Çocuğun yeri fabrika olmamalı

Çocuğun yeri fabrika olmamalı

TÜRKONFED'den eğitimde 4+4+4 formülüne tepki



TÜRKONFED Başkanı Erdem Çenesiz, zorunlu eğitimde 4+4+4 formülüne tepki gösterdi.


Çenesiz, 4'üncü yıldan sonra mesleki eğitime yönelen çocuklar, fabrikalara staj için geldiğinde 15 yaşın altında olacaktır.

Bu, 15 yaş altı çocukların fabrikalarda çalıştırılmamasına yönelik ILO Sözleşmesi'ne terstir” dedi.

Türkiye'nin en büyük bağımsız gönüllü iş dünyası örgütü olan TÜRKONFED'in (Türk Girişim ve İş Dünyası Federasyonu) Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Çenesiz, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda görüşülmeye başlanan İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile ilgili açıklama yaptı.

4'er yıl kademeli olması planlanan sistemin eğitimin kalitesine ve sürdürülebilirliğine gölge düşüreceğini söyleyen Erdem Çenesiz, Kademeli eğitim sisteminde 4'üncü yıldan sonra mesleki eğitime yönelen çocuklar, fabrikalara staj için geldiklerinde 15 yaşının altında olacaktır. Fabrikada eğitim alabilecek olgunluğa erişmemiş olan 15 yaş altı çocuklar, iş güvenli açısından büyük risk teşkil edecektir” dedi. Çenesiz, bu durumun Türkiye'nin de imzaladığı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Sözleşmesinin ‘15 yaş altı çocukların özel sektör sanayi işletmelerinde ya da bunların alt birimlerinde istihdam edilmemesi ve çalıştırılmaması' ile ilgili maddesine de ters düşeceğinin altını çizdi.

12 yıllık zorunlu eğitimi, ancak ve ancak 8 yılın kesintisiz temel eğitim içermesi halinde desteklediklerini belirten Erdem Çenesiz, şunları söyledi:

Türk sanayisinin ve hizmet sektörlerinin ihtiyacı olan nitelikli ara eleman yetiştirilmesi gerekmektedir. Bu bakımdan eğitim reformunun mesleki eğitimi de kapsayacak şekilde ele alınması gerektiğini düşünüyoruz. TÜRKONFED olarak 12 yıllık zorunlu eğitimde, 8 yılın kesintisiz olmasını ve onu izleyen 4 yılda doğru yönlendirmelerle mesleki eğitime de olanak sağlanmasını öneriyoruz.”.

Köklü eğitim reformu Türkiye'yi 2023 vizyonuna taşır”

Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşmak için teknoloji ve inovasyon ağırlıklı politikalar ortaya koyduğunu hatırlatan Çenesiz, sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisi olma hedefine ancak teknolojiyi geliştirerek ulaşabilir. Bunun için en önemli gereklilik, güçlü temel becerilere sahip insan sermayesidir. Temel beceriler eğitim sisteminin bölünmesi ile değil, birleştirilmesi ile güçlenir. Bu anlamda ülkemizi 2023 vizyonuna taşıyacak temel adımlardan biri çok yönlü ve köklü bir eğitim reformudur. Eğitim reformunun, mesleki eğitimi de kapsayacak şekilde katılımcı bir perspektifle oluşturulması gerektiğini düşünüyoruz. Ülkemizin sahip olduğu genç nüfus bize dünyayla rekabette önemli avantajlar sunuyor. Bu avantajı, genç nüfusumuzun becerilerine ve bilgi birikimine yatırım yaparak değerlendirmeliyiz. Eğitim düzeyi yüksek bir neslin toplumsal faydası da yüksek olacak ve ülkemiz refahına katkıda bulunacaktır.”

















Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı