Bandırma Bölge Trafik Müdürlüğü´nde 1983-1988 yılları arasında hizmet verdikten sonra emekli olup, hâlen 73 yaşında bulunan, Afyon´un Sandıklı ilçesinde doğan Yusuf Ölçüm, bu fidanlığı 20 yıllık çabası sonucunda yarattığını vurgularken, şunları söyledi:
?Emekli olduktan sonra bir gün, feribotla İstanbul´dan, Bandırmaya gelirken, yanımda konuşan iki akademisyenin, Bandırma göründüğünde, ?Şu kente bak! Beton yığınına dönmüş!´ şeklindeki sözlerini duydum. Bunun üzerine, evimin bulunduğu Paşabayır Mahallesi´nde, sur dibindeki bu fidanlığı yaratmak için kolları sıvadım. 20 yıllık bir emek sonunda bu bölgede, başta iğde olmak üzere dut, badem, ceviz, ayva, meşe, çam ve malta eriğinden oluşan bir fidanlık yaratmayı başardım. Bu fidanlığı gerçekleştirirken, belediye yönetimlerinden hiçbir yardım görmedim. Bu fidanları sulamak için açtığım artezyen kuyusundan gelen suyu için yaptığım çeşmeyi de, surları yapımı sırasında, dönemin belediye başkanı Cemal Öztaylan kapattı. Daha sonra yanına giderek, fidanlığın sulanmasında yardım istediğimde ise bana, ?Sen, belediye çalışanlarına söyle de sulasınlar´ diye alaycı bir cevap verince, ?Başkan sizsiniz. Beni kim dinler?´ dedim, Öztaylan, bunun üzerine, ?Kendin arazöz tut da sulat´ dedi. Öztaylan´ın, Bölge Trafik´te görev yaparken, yasaya uymayan bir isteğini yerine getirmediğim için bana kızgınlığı nedeniyle böyle davrandığını sanıyorum.?
Halen, gözü gibi baktığı bu fidanlığa, yerel yönetim dahil kimsenin ilgi göstermediğinden yakınan doğa ve çevre dostu Ölçüm, şunları söyledi:
?Bu bölge, alkoliklerin yatağı durumuna geldi. Geçtiğimiz günlerde buradan 12 çuval şarap ve bira şişesi topladım. Bu bölgede yetişmiş 250 dolayında ağaç var. Ancak altları çok bakımsız. Belediyemiz, bu bölgede mutlaka bakım yapmalı. İçinde bulunduğumuz yaz aylarında burayı mesken tutarak içki içenlerin attıkları sigara izmaritlerinden yangın çıkabileceği endişesi taşıyorum.?