``Dünya bor fiyatlarını biz belirliyoruz``

``Dünya bor fiyatlarını biz belirliyoruz``

Eti Maden İşletmeleri Bor ve Asit Fabrikaları Bandırma işletme Müdürlüğü kapılarını basına açtı.





Eti Maden İşletmeleri Bor ve Asit Fabrikaları Bandırma işletme Müdürlüğü kapılarını basına açtı.
İşletme Müdürü Recep Şekerci, İşletme ile ilgili bilgiler verirken: ‘' Dünya bor fiyatlarını biz belirliyoruz'' dedi



İşletme Müdürü Recep Şekerci:‘'Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü olarak hedefimiz; Dünya Bor lideri olan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğümüzün hedefleri doğrultusunda, 2013 yılında rafine bor üretimini 372 bin tona çıkararak toplam 378 milyon TL satış hâsılatı gerçekleştirmektir.`` dedi.

İşletme Müdürü Recep Şekerci, İşletme ile ilgili bilgiler verirken: ‘' Dünya bor fiyatlarını biz belirliyoruz'' derken, sinevizyon eşliğinde  Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda  2008-2013 döneminde yapılanları anlattı.

Şekerci: ‘'Sizlere öncelikle, Kurumumuz ve İşletmemiz hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum.``
``Maden kaynaklarının çeşitliliği açısından dünyanın zengin ülkeleri arasında yer alan ülkemiz,
bor madeninde rezerv miktarı bakımından % 72'lik pay ile dünyada ilk sırada gelmektedir.``

``Kurumumuz Eti Maden İşletmeleri, modern kimya tesislerinde bor madenini işleyerek çeşitli bor kimyasalları ve eşdeğeri ürünler üretip seksen civarında ülkeye satışını yapmaktadır. Ülkemize önemli döviz girdisi sağlayan Kurumumuz, odaklanma stratejilerine, maliyet düşürücü uygulamalara ve teknolojik araştırmalara önem vererek yaptığı faaliyetler sonucu, 2005 yılından itibaren dünya pazarında lider konuma gelmiştir.``


``Eti Maden İşletmelerinin üretim tesislerinden biri olan Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğümüz, bor madenlerini işleyerek, rafine ürünler elde etmek üzere 1964 yılında kurulmuştur. İşletmemizde 1967 yılından bu yana üretim faaliyetlerine, artan üretim kapasitesi ile devam edilmektedir.``

``Tesislerimiz ilçenin muhtelif yerlerindedir. Boraks, Borik Asit, Bor Oksit, Zirai Bor (Etidot-67) Fabrikaları Bandırma-Balıkesir yolu üzerinde ilçe merkezine 4 km mesafede olup, 119.000 m2 si kapalı olmak üzere 636.233 m2'lik bir alan üzerinde yer almaktadır. Sülfürik Asit Fabrikamız Bandırma-Erdek karayolu üzerinde ve ilçe merkezine 6 km uzaklıktadır. 247.850 m2'lik alana kurulmuş olup, ana üretim ünitesi, enerji, su, buhar üretim üniteleri, ambarlar, açık ve kapalı stok sahası ile idari ve sosyal tesislerden oluşmaktadır.``

``Ürün portföyümüzde; Boraks Dekahidrat, Boraks Pentahidrat, Borik Asit, Bor Oksit, Etidot-67 (Zirai Bor), Teknik ve Saf Sülfürik Asit bulunmaktadır.``

``Genel Müdürlüğümüze bağlı Kırka, Emet ve Bigadiç Bor İşletmelerine ait ürünlerinin stoklandığı, ambalajlandığı ve ihracatının gerçekleştirildiği Bandırma Lojistik Müdürlüğü, Bandırma Liman sahasında 43.000 m2‘lik alan üzerinde kuruludur.``

``Proses atıklarımızın stoklanması için Bandırma-Yenice Köyü istikametinde Bor Türevleri Fabrikalarına 4 km uzaklıktaki Ağıldere mevkiinde kamulaştırılan 760.000 m2 alana sahip atık barajımız mevcuttur.``dedi.



Üretim Miktarları :


Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü olarak, Genel Müdürlüğümüzün belirlediği hedefler doğrultusunda sürdürdüğümüz üretim faaliyetleri sonucunda;

2007 yılında 180 bin ton olan rafine bor ürünleri üretimi 2012 yılında %63 artırılarak 293 bin ton değerine yükseldiği belirtilen toplantıda,

Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü olarak hedefimiz; Dünya Bor lideri olan Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğümüzün hedefleri doğrultusunda, 2013 yılında rafine bor üretimini 372 bin tona çıkararak toplam 378 milyon TL satış hâsılatı gerçekleştirmektir.``

``İşletme Müdürlüğü görevine başladığım 2007 yılında Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğü 17 milyon TL zarar ederken, 2012 yılını 90 milyon kârla kapatmış bulunmaktayız.``

``Bu hedefler doğrultusunda; Teşekkülümüz ana faaliyet alanı olan bor sektöründeki pazar payını artırmak için hem ürün portföyünde çeşitliliği artırıcı, hemde rafine bor ürünleri üretim kapasitesini artırmaya yönelik yoğun bir yatırım süreci içindedir.``



Kapasite Artırmaya Yönelik Yatırımlarımız :

1- Sodyum Perborat Tesisi Tevsii Projesi 2007 Yılında tamamlanmıştır. Söz konusu proje ile Sodyum Perborat üretim kapasitesi 26.000 ton/yıl'dan 40.000 ton/yıl'a yükseltilmiştir. Projenin maliyeti 3,4 Milyon ABD $'ı olup, yıllık hasılatı 7,3 Milyon ABD $'ıdır. Bunun yanı sıra 8 kişilik istihdam sağlanmıştır.
2- Boraks Dekahidrat Tesisi Tevsii Projesine 2005 yılında başlanmış ve 2008 yılında tamamlanmıştır. Söz konusu proje ile 55.000 ton/yıl olan üretim kapasitesi, 115.000 ton/yıl'a yükseltilmiştir. 5,3 Milyon ABD $'ına mal olan yatırımın yıllık getirisi 18 Milyon ABD $'ıdır. 2012 yılında tamamlanan Boraks Fabrikası Modernizasyonu projesi ile tesisin yıllık üretim kapasitesi 200.000 tona çıkarılmıştır. 11 milyon TL'ye mal olan projenin yıllık getirisi 21 milyon TL'dir.

3- Borik Asit Fabrikası Modernizasyonu projesi 2012 yılında tamamlanmıştır. Borik Asit Fabrikasında, üretim daha teknolojik ve yüksek randımanla yapılmaya başlanmış ve üretim kapasitesinde 20.000 ton/yıl artış sağlanmıştır. 34 Milyon TL'ye mal olan projenin yıllık getirisi 10 milyon TL'dir.



Ürün Portföyünde Çeşitliliği Artırmaya Yönelik Yatırımlarımız :

1- Dünya Bor Pazarında ürün çeşitliliğimizi arttırmak için Türkiye'de üretimi ilk defa gerçekleştirilen ve tamamen ETİ mühendislik bilgisi ve emeğiyle kurulan Boroksit Üretim Tesisinin 1.000 ton/yıl kapasiteli birinci kısmı 2005 yılında, ikinci 1.000 ton/yıl kapasiteli kısmı 2008 yılında bitirilerek devreye alınmıştır.

Halen 2.000 ton/yıl kapasite ile çalışan Boroksit Tesisi 2,6 Milyon ABD $'ına mal olmuş ve yıllık 3,3 milyon ABD $'ı hâsılat sağlamaktadır.

Yatırım projesi tamamlanarak yakın zaman içerisinde devreye alınmak üzere olan III. Bor Oksit Tesisi ile toplam 8.000 ton/yıl üretim kapasitesine ulaşılacak ve yıllık getirisi 13,2 Milyon ABD $ olacaktır. Bu yatırım projesi ile 41 kişilik istihdam sağlanmıştır.

2- Hiçbir teknoloji almadan, tamamen kendi bilgi-tecrübe ve elemanlarımızla yürütülen AR-GE çalışmaları sonrasında yapılan 8.000 ton/yıl kapasiteli Zirai Bor (Etidot-67) tesisi 2009 yılında tamamlanmıştır. Yaklaşık 4 milyon $'a mal olan tesisten yılda yaklaşık 8 milyon $ ciro elde edilmektedir. Ayrıca söz konusu tesis ile 15 kişilik istihdam sağlanmıştır.

3- 2013 Yılı Yatırım Programında uygulama projesi olarak yer alan 10.000 ton/yıl üretim kapasiteli Çinko Borat Tesisinde istihdam edilmek üzere 57 personelin 2013 yılında işe alınması planlanmaktadır. Çinko Borat ürünü alev geciktirici ve duman bastırıcı olarak başta plastik malzemeler olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Ayrıca, yüksek ısıl stabiliteye sahip olduğu için yüksek sıcaklıkta işlenerek üretilen plastik malzemelerde de kullanılmaya elverişlidir.

4- Sodyum Bor Hidrür üretiminin yapılabilirliğinin araştırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup, yatırımın 2014 yılında bitirilmesi planlanmaktadır. Sodyum Bor Hidrür, hidrojen depolama ve yakıt pillerinde yakıt olarak kullanılmaktadır. Ayrıca, kâğıt sanayii, fotoğrafçılık gibi alanlarda da kullanımı mevcuttur. Projenin tamamlanmasıyla, 54 kişilik istihdam sağlanacaktır.

5- İşletmelerimizde kullanılmakta olan Kostiğin Kurumumuzca üretilmesi için, 2013 Yılı Yatırım Programına 4.600 ton/yıl Kapasiteli Kostik Üretim Tesisi” etüt projesi teklif edilmiştir. Proje tamamlandığında, 11 kişinin istihdam edilmesi planlanmaktadır.

6- 4.500 ton/yıl Kapasiteli Ferro Bor Üretim Tesisi etüt projesi çalışmalarına başlanmış olup, proje tamamlandığında 30 kişinin istihdam edilmesi öngörülmektedir. Kurulması planlanan tesiste üretilecek olan Ferro Bor ürünü, çelik, dökme demir, sürekli manyetik malzemeler ve amorf mettalerin üretiminde kullanılmaktadır.



Çevre İle İlgili Yatırımlarımız :


2004 yılında devreye giren yeni Sülfürik Asit Fabrikası, Avrupa çevre standartlarına uygun olarak kurulmuştur. Ayrıca, 2007 yılında tamamlanan ihraç stok sahası, 2009 yılında tamamlanan boraks grubu atık arıtma tesisi, 2010 yılında tamamlanan yeni buhar kazanı ünitesi, stok sahalarının rehabilitasyonu, ağıldere atık barajı yükseltilmesi ve liman yükleme tesisi modernizasyonu projeleri ile çevre mevzuatına uygun, çevre dostu üretim yapılması sağlanmıştır.



Sosyal Sorumluluklarımız, Kalite, Çevre, İş Güvenliği :


Bandırma Bor ve Asit Fabrikaları İşletme Müdürlüğümüz, 1.338 çalışanı ile ülkemizin önemli bir sosyal sorunu olan işsizliğin önlenmesinde önemli bir yer edinmektedir. İşletme faaliyetlerinin yürütülmesi için gerekli malzeme ve hizmetlerin büyük kısmı bölge esnafından karşılanıyor. Böylece bölge sanayisine ve ticaretine katkıda bulunuyor.

