Tarih: 03.05.2023 17:50

Damızlık koçlara büyük ilgi

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nde, 2023 yılı, “Geleneksel Damızlık Koç Satış Töreni” ilgi gördü. Koç satışına, bölgemizden gelen çok sayıda üretici katıldı.

Koç satış törenini Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, Gönen Kaymakamı Aslan Yurt, Bandırma İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mahir Mavi, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Serkan Akça, Bandırma Tarım ve Orman İlçe Müdürü Murat Güngörmez, Erdek Tarım ve Orman İlçe Müdürü Dilek Işıktaş ve Gönen Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Emiralda izledi.

Üreticileri müzayede yöntemi ile koçları satın aldığı satışlarda, “Karacabey Merinosu”, “Kıvırcık” ve “Bandırma Koyunu” türlerinden toplam 160 koç satışa sunuldu.

“Karacabey Merinosu”nun satışı 12.000+KDV, “Kıvırcık” satışı 7.500+KDV ve “Bandırma Koyunu” ise 6.000+KDV’den satışa çıkarıldı.

Açık artırmada “Karacabey Merinosu” ırkındaki koçlardan biri 91.000, diğeri ise 76.000 liradan alıcı buldu. Bunlardan biri olan ‘Karacabey Merinosu’nu, Balıkesir merkezden, Erturlar Çiftliği sahibi Şevval Ertur, 91.000 liraya, diğerini ise  Manisa Demirci’den gelen Celal Sevgi, babası Abdurrahman Sevgi adına, 76.000 liraya satın aldı.

TAGEM GENEL MÜDÜRÜ KONUŞUYOR

Koç satışlarına geçilmeden önce kürsüye davet edilen Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar(TAGEM) Genel Müdürü Dr. Metin Türker, bu yıl 80. Koç satış töreninin düzenlendiğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

“TAGEM olarak Türkiye’de birinci sıradayız, dünyada ise ilk 10 kuruluş arasında yer alıyoruz. Gıda güvenliğinin temelini ARGE dediğimiz araştırma-geliştirme çalışmaları oluşturur. Dünyada iklim değişiklikleri, gıdalarımızı da olumsuz etkiliyor. Yaşanan bir derecelik ısınma bile süt ve et üretimini geriletiyor. Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü, 90 yıllık bir kuruluş. 1933 yılında, ‘Merinos Yetiştirme Çiftliği’ olarak hizmete girdi. Biz, TAGEM kuruluşu olarak, 12 ayrı hayvan ıslahı yapıyoruz. Bandırma’da ürettiğimiz ‘Karacabey Merinosu’ da kendini ispat etmiş, önemli bir marka. Amacımız, yerli ve milli üretim yapmak. 2016 yılından beri dünyanın en iyi teknolojilerini uyguluyoruz. Hem marka hem de hastalıklara dayanıklı türler yetiştiriyoruz. Bu arada, Bandırma’da toplam 150 Anadolu melezi mandasının ıslah çalışmalarını sürdürüyoruz. Yine ‘Bandırma Koyunu’nu da yetiştirdik. Bunların yanı sıra genetik kaynakların korunması için de çalışıyoruz. Bu kapsamda, nesli tükenme tehlikesi içinde bulunan Gökçeada, Sakız, Kıvırcık ve Boz Irk türlerini de korumaya aldık. Onların da ıslah çalışmalarını yapacağız. 2022 yılında, Bandırma’da, 155 ‘Karacabey Merinosu’ satmıştık. Bu yıl ise toplam 160 koç satışı yapacağız.”   ÖNDER BALIKÇI




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —