çalışılmalıdır.

                Bu geceye mahsus bir ibadet yoktur. Bu gecede yapılacak olan; Kur´ân okumak, namaz kılmak, duâ etmek, günahlardan tevbe ve istiğfar etmektir.

                Peygamberimiz (s.a.v.) buyuruyor: ?Kim faziletine inanarak ve ecrini umarak KADİR GECESİNİ İHYA EDERSE, GEÇMİŞ günahları mağfiret olunur.?