Denizcilik Fakültesi Dekanı Sarı uyardı

Denizcilik Fakültesi Dekanı Sarı uyardı

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara ve çevresinin “Özel Koruma Bölgesi” olduğu unutulmamalı

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma Körfezi açıklarına, deniz üstü rüzgâr enerji santralleri(RES) kurulmasının, balık popülasyonuna etkisi olup olmayacağı konusunda düşüncelerini açıkladı.

Temiz enerji yatırımlarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yararına dikkati çeken Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

“HES’ler güzel ve yararlı olmasına rağmen ne yazık ki doğaya da zarar veriyor. Ancak güneş ve rüzgâr enerjisi ülkeler için çok değerli yatırımlardır. Temiz enerjiye yatırımı elbette desteklerim. Ancak Bandırma Körfezi ve Kapıdağ açıklarına RES kurulması konusu çok iyi düşünülmeli.”

MARMARA VE ÇEVRESİ ÖZEL KORUMA BÖLGESİ

Marmara Denizi ve çevresinin yıllar önce “Özel Koruma Bölgesi” ilan edildiğine dikkati çeken Sarı, şunları söyledi:

“Buna paralel olarak, Bandırma açıklarında ve bu bölgede deniz üstüne RES yatırımı yaparken çok iyi düşünülmeli. Bu konuda mutlaka bilim insanlarından ekolojik raporlar ve değerlendirmeler alınmalı. Denizlerimize ‘yol geçen hanı’ gibi uygulamalar yapılmamalı. Ekosistemi mutlaka korumak zorundayız. Denize en küçük bir zarar gelmemeli. Konunun yakından takipçisiyiz.”

PİNALAR KONUSUNDA ÖNEMLİ YOL ALDIK

Denizdeki PİNA’lar konusunda Bandırma ve Erdekli vatandaşların bilinçlendirilmesi açısından önemli yol aldıklarını belirten Sarı, şunları söyledi:

“Pina’lar, 1 saatte 6 litre suyu filtre ediyor. Ancak bunun için yapacağımız daha çok iş var. Marmara Denizi’ne kıyısı olan 7 ilin valiliği ve belediyeleri ile temasa geçtik. Buna paralel olarak tarafımızdan hazırlanan PİNA bilgilendirme panolarını bu iller ve ilçelerine asılacak.”

ARITMA TESİSLERİ

Erdek ve Bandırma’da yapımları süren ileri biyolojik arıtma tesislerinin önemli olduğuna dikkati çeken Sarı, şöyle konuştu:

“Ancak Bandırma ve Erdek’teki bu tesisler, 40-50 yıl önce yapılmalıydı. Çok geç kalan bu tesislerin şu anda ortalama yüzde 60’ı tamamlandı. Tabii ki bu arıtma tesislerinin yapımı da yetmez. Mutlaka çok iyi çalışmaları ve koku üretmemeleri gerekir. Eğer koku varsa iyi çalışmıyor demektir.”

MÜSİLAJ YİNE DÖNEBİLİR

Marmara Denizi’nde iki yıl önce görülen müsilajın bir gün yine dönebileceğine işaret eden Sarı, “Müsilaj, ne yazık ki bir gün geri dönecek, çünkü Marmara Denizi’ni kirletmeye devam ediyoruz” dedi.

Erdek Körfezi’nde yaptıkları dalışlarda, yüzey suyu sıcaklığının 28 santigrat olduğunu belirlediklerini vurgulayan Sarı, “Bu çok yüksek bir sıcaklıktır” diye konuştu.

Erdek Körfezi ve Marmara Denizi’nde balıkların azalması sonucunda “iskorpit” türü balıkların daha belirgin olmasının doğal olduğunu belirten Sarı, “Ancak iskorpit de değerli bir balıktır. Özellikle çorbası çok lezzetli olur. Pilakisi de yapılır. Balıkçılar, yakaladıkları küçük iskorpitleri öldürmesinler ve denize geri atsınlar” dedi.

Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, Edincik altında bulunan “Avni Kocaman Bilim Merkezi”nin ise toplu ziyaretlere, fakültelerine başvurularak izin alındığı takdirde açık olduğunu belirterek, “Keşke haftanın yedi günü açık olabilse ama bu konuda yeterli personelimiz yok” diye konuştu.   ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Denizcilik Fakültesi Dekanı uyardı
  • Cuma 9.9 ° / 3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 9.2 ° / 1.7 ° Güneşli
  • Pazar 8.6 ° / 4.4 ° Şiddetli yağmurlu