Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Koronavirüs (covıd-19)’le mücadele kapsamında tarımsal üretimin kesintiye uğramaması ve ortakların yaşayabileceği sorunlara karşı bir dizi tedbir aldı.
Dünyada ve Türkiye'de Koronavirüs (covıd-19) ile çok çetin bir mücadelenin sürdüğü şu günlerde salgının etkilerini en aza indirmek ve tarımsal üretimin sekteye uğramaması adına gerekli tedbirler alınmakta. Bu kapsamda Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri de üzerine düşeni yaparak geçmişte olduğu gibi bu zor koşullar altında da ülke çiftçimizin yanında yer alıyor.
Tarım Kredi Kooperatifleri ortaklarının ve ülke çiftçisinin tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılamaya dönük mal ve hizmetleri zamanında, güvenilir, kaliteli ve uygun şartlarda sağlamak amacıyla çalışmalarını kesintisiz sürdürüldüğüne dikkat çeken Genel Müdür Dr. Fahrettin Poyraz, konu ile ilgili yaptı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Tarım Kredi olarak tarımsal ürünlerin ekim ve yetiştirme döneminde çiftçilerimizin tohum, gübre, ilaç, motorin, tarım makineleri vb. her türlü tarımsal girdi ihtiyacını uygun kredi imkânları ile karşılarken, ekimden hasada üreticilerimize teknik destek sağlamakta, hasat sonrası ise çiftçilerimizin ürünlerinin değerlendirilmesinde, alım yaparak üreticilerimizin pazarlama sorunlarına çözüm getiriyoruz.
Kredi faaliyetleri çerçevesinde ortaklarımıza tarımsal girdi ihtiyaçları için ayni kredi, nakdi kredi ve yatırım kredisi veriyor; uygun koşullarda finansmana erişimlerini sağlamak amacıyla piyasadaki değişimler de yakından takip ediyoruz.
Bu doğrultuda, dünya genelinde görülen ve ülkemizde de etkili olan yeni tip Koronavirüs (Covıd-19) salgınının piyasalara olumsuz etkilerini azaltmak için açıklanan sosyoekonomik önlemler paketi (Ekonomik İstikrar Kalkanı) kapsamında gerekli çalışmaları başlattık. Ortaklarımızın mevcut durumdan olumsuz etkilenmelerinin önüne geçmek için gerekli tedbirleri aldık. Bu kapsamda;
30.04.2020 tarihine kadar yurt genelinde yürütülmekte olan tüm icra ve iflas takipleri durdurulmuş olup, bu çerçevede yeni takip işlemleri yapılmayacak, ihtiyati haciz kararları icra edilmeyecek.
Kredi ödemelerindeki gecikmelere esneklik tanınarak, gecikmeye giren krediler, takip hesaplarına aktarılmadan önce 90 gün yerine 180 gün beklenecek.
Çiftçilerimizin kredi borçları sebebiyle Risk Merkezi’ndeki siciline mücbir sebep notu düşülmesi sağlanacak.
Vadesi Nisan ve Mayıs aylarında dolacak olan kredilerin anapara ve faiz tutarları 2 ay süreyle faizsiz olarak ertelenecek.”
Bu zor dönemi üreterek, birlikte aşacağız
Tarım Kredinin, Koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında, salgının yayılmasını önlemek, ortaklarının, çalışanlarının ve toplum sağlığını korumak amacıyla gerekli tedbirleri aldığının altını çizen Poyraz, “Merkez Birliğimiz, Bölge Birliklerimiz ve tüm kooperatif hizmet binalarında dezenfeksiyon çalışmaları yapıldı. Tarım Kredi, Merkez Birliği yanı sıra Türkiye geneline yayılan 17 Bölge Birliği, 1.625 Kooperatif, 197 hizmet bürosunda hizmet veren personelimizle üreten çiftçilerimizin yanında yer almaya devam ediyoruz.
Çiftçilerimizin tohum, gübre, yem, ilaç, mazot gibi tarımsal girdi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Tarımsal üretim faaliyetlerinin kesintisiz devam etmesi için destek sunuyoruz. 65 yaş ve üstü ortaklarımız, ihtiyaçlarını ortağı oldukları kooperatifleri telefonla arayarak bildirebilirler” dedi.
Tarımsal üretimin, ülkece zor günler geçirdiğimiz bu sürecin aşılmasında büyük önem taşıdığını belirten Poyraz “Çiftçilerimiz üretmeye mutlaka devam etmeli. Tarım Kredi olarak, Koronavirüse karşı çiftçilerimizin yanındayız. Bu zor dönemi üreterek, birlikte aşacağız” ifadelerini kullandı.