Tarih: 08.03.2016 21:12

Cumhuriyet alanının sembolü

Facebook Twitter Linked-in

 

  Bandırma´nın her köşesinde O´nu, elinde, kendi deyimiyle ?uzun kol?u ile çalıp, gür sesiyle türkülerini seslendirirken görebilirsiniz.

/resimler/2016-3/8/2116271546116.jpg

Gürer Eskicioğlu, 1959 yılında, Bandırma´da doğdu. Bandırma´nın yerli ailelerinden birinin çocuğu. ?Sokak halk ozanı? Eskicioğlu, babasının, Bandırma´da ?bakkal Necati?, ?pehlivan Necati?, ?eskici Necati? ve ?avcı Necati? lakaplarıyla tanınıp, bakkallık, pazarcılık yapan bir ?esnaf emekçisi? olduğunu, annesinin de babasının işlerine destek verdiğini belirtiyor. Babasının, ailesini dişiyle tırnağıyla emek vererek geçindirip, bugünlere getirdiğinin altını özellikle çiziyor.

/resimler/2016-3/8/2116545921524.jpg

Hiç evlenmeyen Gürer Eskicioğlu, 10 yıldır, Bandırma´da ?elinde ?uzun kolu? ile türkü söyleyip, aldığı bahşişlerle geçimini sağlarken, Bandırmalılar tarafından çok seviliyor.

?Bandırma´nın geçmişini aradığını? vurgulayan Eskicioğlu, ?Çocukluk yıllarımın Bandırma´sını özlüyorum? diyor. ?O yılların Bandırması nereye gitti?? diye sorduğumda, gülerek, ?Ne bileyim ben? Herhalde New York´a taşındı!? yanıtını alıyorum. Bugünkü Bandırma hakkında düşüncelerini sorduğumda ise şu değerlendirmede bulunuyor:

?Çok sevdiğim Bandırma, bugün kendi dinamiklerinden uzaklaştırılıp, betonlaştırıldı. Ekonomik abluka altına alındı. Havası, denizi, doğası acımasızca kirletildi. Birbirini tanımadan, şaşkınlık içinde dolaşan insanlar?Emekten yana yapılanması cılız.?

Yaşamı, bir laboratuvar olarak gördüğüne dikkat çekiyor, Eskicioğlu. İnsanoğlu için her geçen günün yeni bir öğrenme ve deneyim olduğuna işaret ederken, şunları söylüyor:

?İnsanların da, yaşamın bir laboratuvar olduğunu görmeleri, saplantısız bir yaşamdan kurtulmaları, toplum için yararlı paylaşımlarda bulunmaları gerekiyor. 10 yıldır, kentimin sokaklarında çalıp söylüyorum. Amacım, insanların yaşamlarına ayna tutmaya çalışmak. Onları biraz olsun düşündürmeyi başarmak.?

/resimler/2016-3/8/2117513891433.jpg

Sigaraya büyük tepkisi var, Eskicioğlu´nun. Sigaranın, uyuşturucu bağımlılığına da gidebilecek bir yol olduğuna inanıyor.

Satrancı da çok seviyor. ?Küçük yaştan başlayarak çocuklar, satrançla buluşturularak, düşünce ufukları açılmalı? diyor.

Bandırmalı halk ozanına, etkilendiği sanatçıları sorduğumda ise, ?Öncelikle Ruhi Su derim. Sonra Zülfü Livaneli, Moğollar, Grup Yorum ve Cem Karaca´yı sayabilirim.? yanıtını alıyorum.

Gürer Eskicioğlu, Bandırmalıların, kendisine gösterdiği ilgiden mutlu olduğunu, sağlığı elverdiği sürece çalıp söylemeye ve onları düşündürmeye çalışacağını sözlerine ekliyor. Önder BALIKÇI

/resimler/2016-3/8/2118326704756.jpg




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —