Tarih: 06.07.2024 08:43

Deprem bölgesindeki fizyoterapistlere Emosyonel Travmada Fizyoterapi Eğitimi

Facebook Twitter Linked-in

6 Şubat depreminde hayatlarını kaybeden 33 fizyoterapistin anısına düzenlenen projede bölgede görev yapan fizyoterapistlere Temel Beden Farkındalık Terapisi egzersizleri ile Travma Sonrası Stres Bozukluğu’nda Fizyoterapi eğitimi verilecek.

Dünya Fizyoterapistleri Konfederasyonu’nun alt grubu olan Uluslararası Mental Sağlıkta Fizyoterapi Organizasyonu’nun (International Organization of Physical Therapy in Mental Health) açmış olduğu proje yarışmasında kabul edilen proje ile deprem bölgesinde yaşayan 30 fizyoterapistin Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) terapisinde fizyoterapistler tarafından kullanılan kanıta dayalı bir yöntem olan Temel Beden Farkındalık Terapisi (TBFT) hakkında bilgi vererek daha sağlıklı bir topluma katkıda bulunmaları hedefleniyor.

YÜCE: AMACIMIZ SAĞLIKLI BİR TOPLUMA KATKIDA BULUNMAK

Konu ile ilgili bilgi veren proje sorumlusu Dr. Fzt. Hamiyet Yüce; Projemizin adı Yaşama yeniden tutunmak; Deprem Sonrası Emosyonel Travmada Fizyoterapi.. 6 Şubat depreminde resmî açıklamalara göre 100 binin üzerinde insan hayatını kaybetti. Kayıplar arasında Türkiye Fizyoterapistler Derneği'ne bildirilen 33 meslektaşımızın da olduğu bildirildi. Ülkemizdeki fizyoterapistler fiziksel travmaları tedavi edebilecek bilgi birikimine sahip. Ancak deprem sonrası ortaya çıkan Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) ile ilgili temel bilgi ve yaklaşımlar yetersiz. Amacımız TSSB terapisinde fizyoterapistler tarafından kullanılan kanıta dayalı bir yöntem olan Temel Beden Farkındalık Terapisi (TBFT) egzersizlerini uygulamalı olarak öğretmektir. Bu eğitim ile öncelikli hedefimiz deprem bölgesinde yaşayan ve depremin etkisinde kalan 30 fizyoterapistin emosyonel ve bedensel belirtileri ile nasıl başa çıkacaklarını öğretmek. Daha sonra da aldıkları eğitim ile danışanlarına yardımcı olarak daha sağlıklı bir topluma katkıda bulunmalarını sağlamaktır” dedi.

EĞİTİMLER 10 EKİM DÜNYA RUH SAĞLIĞI GÜNÜNDE

Eğitimlerle ilgili bilgi veren Dr. Fzt. Hamiyet Yüce; “Deprem bölgesinde görev yapan fizyoterapistlere 3 gün online ve 2,5 gün yüz yüze eğitim verilecek. Bu eğitimleri Dünya Ruh Sağlığı günü olan 10 Ekim’e denk gelecek şekilde planladık ve 10-11-12 Ekim’de Gaziantep’te, Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nde yüz yüze gerçekleştireceğiz. Proje ekibini TBFT eğitimi almış 4 fizyoterapist oluşturuyor. Bu ekibin üyeleri, o bölgede bu konuda çaresiz kalan 30 meslektaşına TSSB hakkında bilgi verecek ve hayatta kalanların semptomlarıyla nasıl baş edebilecekleri konusunda TBFT egzersizleri ile uygulamalı eğitim verecektir” dedi.

İsveç Beden Farkındalığı Enstitüsü Kayıtlı Eğitmeni, Türkiye Fizyoterapistler Derneği Mental Sağlık Çalışma Grubu Kurucu Üyesi ve TBFT Uluslararası Öğretmenler Birliği üyesi olan Doktor Fizyoterapist Hamiyet Yüce ekipteki diğer üyeleri de tanıtarak “Hatice Reyhan Özgöbek, Buse Kabak, Ebru Sultan Yüzügüldü bu süreçte birlikte çalışacağımız meslektaşlarımız. Kendileri düzey A, B, C eğitimini almış TBFT öğrencileri. Bu projeyle eğitim verdiğimiz katılımcıların istekleri doğrultusunda ve bunu finanse edecek bir kuruluş da bulabilirsek daha sonra TBFT Düzey A ve B eğitimlerini de aynı katılımcılara vermeyi planlayabiliriz” diye konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —