DÜNYA LEPRA (CÜZZAM) GÜNÜ

DÜNYA LEPRA (CÜZZAM) GÜNÜ

Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır.

Lepra (Cüzzam) ; dünyada halen birçok kişiyi etkileyen, yaptığı yıkım ve deformitelerle ciddi sağlık problemlerine yol açan kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Tanısı kolay, erken tanı koyulduğunda önlenebilen ve tedavisi olan bir hastalıktır.1876 yılında bulunan, verem bakterisine benzeyen Lepra, deri ve sinir sistemini tutarak belirtilerini gösterir. Geç tanı konulması ya da doğru tedavi uygulanmaması halinde el, ayak ve gözlerde bazı şekil bozuklukları ve sakatlıklar görülmesi muhtemeldir. Erken tanı konularak etkin tedavi uygulanan hastalarda ise herhangi bir sakatlık söz konusu olmamaktadır.

Kötü hayat şartları, temizlik şartlarında uygunsuzluk, iyi beslenememe Lepra hastalığının sevdiği şartlardır. Hindistan, Brezilya ve Endonezya gibi geri kalmış ülkelerde yaşanan yoksulluk, açlık, nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu ülkelerde halen görülme sıklığı yüksektir.

Lepra bakterisinin tek kaynağı insandır. Lepra çok yavaş çoğalır. Kuluçka süresi 3-12 yıl arasında değişmekle birlikte ortalama 2-4 yıldır. Belirtilerin görülmesi bazen 25 yılı bulabilir. Ağız ve burun salgıları ile yakın ve uzun süreli temas sonucu damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Çocuklar hastalığa karşı daha duyarlıdır.

Doğal direncin yanında, bebeklik çağında yapılan Verem ( BCG ) aşısı vücut direncini arttırarak Lepra hastalığına yakalanmayı önlemektedir. Bu yüzden BCG aşısının önemi bir kat daha artmaktadır.

Lepra hastalarının tedavi ve takipleri deri ve zührevi hastalıklar kliniklerinde yapılmaktadır. Ayrıca Deri ve Tenasül Hastalıkları Dispanserleri de lepra hastalarının takiplerini yapmaktadır. Hastalığın tedavisinde kullanılan ilaçlar Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır.

Her yıl Ocak ayının son Pazar günü ‘Dünya Lepra Günü’ olarak ilan edilmiştir ve özellikle çocuklarda lepraya bağlı oluşan sakatlıkların tamamen önlenmesi hedef alınmıştır. Erken tanı ve lepra yayılımını önleme çalışmalarının arttırılması bu hedefe ulaşılmasında anahtar rol oynamaktadır.

Bu günün amacı; toplumun lepra hastalarına karşı oluşan yanlış inançlarını ve bilgisizlikten kaynaklanan korkularını gidermek, lepra yayılımını önlemeye yönelik uygulamaları arttırmak ve erken tedaviye ulaşılmasının sağlanması ile hastalığa bağlı sakatlıkları önlemektir.  
          BANDIRMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