Tarih: 02.12.2015 10:09

ENGELSİZ BİR DÜNYA İÇİN HEPBİRLİKTE ELELE

Facebook Twitter Linked-in

1992 Yılında Birleşmiş Milletler Kararı ile 3 Aralık ?Uluslararası Engelliler Günü? olarak kabul edilmiştir. Kabul edilen bu karar Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından 5 Mart 1993 tarih ve 29 sayılı bildirisi ile üye ülkelerce 3 Aralık gününün engellilerin topluma kazandırılması ve haklarının ?tam ve diğer insanlarla eşit ölçüde? sağlanması amacına yönelik çalışılması gereken bir gün olarak tüm dünyaya duyurulmuştur.

/resimler/2015-12/2/1036183531430.jpg

Birleşmiş Milletler, 2015 Dünya Engelliler Günü dolayısıyla kentlerin herkes için kapsayıcı ve erişilebilir yapılması, engellilere ilişkin veri ve istatistiklerin iyileştirilmesi ve toplumda görünmez durumdaki engellilerin koşullarının iyileştirilmesi konularını ön plana çıkarmıştır.

TÜiK araştırması sonuçlarına göre ülkemiz nüfusunun % 12.29´u engelli nüfusudur. Buna göre ülkemizde yaklaşık 9 milyon insan engellidir. Araştırmalara göre bu engelli nüfusunun sadece %34´ü doğuştan engellidir. Geriye kalan %66´ya tekabül eden 6 milyona yakın insan trafik kazaları,

iş kazaları, yetersiz ve yanlış tıbbi müdahale, cehaletin yol açtığı kimi yanlış

uygulamalar, savaşlar ve terör olayları gibi nedenlerle sonradan engelli olmuşlardır.

Bu durum da gösteriyor ki engelliliği arttırıcı sebeplerle çok ciddi bir şekilde mücadele edilmelidir.

Her alanda koruyucu-önleyici uygulamaları içeren düzenlemelerle, geliştirilecek sosyal politikalarla engelliliğin bir yazgı olmaktan çıkarılarak önlenebileceği açıktır.

Engellilik sadece bu sorunu yaşayan engelli kişiyi değil, ailesini ve yakın çevresini de ekonomik, sosyal ve psikolojik olarak etkileyen önemli bir sorundur. Bu anlamda ülkemizde 30 milyondan fazla insan engelli sorunlarıyla doğrudan alakalı bir kesimdir.

Görülüyor ki engelli nüfusu ciddiye alınacak çok önemli bir güçtür. Engelliler ve aileleri bu güçlerinin farkına varmalı ve mutlaka engelli dernekleri, federasyonlar ve konfederasyonlar çatısı altında birleşmelidirler.

Ülkemizin en önemli ve köklü engelli derneklerinden biri olan Türkiye Sakatlar Derneği ülke genelinde çok önemli bir işlev göstererek bu anlamda önemli bir boşluğu doldurmaktadır.

Burhaniyemiz özeline baktığımızda durum hiçte iç açıcı değildir. Türkiye Sakatlar Derneği Burhaniye Şubesi olarak hedeflerimizden biri ilçemizdeki her engelli ve ailelerini derneğimiz çatısı altında toplamak, kamu kurum ve kuruluşlarıyla, diğer dernekler ve tüm özel kuruluşla kısacası toplumun tüm kesimleriyle işbirliği içerisinde birlikte hareket ederek, çeşitli ortak projeler üreterek engellilerimizin erişilebilirlik, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin sorunlarının çözümüne yönelik çalışmalar yapmaktır.

?3 Aralık Dünya Engelliler Günü´ vesilesiyle yarınlarda engelsiz bir dünya oluşturabilmek için tüm engellileri güç birliği oluşturmaya, İlçemizdeki tüm engelli kardeşlerimizi ve engelli ailelerini de bir kez daha Derneğimiz çatısı alında birleşmeye davet ederken, tüm engelli kardeşlerimizin ve ailelerinin ?3 Aralık Dünya Engelliler Günü´nü en içten dileklerimle kutlar, esenlikler dilerim. 

Gürsel VARDAR

TÜRKİYE SAKATLAR DERNEĞİ BURHANİYE ŞUBE BAŞKANI

/resimler/2015-12/2/1039222128789.jpg

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —