Marmarabirlik, atıklarından enerji üretiminin yanı sıra zeytin çekirdeğinden yakıt, prinadan yağ ve gübre elde edilmesi ile ilgili yeni bir projeye daha başlıyor.
Marmarabirlik Yönetim Kurulu Üyelerinden, Şevket KARAGÖZ, Cengiz SAYIN, Hüseyin PEKER ve genel müdür İbrahim MİNARECİ, kooperatif temsilcileri, teknik görevliler ve kamu kurumlarından uzmanların yer aldığı heyet, Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (IOC) tarafından, hibe desteği alınarak İtalya’ya düzenlenen teknik inceleme gezisine katıldı.
Marmarabirlik Heyeti, İtalya’nın Lecce ve Bari kentlerinde, bu alanda hayata geçirilmiş projelerin uygulamalarını yerinde inceledi. Asa, Lecce’de organik zeytinyağı üretimi yapan ve tümüyle güneş enerjisiyle çalışan Da Agricoltura Biologica Masseria Stali tesisini ziyaret ettiklerini söyledi.
Marmarabirlik’te de zeytin atıkları ve salamura suyundan elektrik enerjisi üretecek TÜBİTAK onaylı 1 milyon 600 bin lira hibe destekli projeye ışık tutacak teknik incelemeler yaptığını kaydeden Asa, Bari kentindeki incelemelerine ilişkin de şu bilgileri verdi:
“Bari’de zeytinyağı sıkımında iki fazlı sistemden sonra pirina ve ikinci ekstraksiyon tesisini inceledik. Bu sistemle pirinadan yağ, çekirdekten yakıt elde ediliyor ve ayrıca gübre üretiliyor. Bizim de bu doğrultuda projemiz bulunmakta. Projemizin uygun görülmesi halinde, çevre kirliliği açısından ilgili Bakanlık mevzuatı kapsamında zeytin kara suyunun arıtılması ve pirina atıklarının bertaraf edilmesi için kurulması planlanan ikinci bir tesis ile Bursa-Balıkesir bölgesinde günde 700 ton, yılda ise binlerce ton pirinayı işleyerek gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Ayrıca üretilecek gübreyi de ortaklarımıza daha ucuz bedellerle kullandırmayı planlıyoruz.”