Konu, Bandırma Belediye Meclisi’nin Nisan ayı olağan toplantısında görüşüldü.
Belediye Başkanı Dursun Mirza, konuyu “Bandırma’nın kanayan yarası” olarak nitelendirdikten sonra şu bilgiyi verdi:
“Levent Mahallemizin ‘Ağıldere’ bölgesinde bu şlam atık bölgesinin kaldırılması için belediye başkanlığımın ilk döneminde, genel müdürlüğe bildirimde bulunmuştuk. Yani 2020 yılında, Eti Maden, buraya şlam atıkları atmayacaktı. Ancak benden sonra gelen belediye yönetimi, Eti Maden ile yeni bir protokol imzalayarak, beş yıllık bir süre daha aldı. Şimdi bu süre 15 Nisan 2025’te sona erecek. Eti Maden İşletmeleri, şlam atıkları için yeni bir yer bulmak üzere olduklarını belirterek, bizden iki yıllık süre daha istediler. Ancak biz bunu uygun bulmayarak, en çok 1 yıllık süre tanıyabileceğimizi belirttik.”
Mirza, yıllar önce bölgeye şlam atıkları dökmek için izin alan Eti Maden’in, 50 dönüm olarak belirlenmesine karşın şlam atık bölgesini 150 dönüme çıkardığını belirterek, “Bu şlam atıklarının içinde birçok diğer zararlı madde de var. Bölge, yıllardan beri mahallemizin yerleşim alanı içinde. Bu duruma artık son vermemiz gerekiyor” diye konuştu.
Bu arada söz alan Adalet ve Kalkınma Partisi Meclis Üyesi Abdullah Çolak, Eti Maden İşletmeleri’nin Bandırma ve ülkemiz ekonomisi için öneminin altını çizerek, “Buna bağlı olarak kendilerine (1+1) opsiyonlu süre tanırsak daha iyi olacağına inanıyorum” dedi.
Belediye Başkanı Dursun Mirza, “Eti Maden, 10 yıl önce söz verdiği halde şlam atık bölgesini oradan kaldırıp, yeşil alana dönüştürecekti. Ancak bunu yapmadı. Şimdi iki yıllık süre versek, yine gevşeyecekler. İnsan sağlığı her şeyin üzerinde” diye konuştu.
CHP’li Cemal Adıgüzel de Levent Mahallesi’nin
Yapılan oylamada, oy birliğiyle Eti Maden ile bir yıllık protokol yapılması için Belediye Başkanı Dursun Mirza ve Encümene protokol imzalama yetkisi verildi. ÖNDER BALIKÇI