Gastronomi’de festival’e doğru

Gastronomi’de festival’e doğru

Bandırma’da 2.si düzenlenen “Geçmişin mutfağından gelecekteki sofralara” Panelde yörenin Gastronomik mirası, marka ve kent yolculuğu bir kez daha gündeme taşındı.

Bandırma kent Konseyi yöresel farklılıklara dikkat çekmeyi sürdürüyor. Akşam Santral Kültür Merkezinde 2. Düzenlenen panelde “Geçmişin Mutfağından, gelecekteki sofralara” konulu Bandırma yörecinin Gastronomik mirası ve marka kent yolculuğu bir kez daha gündeme taşındı.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İktisadi ve idari bilimler fakültesi İşletme-pazarlama bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar ile Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Erdek Meslek Yüksek Okulu Otel-Lokanta ve ikram Hizmetleri bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Melahat Yıldırım Saçılık’ın konuşmacı olarak katıldıkları söyleşide Bandırma Gıda imalatçıları ve Lokantacılar esnaf odası Başkanı H. Levent Gürer’de “bu tür kültürel etkinlikler yöresel tatları öne çıkartıp, sofra kültürünü arttıracaktır.” Dedi.

Konuşmacılar Bandırma ve yörecinin geçmişin derinliklerinde yatan göç dolayısı ile 12 çeşit etnik gurubun bir arada yaşadığı ender coğrafyalardan birisi olduğunu, dolayısı ile her birinin ayrı ayrı yaşadıkları sofra kültürlerinin bir araya alınması ile son derece zengin bir sofra kültürü ile hizmet sektörünün önünün açılmasının mümkün olduğu görüşünde birleşildi.

Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ise bu farklılıkların daha da zenginleştirilmesi adına düzenlenecek festivallerde bir kez daha ele alınmasının söz konusu olduğunu söyledi.

 

Bandırma Kent Konseyi Başkanaı Serdar Polat etkinliğe ilişkin olarak yaptığı açıklamada; “Prof. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar ve Doç. Dr. Melahat Yıldırım Saçılık’ın sunumları ve Bandırma Lokantacılar Esnaf Odamızın paydaşlığında gerçekleştirdiğimiz “Geçmişin Mutfağından Gelecekteki Sofralara” BANDIRMA YÖRESİNİN GASTRONOMİK MİRASI VE MARKA KENT YOLCULUĞU Panelimizin 2. si ilgi ile takip edildi. 

Panelde Bandırma Yöresinde asırlardır yaşayan etnik unsurların bölgemize bıraktığı mutfak kültürü anlatıldı. 

Bandırma göçlerin merkezi Muhacir, Tatar, Pomak, Girit, Çerkez, Boşnak, Gürcü ve diğerlerinin mutfak kültürü bölgemizde hala yaşamakta. Doç. Dr. Melahat Saçılık hocamız yaptığı araştırmalar neticesinde Bandırma’da oluşmuş yemekleri bizlere tanıttı. 

Doç. Dr. Aybeniz Akdeniz Ar hocamız da Gastronomik Mirasın hikayesinin önemi ve şehrimizin turizm ve tanıtım açısından gelişmesi için bu mirasın aktarılmasının önemini vurguladı. 

Hepimiz hem fikiriz bir çok kültüre ev sahipliği yapan Bandırmamızın gün yüzüne çıkartılmayı bekleyen bir gastronomik mirası var. Bu konuda kitaplar basılmalı ve festivaller gerçekleştirilmelidir. Yeni turizm değerleri bu kültürleri tanımak üzerinedir.

 Bandırma Kent Konseyi olarak yaptığımız bu çalışmaları şehrin önemli dinamikleri ile paylaşmaktayız. Şehrimizin kültürünün tanıtılması için üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz.”dedi.