Tarih: 11.02.2012 21:52

Destancılığı yaşatıyor.

Facebook Twitter Linked-in




___________________________________/ Enver DOLGUN / EDREMİT

Edremit Körfezindeki ilçe pazarlarının en renkli siması olan `Anadolu

Destancılığın` son temsilcisi Halk Ozanı Destancı Kör Mustafa, ışık

umudu yaşıyor. Kör Mustafa, "Havranlılar bana ilgi gösteriyor.

Kendilerine teşekkür ederim" dedi.


Edremit Körfezindeki ilçe pazarlarının en renkli siması olan `Anadolu

Destancılığın` son temsilcisi Halk Ozanı Destancı Kör Mustafa,

Türklerin binlerce yıldır Orta Asya`dan Anadolu`ya taşıdığı bir

geleneği ve kültürü devam ettiriyor. Halk Ozanı Destancı Kör

Mustafa`nın tek ümidi gözlerinin İstanbul`daki bir özel hastanede

yapılacak olan göz ameliyatı ile açılması ve `ışığa` kavuşması umudunu

yaşadığını söyledi.


Gözlerinin azda olsa görmesinden umutlu olduğunu söyleyen ve Havranlıların kendisine sahip çıktıkları için teşekkür eden Kör Mustafa, "Artık çocuklarımın yüzünü kir kez de olsa görebileceğim. Bir kez bile olsa çocuklarımın yüzünü görmek için dünyaları bağışlarım" diyerek sevincini ifade etti.



İvrindi ilçesine bağlı Kocaoba Köyünden olan gözleri görmeyen evli ve 2 çocuk sahibi `Halk Ozanı Destancı Kör Mustafa` lakaplı Mustafa Kurçen`in (60) gözleri doğuştan az gören ve sonradan tamamen görme olayını kaybeden, sırtında torbası, kolunda `Değneği` ve elinde `Darbukası` ilçe ve semt pazarlarını dolaşıp bölgenin kültürünü yansıtan yanık türküler ve ilahiler söyleyerek Anadolu`da ki `Destancı` geleneğini ve Anadolu ozanlarının son türü oldu.



Çocukluğumda A vitamini eksikliğine bağlı `Gece Körlüğü` var olduğunu, gözlerinin gündüz gördüğünü ve geceleri görmediğini söyleyen Destancı Kör Mustafa, 30-35 sene evvelsine kadar 100 metreye kadar etrafını gördüğünü, okula gidemediğini ama harfleri gördüğünü şimdi ışığında kaybolduğunu söyledi.



Gece ve gündüzü bazen yandan gelen küçük bir `Şavk` ile ayıt edebildiğini söyleyen Kör Mustafa, "5 metreye kadar önümü görebilsem bana bu yeter, bu kadarı beni idare eder.



Çocuklarımı, eşimi ve beni seven dostlarımı görebilmeyi çok ve çok istiyorum. İstanbul`da ki bir üniversite hastanesinde bir Göz Profesörünün beni görmesi ile gözlerimin açılacağını söylediler ama bir türlü yokluk nedeni ile beceremedim. Üniversitelerden ve Profesörlerden yardım bekliyordum, bana ve gözlerime ışık ve şavk versinler diye ama kimse ilgilenmedi benimle. Ben tamamen görsem bile, yine halkımın arasında `Destancı Kör Mustafa` olarak devam edeceğim.



Bu güne kadar onlar bana yaşam verdi ve beni kucaklayıp kolladılar. Allah onların hepsinden razı olsun" dedi.



İvrindi ilçesine bağlı Kocaoba Köyünden Destancı Kör Mustafa, Havranlı bir iş adamının İstanbul`daki bir özel göz hastanesinde bu tür göz ameliyatlarının başarı ile yapıldığını ve oradaki göz hastanesine yakında göndereceği sözünü verdiğini sevinçle bildirdi ve adını vermek istemeyen Havranlı hayırsever işadamına ilgisinden dolayı teşekkür ediyor.
Edremit
Körfezindeki ilçe ve semt pazarlarında darbuka çalıp gür ve  yanıkile türküler söyleyip halkın verdiği küçük paralar ile ailesini geçindiren ve çocuklarını okutan Destancı Kör Mustafa, ileri yaşına rağmen inatla `Destancılık` mesleğini ve geleneğini devam ettireceğini, halkından asla kopmayacağını söyledi.









Orjinal Habere Git
— HABER SONU —