Damızlık Birliği Başkanı Çakırca’dan Ulusal Süt Günü mesajı

Damızlık Birliği Başkanı Çakırca’dan Ulusal Süt Günü mesajı

Damızlık Birliği Başkanı Mustafa Kemal Çakırca, “Kemik Sağlığı ve Güçlü Bir Bağışıklık için Süt İçmeyi İhmal Etmeyin!”

Balıkesir Damızlık Sığır Birliği Başkanı Mustafa Kemal Çakırca, 1 Haziran Ulusal Süt günü dolayısı ile yaptığı yazılı açıklamada, yaşamsal fonksiyonu olan Süt’ün yeterinde kullanılmadığı, Süt tüketiminin hem yaşamsal, hem de ulusal tarım-hayvancılık sektörüne önemli katkısı olacağına işaret etti.

Balıkesir Damızlık Sığır Birliği Başkanı Mustafa Kemal Çakırca yaptığı açıklamada;

“COVID-19 salgınında kritik rolü ortaya çıkan güçlü bir bağışıklık sistemi için protein yönünden de zengin olan sütü her gün tüketmek gerekiyor. Türkiye Beslenme Rehberine göre, yetişkin bireylerin her gün 3 porsiyon, çocukların, ergenlik dönemindeki gençlerin, gebe ve emzikli kadınlar ile menopoz sonrası kadınların 2-4 porsiyon süt ve yerine geçen besinleri tüketmesi gerektiğini belirtiliyor.”

“1 Haziran Dünya Süt Günü kapsamında süt, bebeklikten yaşlılığa vücudun gelişmesi ve sağlığın korunması için gerekli olan önemli besin öğelerini karşıladığımız bir besin. Protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum, iyot gibi mineraller ile A, B1, B2, B12 vitaminleri sütün içerdiği önemli besin öğeleri arasında yer alıyor. Süt ve ürünlerinin içerdiği kalsiyum ve fosfor diş ve kemiklerin sağlıklı gelişimi için olmazsa olmazlardan.”

“Süt ve ürünlerinin kaliteli protein içeriği çocuklarda büyüme ve gelişmenin devamı için oldukça önem taşıyor. Süt proteinlerinin gelişmeye katkısının yanı sıra; kalsiyum emilimi ve bağışıklık üzerine olumlu etkisi olduğu, kan basıncını ve kanser riskini azaltabildiği, vücut ağırlığının kontrolünde etkin olduğu ve diş çürüklerine karşı koruyucu olduğu biliniyor. COVID-19 salgını nedeniyle günlük beslenmede protein alımının önemi güçlü bir bağışıklık için vurgulanıyor. Protein yönünden zengin içeriğe sahip sütün her gün tüketilmesiyle bağışıklığın desteklenmesi de mümkün hale geliyor. Sütün içerdiği B grubu vitaminler ise başta kırmızı kan hücreleri ile sinir sistemi hücreleri olmak üzere tüm vücutta önemli işlevlere sahip.”

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması (2010) verilerine göre, süt tüketimimiz yeterli değil!

“Türkiye genelinde süt tüketen kişilerin toplam nüfusa oranının %54,4 olduğu belirlenmiş olup, haftalık ortalama %19,5 oranında ve haftada 1-2 defa süt tüketildiği görülmüştür. Türkiye Beslenme Rehberi’ne göre yetişkin bireylerin her gün 3 porsiyon, çocukların, ergenlik dönemindeki gençlerin, gebe ve emzikli kadınlar ile menopoz sonrası kadınların 2-4 porsiyon süt ve süt ürünlerini tüketmeleri gerekiyor. Süt için bir porsiyon miktarı 200 ml (1 bardak) süte karşılık gelmekte olup, bu miktar 150 gram yoğurda, 30 gram (kibrit kutusu büyüklüğünde) sert peynire karşılık geliyor. Sağlık için büyük risk taşıyan, kaynağı belli olmayan sütlerden uzak durulmalı, çiğ süt ve pastörize edilmemiş sütlerden yapılan peynir ve benzeri besinler Brusella hastalığı başta olmak üzere birçok enfeksiyon hastalığı için risk taşıdığından sokakta satılan kaynağı bilinmeyen sütleri tüketmemek, pastörize (günlük) veya UHT (uzun ömürlü) sütleri tercih etmek gerekiyor.”



  • Perşembe 18.3 ° / 10.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu