CHP, “Eğitim dinselleştirildi”

CHP, “Eğitim dinselleştirildi”

CHP’den eş zamanlı eğitim-öğretim açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi’nin(CHP) Milli Eğitim Bakanlığı’ndan sorumlu genel başkan yardımcılığı, 2024-2025 eğitim-öğretim yılının başlaması ile ilgili basın açıklaması yayınladı.

Açıklama, CHP’nin tüm il ve ilçe başkanlıklarında eş zamanlı düzenlenen basın toplantılarında okundu.

CHP Bandırma İlçe Başkanlığında düzenlenen basın toplantısında açıklamayı ilçe yönetim kurulu üyesi ve Millî Eğitim Sekreteri Melda Dönmez okudu.

Açıklamada özetle şöyle denildi:

“Bugün okullarımızda 2024-2025 eğitim-öğretim yılının ilk ders zili çaldı. Ne yazık ki ne okullarımız ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin, idarecilerimizin ve eğitim çalışanlarının heyecanlarını, isteklerini ve ihtiyaçlarının karşılamaya hazır değildir. 

22 yıllık AKP iktidarında eğitim sistemi bilerek ve isteyerek siyasallaştırılmış, iktidarın ideolojik hedefleri için araç durumuna getirilmiştir. Bu süreçte, var olan sorunlar çözülmek yerine, yenileri eklenmiştir. 22 yılda 9 Millî Eğitim Bakanı değişmiş, Bakanların ortalama ömrü iki buçuk yıl olmuştur. Her gelen bakan, bir önceki sistemi eleştirmiş, yerle bir etmiş ve kendi ortaya attığı fikirleri apar topar uygulamaya koymuştur. 9 bakan, toplamda irili ufaklı 18 sistem değişikliği yapmış, lise ve üniversite sınavları defalarca değiştirilmiştir. Hiçbir değişiklik, etkisini değerlendirmeye yetecek kadar bile uygulamada kalamamıştır. Çocuklarımızın geleceği AKP’nin ve bakanların elinde oyuncak edilmiştir. 

AKP iktidarında nitelikli eğitim bir hak olmaktan çıkarılmış, satın alınabilir bir hizmet durumuna dönüşmüştür. İmam Hatip okullarının sayısı da plansız ve programsız bir şekilde artırılmış, eğitim sistemi içinde kapladığı alan genişletilmiştir. 

22 yıllık AKP dönemi iktidarı genel olarak Cumhuriyetle ve onun ulusal egemenlik anlayışıyla savaş durumunda geçmiştir. Laik ve bilimsel eğitimden giderek uzaklaşılmıştır. Yönetici kadrolar devletin çalışanı değil, AKP’nin çalışanı durumuna getirilmiştir. Liyakatsiz kadrolaşma, mevzuat ve program değişiklikleri, protokol ve özel teşviklerle dinî tarikatlarla ilişkili vakıf ve derneklerin eğitimin paydaşı yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığının eğitim-öğretim faaliyetlerinin daha fazla içine alınması yoluyla eğitim dinselleştirilmiştir. Tüm kademelerde, tüm paydaşlar için eğitim her geçen gün daha kötüye gitmektedir. PİSA 2022’de, Türkiye tüm branşlarda OECD ülkelerinin ortalamasının altında bir performans sergilemiştir.

Ülkemizin kurtarıcısı, Cumhuriyetimizin kurucusu, başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı sırasında Maarif Kongresi’ni toplayarak eğitimin ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. 

Bundan 100 yıl önce, savaş günlerinde, koşullar elvermese bile eğitimin önemine vurgu yapan Atamızın izinde, biz de eğitim sistemimizi bugünden daha iyiye götürmek, 22 yıllık iktidarın açtığı yaraları sarmak için canla çalışacağız. Çocuğun ve gencin üstün yararını gözeten, nitelikli, laik, bilimsel, kamusal ve erişilebilir bir eğitim için mücadele etmeye, Cumhuriyet aydınlanmasından aldığımız ilhamla çalışmaya devam edeceğiz.”



Anahtar Kelimeler: “Eğitim dinselleştirildi”
  • Pazar 32.5 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 16.3 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 20.2 ° / 12.6 ° false