Doğru tercih için 10 altın kural!

Doğru tercih için 10 altın kural!

Lapsus Psikoloji ve Gelişim Atölyesi Kurucusu Uzman Klinik Psikolog Gonca Akkaya doğru tercih yapmanın 10 altın kuralını paylaştı.

Üniversiteye girişte yeni sınav sistemi Yükseköğretim Kurumları Sınavı´nın (YKS) tüm oturumları tamamlandı. Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi´ne (YDT) katılan toplam 2 milyondan fazla adayın aldığı puanların açıklanmasıyla tercih telaşı başladı. Üniversite adaylarının geleceğine dair önemli kararların verileceği tercih döneminde doğru tercih yapmak çok önemli.  Lapsus Psikoloji ve Gelişim Atölyesi Kurucusu Uzman Klinik Psikolog Gonca Akkaya doğru tercih yapmanın 10 altın kuralını paylaştı.

1-    Sadece ?´kazandım´´ demek için tercih yapmayın. Listenizdeki her program kesinlikle yerleştirildiğinizde kayıt yaptırıp okuyacağınız program olsun.

2-    ÖSYM, puanı en yüksek olan adaydan başlayarak sırayla yerleştirme işlemini gerçekleştirir. Sırası gelen her adayın bütün tercihlerini değerlendirdikten sonra diğer adaya geçer. Bu nedenle herhangi bir tercihinizin sıralamadaki yeri kazanma olasılığınızı etkilemez. Yani aynı programı biri 1. sırada, diğeri 18. sırada tercih etmiş olan iki adaydan puanı yüksek olan kazanır.

3-    Bir Üniversite veya bir programı kazanma zorluğunu belirleyen faktör o programın o yıl tercih edilme yoğunluğudur ve bu yıldan yıla çok özel durumların dışında hemen hemen değişmez. Bu nedenle ölçü olarak bir önceki yılın sonuçlarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Bir önceki yılın taban puanları yanıltıcı olabilir. Bunun yerine bir programın hangi yüzdelik dilimden öğrenci aldığı, daha da iyisi bir önceki yıl o programa en son yerleştirilen öğrencinin puanının kaçıncı sırada olduğu en gerçekçi veridir.

4-     Önceliklerinizin ne olduğunu düşünün ve bunları önem sırasına koyun. Öğrenim göreceğiniz üniversite mi, bölüm mü, şehir mi? ?Burada okumayı kesinlikle istemem, burada okumaktansa tekrar sınava girerim? dediğiniz bölümleri, şehirleri çıkartın.

5-     Kalan programlar ?yeniden sınava girmektense bu bölümü okuyabilirim? diye düşündüğünüz programlar olsun. Daha sonra bu programları en çok istediğinizden en az istediğinize doğru sıralayın.

6-    Daha küçük yüzdelik dilimden öğrenci almış bir programı daha büyük bir yüzdelik dilimden öğrenci almış bir programdan sonra yazmak ölü tercih olur. Örneğin %12´lik bir bölümden sonra %6´lık bir bölüm yazılmışsa bu boş bir tercih olur. Çünkü %12´lik bölüme girilememişse %6´lık bölüme zaten girebilme imkânı yoktur. Kurallar açısından bir sakınca olmamasına karşın mantıklı olan boş tercihi çıkarıp yerine uygun tercihte bulunmaktır.

7-    Kazanma olasılığınız ne kadar düşük olursa olsun çok istediğiniz programlardan 4-5 tane yazın.

8-    Daha sonra sizin bulunduğunuz yüzdelik dilimden veya ona yakın 8-10 tercih yapın.

9-     Son olarak kazanma olasılığınızı artırmak için listenizde sizin bulunduğunuz yüzdelik dilimden daha büyük dilimden tercihler de yapın.

10- Listenizde yer alan her bölüm sonrakilerden daha çok istediğiniz bölüm olsun.



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı