Bandırma, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Bilgin Pişkin, uygulamaya koyulmak üzere hazırlık çalışmaları başlatılan `Mahkeme Yönetim Sistemi Destek Projesi` hakkında açıklamalarda bulundu.
Başsavcı Pişkin, makamında yaptığı açıklamada, Bandırma Adliyesi`nin projenin uygulamaya koyulduğu 20 pilot adliyeden bir tanesi olduğunu belirterek,Türkiye`de Mahkeme Yönetim Sistemine Destek Projesi`nin toplamda 20 adliyede uygulandığını ve Bandırma Adliyesi`nin de pilot adliyeler arasında yer aldığını söyledi.
Mahkeme Yönetim Sistemi hakkında açıklamalarda da bulunan Pişkin, "Vatandaş bundan böyle hakim odası aramayacak, para yatırmak için vezne aramayacak. Vatandaş lehine düzenlenmiş, vatandaşın kolaylığını esas almış bir sistem. Bu sistem özellikle Avrupa da uygulandıktan sonra Türkiye`de de beş adliyede uygulandı ve başarı sağlandı. Bizde bu çalışmayı başlattık ve projemizin fiziki çalışmalarını yapmaya devam ediyoruz. Vatandaşların her türlü adli işi birinci katta bitirilecek. Vatandaş adliyeye girer girmez bu levhalarla buluşacak. Her katın kendine göre bir rengi olacak. Ceza katları ile işi olan Özel sektör gibi görevliler tarafından karşılanacak" dedi.
"YENİ CEZAEVİ 2 BİN 500 KİŞİ BARINDIRACAK"
Bandırma`da yapımı tamamlanmak üzere olan yeni cezaevi ile ilgili açıklamalarda da bulunan Başsavcı Pişkin, halihazırda bulunan M tipi Kapalı cezaevinin yanı sıra biner kişilik kapasiteye sahip 2 adet T tipi ve 500 kişi kapasiteli Açık cezaevi yapıldığını belirterek, "Bugün Bandırma`da bulunan 500 kişilik M Tipi cezaevini düşünürsek, onun üzerine 3 bin kişi kapasiteli bir cezaevini teslim almak üzereyiz" diye konuştu.
Bandırma da adliyecilik ve cezaevi kavramlarının kabuk değiştirdiğini hatırlatan Başsavcı Pişkin, "Bu durum yeni yer yeni mekan ve yeni çalışan gibi kavramları da paralelinde getirdi. Mesela Bandırma Adliyesi`nde 8 savcı varken cezaevlerinin yükünü taşıyacak şekilde talebimiz oldu 2 arkadaşımız daha geldi savcı sayımız sekiz den 10`a çıktı. Bunun yanı sıra Bandırma`ya gelen memur sayısı da arttı 385 yeni İnfaz Koruma memuru görevlerine başladı. Yine ceza evimiz için 80 kişilik bir memur sınavı gerçekleştirdik. Bunlarda altı ay eğitim gördükten sonra göreve başlayacak" şeklinde konuştu.
"DENETİMLİ SERBESTLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ YENİ BİNASINDA"
Konuşmasını Bandırma Adliyesi`nin bulunduğu konum hakkında bilgilendirmelerde bulunarak sürdüren Başsavcı Pişkin, ülke geneli içerisinde bulunan 134 Ağır Ceza Merkezi arasında bulunduğunu, konumu itibariyle, Erdek, Manya, Gönen veMarmara Adası Adliyesi de Bandırma Adliyesi`ne bağlı olarak çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. Bandırma Adliyesi`nde Ağır Ceza Mahkemesi`nin bulunmasından dolayı Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğüne de sahip olduğunu söyleyen Pişkin, "Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü çevre ilçelerde hizmet veriyor. 2013 yılı içerisinde ellerinde yaklaşık bin 300 Derdest dosyası bulunuyor. Bina yerleştirme sistemi içerisinde, Denetimli Serbestlik Şube Müdürlüğü başlattığımız çalışma ile NATO yolu üzerinde toplam üç katlı bir bina kiralanarak buraya taşındı. Binanın tüm işlemleri tamamlandı ve müdürlüğümüzü buraya taşıdık" dedi.
"BANDIRMA HUZURLU BİR TOPLUM"
Bandırma da gerçekleştirilen suç ve oranları hakkında bilgilendirmelerde de bulunan Başsavcı Pişkin, 2012 yılında 6 bin 365 hazırlık evrakının olduğunu,Bandırma`nın huzurlu bir ilçe olduğunu, faili meçhul olayların olmadığını ancak son dönemlerde hırsızlık olaylarında artış meydana geldiğini söyledi. Pişkin, "Bunun sebebi Bandırma`nın varlıklı bir kent olduğu algısı var. Hırsızlık olayları dışarıdan gelenler tarafından gerçekleştiriliyor. İlçede bu tür olayları gerçekleştirenleri bizler tanıyoruz. Bunun haricinde nezaket suçları dediğimiz suçlar var" şeklinde konuştu.