Gazetecilerden çevre dersi

Gazetecilerden çevre dersi

Bandırma Kuşcenneti Kültür ve Turizm Festivali kapsamında ?medya diliyle çevre? paneli yapıldı

 

Festival kapsamında düzenlenen  "Medya Diliyle Çevre? isimli panelde, Türkiye´nin ve dünyanın çevre kirliliği konusunda yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı. Bandırma kamuoyunu da yakından ilgilendiren sanayi ve liman konusunda da Türkiye´de yaşanan sanayi kirliliği hakkında dinleyicilere bilgiler verildi.

Cumartesi günü tarihi nikah salonunda, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti(TGC) Balıkesir Temsilcisi, Gazeteci-Yazar Önder Balıkçı´nın yönetiminde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak TGC Başkanı Turgay Olcayto, TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, Evrensel Gazetesi İzmir Bürosu Muhabiri Özer Akdemir katıldı.

Panelin yöneticisi Önder Balıkçı, açık konuşmasında, Bandırma Kuşcenneti Kültür Ve Turizm Festivali´nin Türkiye´de çevreyi konu edinen tek festival olmasına dikkat çekerek, konuşmacıların özgeçmişleri hakkında bilgi verdi.

?Çevre sorunlarının temelini oluşturan kapitalist sistem?

Panelde ilk konuşmayı yapan TGC Genel Sekreter Yardımcısı Niyazi Dalyancı, yaşanan çevre sorunlarını dünya ölçeğinde değerlendirdi Küresel ısınma ve medyanın bulunduğu noktayı örnekler vererek açıklayan Dalyancı, ?Çevreyi hâlâ tahrip etmeyi sürdürüyoruz. Çevre sorunu ideolojiktir. Küresel ısınmanın olmadığına dair yapılan araştırmalara destekler verildi. Türkiye´de de iktidara yakın kuruluşlar çevre sorunlarını gündeme getirmiyor. Dünya Bankası´nın yaptığı araştırmalar; bu yüzyılın sonunda dünyanın sıcaklığının 4 derece artacağını ve adaların sular altında kalacağını gösteriyor? dedi.

Dalyancı, ülkemizde artık ?çevreci? olup, çevre sorunlarına sahip çıkmanın suç durumuna dönüştüğünü öne sürdü.

Çevre gazeteciliği ile tanınan Evrensel Gazetesi İzmir Bürosu Muhabiri Özer Akdemir panelde, kaz dağlarında yapılan madencilik ve çevre katliamı konularında bilgi verdi. Gazetecilerin de çevre sorunlarının çözüm noktasında mücadelenin içinde yer alması gerektiğini aktaran Akdemir, ?Gazeteci, doğanın talan edildiği yerde, talanın yanında olamaz. Halka karşı sorumluluğu vardır. Bugün, Gönen Barajı, kurşun ve çinkonun tehdidi altında ve Bandırma´nın içme suyu buradan karşılanıyor. Sanayi artık Balıkesir ve Çanakkale bölgelerine yönelmiş durumda çünkü diğer yerler doldu. Bölgeye yapılacak olan ağır sanayi hem çevreyi yok edecek, hem de emek sömürüsünü de beraberinde getirecektir. Kazdağları´nın doğal yapısı dışında ayrıca kültürel tarihi de yok ediliyor. ? dedi.  

Ülkemizin, çevre sorunlarının kıskacında çok kötü bir ortamda bulunduğunu vurgulayan Akdemir, ?Çevreye sahip çıkmanın tek yolu, halkın direnç göstermesidir. Direnmenin yaşı yoktur. Çocuklarımızın geleceği için sermaye ve emperyalizmin çevreyi katletmesine karşı direnmekten başka çaremiz yoktur? diye konuştu.

/resimler/2016-5/30/1114284193916.jpg

Olcayto: ?Hiçbir zaman basın özgürlüğü olmadı?

TGC Başkanı Turgay Olcayto da konuşmasında sansür, oto sansür gibi konuları gündeme getirerek, Türkiye´de hiçbir zaman basın özgürlüğünün olmadığına değindi. Son bir yılda 700, beş yılda yedi bin gazetecinin işsiz kaldığını da belirten Olcayto, ?CHP ana muhalefet görevini yapmıyor veya yaptırılmıyor.  Önemli olan halkın sorunları anlamak istemesi. Siyasetçiler biter ama gazetecilik bitmez. Türkiye, geç de olsa bir gün ayılacaktır? şeklinde konuştu.

Türkiye´nin, ?tek adam? ve ?polis devleti? durumuna getirildiğine, sermayenin çıkarları doğrultusunda medyanın halkı bilgilendirme görevini yerine getirmediğine, bu nedenle halkın, olaylardan habersiz kaldığına ve televizyon dizileriyle uyutulduğuna dikkat çeken Olcayto, ?Bu ortamda çevreden ve insan sağlığından, hak ve adaletten söz edebilir miyiz? Ancak asıl suçlu vahşi kapitalist sistemdir? değerlendirmesinde bulundu.

Halkın bilmediği veya anlamak istemediği bir mücadeleden sonuç almanın zor olduğuna işaret eden TGC Başkanı Turgay Olcayto, ?Yine de halkın, bir gün kendine gelerek, sorunlarına sahip çıkacağına inancımı ve umudumu koruyorum? diye konuştu.

Panelin sonunda Bandırma´da yaşanan çevre sorunları hakkında konuşan Belediye Başkanı Dursun Mirza, kurulmak istenen iki termik santralin mücadele edilerek bertaraf edildiğini söyledi. Mirza, ?Üzüntümüz, santrallere halkın destek vermesi. Çırpılar köyündeki halk, santral istiyor. Sanayi lekesi küçüldü ama 500 dönüm üzerindeki yerler sanayiye dahil edilebiliyor. Büyükşehir Belediyesi önderliğinde bir liman yapılmak isteniyor. Bizim bu noktada bir karar vermemiz gerek. Olsun mu, olmasın mı? Bazıları sanayiye tümden karşı. Büyükşehir yapılacak olan limanı öyle sunuyor ki sanki işsizlik bitecek .  Biz de her şeye karşıyız gibi bir duruma düşmek istemiyoruz.  Sürecin içinde yer almak ve gücümüzün yettiğince olumsuzluklara müdahale etmek istiyoruz. Sürecin şeffaf işlemesi için çaba harcıyoruz. Elimde 5 bin 500 iş başvurusu var ?dedi.  Festivalin eleştirilmesi konusunda da açıklamalar yapan Mirza, ?12 şehit geldiği gün Cumhurbaşkanının kızının düğünü ertelenmiyor. Biz şehitlere sahip çıkıyoruz. Hayatı durduramayız? ifadesinde bulundu.

Belediye Başkanı Dursun Mirza, panelistlere plâketler verdi. Önder BALIKÇI

/resimler/2016-5/30/1115056538248.jpg



Anahtar Kelimeler: Gazetecilerden çevre dersi
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 8.8 ° / 1.8 ° Güneşli
  • Çarşamba 11.6 ° / 0.9 ° Güneşli