İşletmemiz, sosyal sorumluluk kapsamında, eğitim için sürdürdüğü faaliyetlerle, bölgesinin teknik ve kültürel gelişimine de katkı sağlamaktadır. Eti Holding İlköğretim okulunun yapılması ve Balıkesir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin birkaç sınıfının tefrişi ile ülkemizin eğitim seferberliğine, Meslek Lisesi öğrencilerine ve üniversite öğrencilerine staj imkânı sağlayarak eğitim-sanayi işbirliğine katkıda bulunmaktadır.

İşletmemiz çalışanlarının katkılarıyla faaliyetlerini sürdüren Eti Spor Kulübü”, özellikle Güreş ve Futbol alanında bölge çocuklarının ve gençlerinin gelişmelerini sağlamak ve kötü alışkanlıklardan uzak sağlam bir gelecek nesil yetiştirmek için kendi üzerine düşeni büyük bir özveriyle yerine getirmektedir. Makine parkıyla, mülki idarenin yönlendirmesi doğrultusunda kapanan yolların açılması, çevre yangınları, kurtarma gibi faaliyetlere de katılmaktadır.

İşletmemiz, üretim faaliyetlerinde kaliteyi ön planda tutmakta, Kurumun diğer işletmelerinde olduğu gibi bölgesinde ilk ISO kalite belgesi alan sanayi kuruluşu olarak bu alanda da bölge sanayicisine örnek teşkil etmektedir. Balıkesir ve Bandırma Sanayicilerinin oluşturduğu sivil toplum örgütlerinin ekonomik ve sosyal faaliyetlerine katılarak bölge sorunlarının çözümüne katkıda bulunmakta, üzerine düşen görevi yerine getirmektedir.

İşletmemiz çevreyi kirletmemeye özen göstermekte, çevreyi güzelleştirecek tedbirleri desteklemekte ve yatırım kararlarında çevre bilincini ön planda tutmaktadır.

İş sağlığı ve güvenliğine de gereken önem gösterilmektedir. Bu doğrultuda; Çevre, İş Sağlığı ve Güvenliği ile Enerji Yönetim Sistemlerinin de mevcut kalite yönetim sistemine entegre edilmesi çalışmaları tamamlanmıştır.

Bir gazetecinin Amerika'nın bor stoğu yaptığına dair sorusunu da yanıtlayan Şekerci, ‘'Bütün dünyada dolaşan bor miktarı 4 milyon ton tüm dünyadaki bor miktarı da 4 milyar ton Bu 4 milyar tonun yüzde 72'si yani 2 milyon dokuz bin tonu bizde geriye kalan 1 milyon 100 bin tonu da başka ülkelerde biz bir gram dahi üretmesek bütün dünyaya yetecek kaç yıl bor miktarını siz hesaplayın aşağı yukarı 300 yıl yetecek bor vardır. Dünyada hiçbir malzeme yok ki alternatifi olmasın en fazla bor tüketen vatandaşlar eğer ki fiyatı yükselttiğiniz anda borsuz alternatifler başlatırlar. Bor un en fazla kullanıldığı alan ne ? cam, fiberi seramik izolasyon fiyatı arttırırsanız bunlar borsuz üretilmeye başlanır. Dolayısıyla çok iyi bir strateji gütmeliyiz. Eti maden işletmeleri 870 milyon ,850 milyon 760 milyon kar ederken dünyadaki bor pazarının fiyatını da biz belirliyoruz. Borları Amerikalılar depoluyormuş yok öyle bir şey. Depolasaydı biz her sene 5-6 milyon ton satardık. 2 milyon ton rafine satıyoruz. Hammadde falan satışımız yok. Etibank'ın bir gram ham madde satışı yok.''dedi.















uğur yıldız
24.04.2013 12:19:13
Galiba üretimin hiç bir safhasında işçinin emeği yada hizmeti yok olsa gerek ki, Müdür bey konuşmasında hiç yer vermediği, hakkında bir değerlendirme yapmadığı, tüm grafiklerin yükselmesinde sadece teknik kadroyu telafuz etmesi, bir işçi olarak bana manidar geldi.

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı