EĞİTİM İŞ, "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİT(SİZ)LİĞİ GÜNDEN GÜNE ARTIYOR "​​​​

EĞİTİM İŞ,

EĞİTİM İŞ BANDIRMA TEMSİLCİLİĞİ 2024-2025 EĞİTİM ÖĞRETİM YILININ AÇILIŞINA YÖNELİK YAZILI BİR AÇIKLAMADA BULUNDU.

Eğitim İş Bandırma Şube Başkanlığı 2024-2025 eğitim öğretin yılının başlaması dolayısı ile yazılı bir açıklama ile gündeme dair kaygılarını aktardı.

EĞİTİM İŞ, "EĞİTİMDE FIRSAT EŞİT(SİZ)LİĞİ GÜNDEN GÜNE ARTIYOR "​​​​

Eğitim sistemimizde artan özel okullar, yüksek enflasyon ve öğretmenlerin özlük haklarının iyileştirilmemesi gibi nedenlerden dolayı fırsat eşitsizliği derinleşiyor ve buna bağlı olarak ihtiyaç sahibi ailelerin çocuklarının hak ettikleri eğitimi ne yazık ki alamıyorlar.

 Özellikle yoksul ailelerin çocuklarının temel eğitim ihtiyaçlarını karşılamakta ve bu ekonomik gelişmeler eğitimde fırsat eşitliğini olumsuz etkilemektedir. Bizler parasız ve kamusal eğitimi savunan sendika olarak bu ekonomik adaletsizliğin giderilmesini ve okullarda geleceğimizin teminatı yavrularımızın en temel hakkı olan bir öğün sıcak yemek ve temiz su edinme hakkı için mücadelemizi devam ettireceğiz.

“Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" adıyla yeni bir eğitim model getirilmiştir. Geçtiğimiz Nisan ayında Bandırma genelinde bu modelle ilgili imza kampanyası yaptık ve imzalarımızı TBMM'ne sunduk ayrıca bu modelle ilgili Danıştay'a dava açıp ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunduk. Bu eğitim modelinde Cumhuriyet, laiklik ve Atatürk gibi kavramların yer almaması manidardır.  Bilimsel, demokratik, laik, Anayasada belirtilen Atatürkçülük ilkelerine bağlı ve eşit bir eğitim sistemini Eğitim İş olarak savunuyoruz. Bu yeni modelin içinde defalarca ahlak, erdem kelimesi kullanılıyor ancak hiç Cumhuriyet, laiklik ve Mustafa Kemal Atatürk kelimesi kullanılmıyor. Örnek verecek olursak Türk lirasının üstünde Atatürk yoksa sahtedir diye nitelendiririz. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nde Atatürk yoksa bu müfredatta ne yazık ki bizleri yansıtmamaktadır. Biz bilimsel, demokratik, laik ve eşit bir eğitimi savunuyoruz. Böyle bir eğitim verilmesinden yanayız ve bu tarz yapılacak olan etkinliklere de sendika olarak her türlüyü katkıyı sunmaya da hazırız. Eğitim İş sendikası olarak oldu bitti ye getirilen bu eğitim modeline karşı hukuki ve diğer haklarımızı sonuna kadar kullanmaya devam edeceğiz.

“ÖZEL OKULLAR EĞİTİMDE FIRSAT EŞİTLİĞİNİ DERİNLEŞTİRİYOR!

2002 yılında 46 bin okulun 236 tanesi özel okul iken bugün 2024 yılında yaklaşık 64 bin civarı okulun 15 bini özel okul olduğunu görmekteyiz. Bu durum özellikle devlet okullarının niteliksizleştirmekte ve özel okulların yani paralı eğitim önünü açmaktadır. Bu durum da eğitimde eşitsizliği derinleştirmektedir. 

Devlet okullarındaki temizlik ve personel eksikliği gibi temel sorunların bile velilerin üzerine yıkılmaktadır. Geçici işçilerin göreve geç başlatılması ve yetersizliği özellikle okullarımıza ayrıca bir külfet getirmekte bununla birlikte bu yetersizlik öğrencilerimizin hijyenik ortamlarda öğrenim görmesini engellemektedir. Eğitim İş olarak laik, bilimsel, demokratik, eşit parasız eğitim savunan bir sendikayız. Eğitimdeki mevcut yapı tarafından ne yazık ki savunduğumuz değerlerden yavaş yavaş uzaklaşıldığını gözlemliyoruz.

EĞİTİMCİLERİN SORUNLARI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Eğitimin sorunlarından bahsederken öğretmenlerin de sorunlarını unutmamız gerekmekte; kamu personeli öğretmenlerimiz ve eğitim çalışanlarımız sınavlarla yapılan sınıflandırmalardan, kendilerine yapılan şiddet eylemlerinden dolayı ne yazık ki her geçen gün itibarsızlaştırılmaktadır. Mesleğimizin onurunun farkındayız eğitimde şiddet ve ÖMK yasasına karşı Türkiye'de en büyük mücadeleyi sendikamız vermektedir. Meclisin bahçesinde kurduğu öğretmenler odası ile bu mücadeleyi en üst seviyeye getirmiş meclisin açılması ile birlikte de öğretmenlerimizin mesleki saygınlıkları ve hakları için her platformda mücadeleye devam edecektir. Ayrıca özel okullarda çalışan meslektaşlarımız da mağdur, hak ettiği maaşı alamıyorlar, çok ucuz maliyetlerle çalıştırdıklarını biliyoruz. O alandaki meslektaşlarımızın da her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.

Eğitim İş Sendikası olarak Cumhuriyet ilkelerine bağlı laik, bilimsel, adil ve çağdaş bir eğitim sistemi için çalışmaktayız. Hangi sendikadan olursa olsun tüm eğitim emekçilerimizin haklı mücadelelerinde yanında olacağız. 

Geleceğimizin teminatı öğrencilerimizin her anlamda uygun bir ortamda eğitim öğretim faaliyetlerini alması en doğal haklarıdır. Bu bizim öncelikli mücadele alanımızdır. 

Tüm bu sorunların gölgesinde yeni bir eğitim öğretim dönemine başlıyoruz. Ancak bizler asla karamsar ve umutsuz değiliz. Eğitim İş varsa umut vardır. Tüm eğitim emekçilerimize, geleceğimizin teminatı yavrularımıza ve velilerimize başarılı bir eğitim öğretim yılı diliyoruz.

            Serdar Polat 

Eğitim İş Bandırma Temsilcilik Başkanı



  • Pazar 32.5 ° / 16.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 16.3 ° / 11.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Salı 20.2 ° / 12.6 ° false