Tarih: 17.03.2017 23:48

Ergün: ?Emeklilerin yaşamı çok zor?

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı ve SGK Yönetim Kurulu Üyesi Kazım Ergün, derneğin Mithat Günüç´ün başkanlığındaki Bandırma şubesini ziyaret etti.

/resimler/2017-3/17/2351233495905.jpg

Ülkemizdeki 108 şubede 920 bin üyeleri bulunduğunu vurgulayan Ergün, şunları söyledi:

?Derneğimiz, bugüne dek birçok önemli çalışma ve hizmetlere imza attı. Bankalarda uzayıp giden emekli kuyruklarının önlenmesinde derneğimizin girişimleri önemli rol oynadı. Fatura-fiş biriktirme dilenciliği biz karşı çıktık, siyasi otorite bu konuda bizi haklı görerek, uygulamayı kaldırdı. 22 yıllık bir mücadelemizin ardından, 2 bin yılına kadar emekli olan sigortalıların intibak yasası çıkarıldı. Şimdi, 2000-2008 yılları arasındaki döneme ait sigorta emeklilerinin intibakını bekliyoruz. Aradan 15 yıl geçmesine rağmen Konut Edindirme Yardımı(KEY) olarak biriken paraların ödenmesini takip ederek biz sağladık. 2013 yılında, sigorta emeklilerine o zamanın parasıyla 75 milyon, BAĞKUR emeklilerine ise 100 milyonluk zam verilmesi bizim, konuya duyarlılık göstermemizle sağlandı. 2010-2011 yıllarında, maaşlara seyyanen zam yapılması bizim ısrarlı takibimiz sonucunda gerçekleşti. 10 yıllık mücadelemiz sonunda, bankaların, promosyon ödemesi ve bankaların olumsuz koşullarının ortadan kalkmasını sağlanmasına destek verdik. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da promosyonların ödenmesi kararı verdi.?

2001 yılından beri Türkiye Emekliler Derneği´nin başkanlığını yürüten Kazım Ergün, şimdi de evi olmayan emeklilerin, TOKİ aracılığıyla uygun fiyatlarla konut sahibi edinmelerini sağlamak amacıyla girişimlerde bulunduklarını belirtti.

/resimler/2017-3/17/2351420696568.jpg

EMEKLİNİN HAYATI ZOR

Türkiye´de yaşayan emeklilerin yaşamlarının zor olduğuna dikkat çeken Ergün, şu değerlendirmede bulundu:

?Memur konfederasyonları tarafından yapılan araştırmalara göre, çekirdek aile olarak kabul edilen eşler ve iki çocuğun yalnızca gıda harcamaları ayda 1500 lirayı buluyor. Bunun altındaki bir maaş, açlık sınırıdır. Aynı aile için tüm harcamalar, ayda 4500 liradır. Bunun altındaki maaş ise yoksulluk sınırı demektir. Ülkemizdeki, emekli maaşı ortalaması ise 1500-1600 lira arasında değişiyor. Emekli maaşlarının çok düşük bir ülke olduğumuz gerçeği ortadadır.?

TÜİK´İN HİÇBİR CİDDİ VERİSİ YOK

Türkiye İstatistik Kurumu´nun(TÜİK), emeklilerin maaşlarının belirlenmesine katkı sağlayacak hiçbir ciddi araştırması ve ortaya koyduğu bir veri bulunmadığına dikkat çeken Ergün, şunları söyledi:

?Günümüzde hükümet, emeklilere, altı aylık sürede enflasyon oranını göz önüne alarak sadece % 4.73´lük zam veriyor. Bu gerçekçi bir oran değildir. Emekliye zam oranı, seyyanen verilmelidir. Anlaşılıyor ki hükümetler, emekliyi başından attı. Yeni zam oranı sistemiyle bu maaşlar daha da düşecek, hatta emekliler, maaşlarıyla evlerinin kirasını bile ödeyemeyecek duruma gelecektir. Tarih, emekliyi bu duruma düşürenleri affetmeyecektir.?

Ülkemizde yaşayan 11 milyon 750 bin emekliden sadece 920 bininin derneklerine üye olduğuna işaret eden Ergün, ?Tabii ki bu sayı çok yetersiz. Ancak bu, toplumsal bir bilinç olayının gelişmesiyle ilgilidir? dedi.

108 şubeleri içinde en iyi hizmet veren şubelerinin başlarında Bandırma Şubesi´nin geldiğinin altını çizen Ergün, ?Bu şubemizin başında, Mithat Günüç gibi çok bilgili ve deneyimli bir yöneticinin bulunması büyük şans. Mithat beyi bir ?marka´ olarak görüyoruz? diye konuştu.    Önder BALIKÇI 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —