Bandırma’da düzenlenen “6 Şubat depreminden neler öğrendik?” konulu
panel ilgi görmedi. Paneli çok az bir topluluk izledi.
Santral Kültür Merkezi’nde, Bandırma Kent Konseyi, Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği ve İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilciliği iş birliğiyle düzenlenen panelde önce Bandırma Belediyesi-Bandırma Kent Konseyi’nin, 6 Şubat 2023’te yaşanıp, 11 ili etkileyen depremde gönderilen yardımları kapsayan bir video izletildi.
Daha sonra söz verilen Bandırma Belediye Başkan Vekili Mesut Özdemir, belediye olarak deprem konusunda olanaklar ölçüsünde çalışmalar yaptıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Belediyemizde Afet Müdürlüğü kurulması çalışmalarını başlattık. Belediyemiz bünyesinde 30 kişiden oluşan arama-kurtarma ekibi kurduk. Deprem sonrası için merkezde 47, kırsal mahallelerde 38 olmak üzere toplam 85 toplanma yeri belirledik. Tabii ki deprem riski nedeniyle kentteki yapı stoğunu yenilemek gerekiyor. Ancak buna da otopark yönetmeliği başta olmak üzere bazı yasa ve yönetmelikler engel oluyor. Yeni binalar için yeni arsalar üretmeliyiz. Ancak Bandırma için 10 yıldır 1/5.000’lik planlar çıkmadı. Ekonomik nedenler, binaların yenilenmesini engelliyor. Mevzuat da dönüşüme engel oluyor. Yerel Yönetimler Yasası mutlaka yenilenmeli ve yerel yönetimlere bu konuda yetki verilmeli.”
Ardından, Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü(BANDAK) Başkanı Kadri Civan, deprem bölgesinde yaşadıkları olaylarla ilgili sunumunu yaptı.
Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Çağrı Aldemir de konuşmasında “Yapıların da bir ömrü vardır. Ortalama 50 yılı geçen binalar yenilenmelidir. Ancak bu konuda en büyük engel, yürürlükte bulunan Otopark Yönetmeliğidir” dedi.
İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Celil Akyol da konuşmasında “Binaların yapılması öncesinde projelendirme çok iyi. Ancak projelerin uygulanmasına uyulmuyor. O zaman projenin anlamı da kalmıyor. Unutmayalım ki deprem değil, yanlış yapılan binalar öldürür” dedi. ÖNDER BALIKÇI