Ekinlik’te taşınmaz kültür hasadı mı?

Ekinlik’te taşınmaz kültür hasadı mı?

Marmara Adasına bağlı, Ekinlik Adasında mülkiyetinden ilçe Belediyesine intikal eden 5 bin m2 lik arsa Büyükşehir’e satılıyor!

Marmara Adasına bağlı,  Ekinlik Adasında mülkiyetinden ilçe Belediyesine intikal eden 5 bin m2 lik arsa Büyükşehir’e satılıyor!

Taşınmaz kültür mirası anlamında önemli yapıtların yer aldığı Marmara Adasında zamana karşı gerçekleşen talanların bir yenisi Ekinlik adasında mı gerçekleşiyor?

Marmara Adalar Belediyesinde 3 Nisan Pazartesi günü yapılması öngörülen meclis ekseriyet sağlanamadığı için 6 Nisan Perşembe günü saat 14.oo e alındı.

12. gündemden oluşan meclisin ana gündeminde Encümen, plan bütçe, Bayındırlık komisyonu, Marmara Belediyeler birliği üye seçimi, Güney Marmara Zeytin Hastalıkları ile mücadele birliğine üye seçimi, Tarihi Kentler birliği üye seçimi, Denetim komisyonu,  Belediye ye 3 adet araç alımı,  Güney Marmara kalkınma ajansı destek programı kapsamında “Saraylar açık hava müzesi ve kapalı sergi alanı” proje ortağı olunması kapsamının görüşülüp karara bağlanması.

Belediye’ye kayıtlı araç ve iş makinelerinin satışı görüşülmesi, ardından 12. Gündem maddesi olarak meclise getirilen Ekinlik Adası Çakıltepe Mevkii 106 ada, 58 Parselde bulunan belediye’ye ait 5. Bin m2 taşınmazın Büyükşehir’e satışı maddesi özellikle taşınamaz kültür varlıkları gönüllülerinin uykularını kaçırdı.

Edinilen bilgiye göre Ekinlik adası Çakıltepe Mevkii 106 ada 58 parselde bulunan 5 bin m2 lik taşınmazın mülkiyet hakkının Büyükşehir’e verilmesindeki amacın söz konusu arsa üzerine inşa edilecek Yapı'nın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bağlantılı 2016 yılında İstanbul’da kurulan sivil toplum oluşumu “KALBEN koruma altında yetişen gençler ve koruyucu aile Derneği”ne tahsis edileceği öğrenildi.

Tarihi dokusu ile her bir karışının sit kapsamında olduğu bilinen 3.3 km lik Ekinlik adasındaki Belediyeler arası satış ile yeni yapı odaklı projenin hayata geçirilmek istenmesi 3 Nisan’da toplanamadan Marmara Adalar Belediyesi meclisinin kaygı ve çekingesinin göstergesi oldu.

Şimdi gözler 6 Nisan saat 14.oo te yeniden toplanması kararlaştırılan Süleyman Aksoy Başkanlığındaki Marmara Adalar belediye meclisinin ekseriyetle toplanması ve 12. Maddeye ilişkin görüşleri merak ediliyor.

Ekinlik adası her bir karışının sit olması define avcılarının ilgisini cezbediyor

Ekinlik Adasının yüzölçümü ise 3.3 km2’dir. Ekinlik Adası karşısında bulunan Avşa Adası’nın aksine turistik bir ada değildir.

Adanın Yunanca’daki adı Kutali (Koutali) dir. Bu ismin rastlandığı en eski yazılı kaynak 17. YY’a aittir ve Coğrafyacı Atinalı Meletios tarafından bahsedilmiştir. Koutali kelimesinin nereden geldiği ve anlamı bilinmemektedir. Türklerin adaya yerleşmesi ile adanın ismi Ekinlik olmuştur. Bu ismin verilmesinin sebebi adanın buğday ekimin uygun bir topagrasyası olmasından dolayıdır. Adanın resmi olmayan bir ismi de Kaşık Adası’dır.

MÖ 8. YY’da bölge bir Milet kolonisi olmuş, takımadalara ilk Yunanca konuşan halklar bu dönemde yerleşmiştir. Fakat Ekinlik Adası özelinde yeterli araştırma olmadığı için ilk yerleşim izleri ile ilgili net bilgi yoktur. Bilinen en eski kayıtlara göre 14. YY’da Bizans ordusuna yardım için gelen Katalan paralı askerlerinin istilasına uğramıştır. Ada 15. YY’dan itibaren Osmanlı İmparatorluğu’na geçmiştir. Adada yaşayan ve Yunanca konuşan Rum nüfus adanın en müreffeh dönemlerini yaşadıkları 19. YY ve 20. YY başlarında 2800’e dek ulaşmıştır.

Koutali, 19. YY’dan itibaren adanın özel konumu sebebi zenginleşmeye başlamıştır. Adanın Marmara Denizi’nden geçen balık sürülerinin geçiş rotası üstünde bulunması balıkçılığı geliştirmiş, konserve balık tesisleri kurulmuştur. Ayrıca 19. YY sonlarında 22 tekne ile adanın sığ ve verimli sularında bol miktarda sünger avcılığı yapılıyordu. Her bir tekne yılda yaklaşık 500 kilogram sünger avı yaparak çok ciddi gelir elde ediyordu. Fakat ada halkının esas zenginliği sahip oldukları teknelerle yaptıkları armatörlükten gelmekte idi. Bu dönemde zenginleyen birçok aile sahilde ihtişamlı ahşap konaklar yaptırmıştır. Bu evlerden bir kaçı günümüze dek gelebilmiştir. 1923 yılında Yunanistan ile yapılan Lozan Anlaşması (nüfus mübadelesi) sonucu adanın Yunanca konuşan halkı Yunanistan’a ve Amerika Birleşik Devletlerine göçmüş, yerine ise Kastamonu’nun sahil kasabalarından göç eden Türk aileler iskân edilmiştir.

Adadaki Tarihi Kalıntılar

Adanın bilinen en eski tarihi Bizans dönemine dek gitmektedir fakat mevcut tarihi kalıntıların büyük çoğunluğu geçtiğimiz yüzyıllara aittir. Adanın en eski yapısı Bizans dönemine tarihlenen bir manastır kalıntısıdır. Apsis bölümünü halen seçebileceğiniz kalıntıların geniş bir alana yayılı bir kompleks olduğu düşünülmektedir. Ayakta ve sağlam kalabilmiş olan eserlerin başında 19. YY’dan kalma konaklardan bir ikisi gelmektedir. 7 kardeşler olarak anılan bu ahşap kagir konaklar yedi zengin kaptan tarafından yaptırılmış idi.

Yine 19. YY’da inşaa edilmiş olan iki katlı okul binasının taş duvarlarının bir kısmı bugün hala ayaktadır. Kalıntıları seçilebilen bir diğer kalıntı ise yerleşim yeri içinde bulunan bazilikal planlı bir kilisenin kalıntılarıdır. Ayrıca yerleşim yeri dışında bir şapel kalıntısı, iki değirmen kalıntısı mevcuttur. Değirmenlerden birinin kitabesinde 1877 tarihi okunabilmektedir.



Anahtar Kelimeler: Ekinlik’ taşınmaz kültür hasadı ?
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı