Yaklaşık 1 yıl önce başlatılan sürecin aşamaları üzerine konuşmalar yapıldı. Marmara Hayvancılık Enstitüsü bünyesinde bulunan laboratuardan faydalanma imkânları üzerine değerlendirmeler yapıldı.
Ülkemizin aşılı ceviz fidanı üretimi konusunda önemli miktarını yetiştiren ve pazarlayan Sahil Yenice’deki üreticilerimizin aşılı ceviz fidanlarının sertifikasyonu konusunda olmazsa olmazı olan doku kültürü ile üretim yapacak laboratuar ortamında üretilecek fidanların gereksinimi her geçen gün artmakta olduğu vurgulandı. Avrupa Birliği’ne ve diğer ülkelere ihracatı yapılan aşılı ceviz fidanlarının dünyadaki rakipleriyle başa çıkabilmesi için “sertifikalı fidan üretimi şarttır” denildi.
Doku kültürüyle anaç fidan üretiminin yapılması aşılı fidan üreticilerinin üretim ve satış grafiğini yükselteceği belirtildi. Laboratuarın kurulması konusunda neler yapılabileceği tartışıldı. Ardından Sahil Yenice Köyüne ziyaret düzenlendi.
Borsamızda gerçekleştirilen toplantıya Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç ve Kırsal Birim Başkanı Kerem Öner, Borsamızın Genel Sekreteri Ertunç İşbay, Balıkesir İl Akademik Danışmanı Metehan Yılgör, Sahil Yenice Muhtarı Nuri Varlık, fidan üreticisi üyemiz Fikri Çıpa katıldı.